Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΠΥΣΠΕ 2 & 3 Οκτώβρη ‘13 - Πότε θα αποδεσμευθούν οι αποσπασμένοι εκπ/κοί Ειδικοτήτων

Την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013, συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Σάμου με τα εξής θέματα:

  1. Τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ και Ειδικοτήτων
  2. Ενστάσεις εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων
  3. Ορισμός προϊσταμένης στο Νηπιαγωγείο Πλατάνου
  4. Τοποθέτηση 2 νηπιαγωγών στη Β’ Σάμου (ΕΚΤΑΚΤΟ)
  5. Τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ΕΣΠΑ (ΕΚΤΑΚΤΟ)

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι, ενώ η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ ήταν προγραμματισμένη για τη 13:00, για άγνωστο λόγο ο πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ..

άλλαξε την ώρα συνεδρίασης για τις 12:00 χωρίς να με ενημερώσει, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν παρόντες. Στη διαμαρτυρία μου για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκα, η απάντησή του ήταν ότι ειδοποιήθηκα με Fax και e-mail! Την επομένη όμως διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ούτε Fax, αλλά ούτε και e-mail. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην παραστώ στο πρώτο θέμα με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών ΕΣΠΑ στην Α’ Σάμου. Μάλιστα όταν ζήτησα το λόγο να τοποθετηθώ, η απάντηση ήταν ότι έχει ψηφισθεί το θέμα…

Έτσι τοποθετήθηκα μόνο για τα κενά της Β’ Σάμου. Ρώτησα για ποιο λόγο δόθηκαν τα συγκεκριμένα κενά και ζήτησα και τον αριθμό των μαθητών στα ολοήμερα, αλλά τα στοιχεία δε μου δόθηκαν. Το ίδιο θα ζητούσα και για την Α΄ Σάμου. Έχω προβληματισμούς για συγκεκριμένα κενά που δόθηκαν στην Α΄Σάμου. Μήπως θέλουν να δημιουργήσουν υπεραριθμίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα σχολεία; Ίδωμεν…

Διαφώνησα επίσης με τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τα ολοήμερα σχολεία, αν αυτές γίνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Δεν μπορεί να μετακινείται συνάδελφος με οργανική θέση σε πρωινή ζώνη στο σχολείο (και αν δεν υπάρχει τι γίνεται;) και να τοποθετείται στη θέση του συνάδελφος του ΕΣΠΑ.

Όλες τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών ΕΣΠΑ, ειδικοτήτων μπορείτε να τις δείτε στο: http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/10/21013.html

Στο δεύτερο θέμα συζητήθηκαν οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων:

Ικανοποιήθηκαν οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών Ρίγλη Κων/νου (ΠΕ-06), Παρμπόρη Πέτρου (ΠΕ-11), Κρητικού Ερασμίας (ΠΕ-07) και Περυσινάκη Εμμανουήλ (ΠΕ-16), ενώ η ένσταση της Ανδριτσοπούλου Γεωργίας (ΠΕ-07) θα εξετασθεί, αν εγκριθεί δεύτερο τμήμα Γαλλικών στο Δ.Σ. Μυτιληνιών.

Στο τρίτο θέμα τοποθετήθηκε ως προϊσταμένη στο νηπιαγωγείο Πλατάνου η νηπιαγωγός Δάλλα Ελένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μία από τις νηπιαγωγούς που μετακίνησε ο Δ/ντής Α/θμιας εκπ/σης κλείνοντας το νηπιαγωγείο του Παγώνδα.

Στο τέταρτο θέμα διαφώνησα με την τοποθέτηση της νηπιαγωγού στο 1ο Αγίου Κηρύκου, επειδή η συνάδελφος από το νηπιαγωγείο Φούρνων, ενώ στην αρχή είχε δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στους Φούρνους στη συνέχεια έκανε ανάκληση, αλλά το ΠΥΣΠΕ δεν την έκανε αποδεκτή. Πιστεύω ότι είχε προτεραιότητα να επιστρέψει στο νηπιαγωγείο της στην Ικαρία. Να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για τις δύο νηπιαγωγούς που μετακινήθηκαν από το Δ/ντή εκπ/σης Α/θμιας Σάμου στο νηπιαγωγείο Φούρνων για να μη μείνει κλειστό, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν 30 προνήπια από τα δύο νηπιαγωγεία της Ικαρίας και να ταλαιπωρηθούν νήπια, γονείς και νηπιαγωγοί.

Μετά από τις καταλήψεις των δύο νηπιαγωγείων από τους γονείς και το συνεχή αγώνα γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, το Υπουργείο αναγκάστηκε να διορίσει δύο νηπιαγωγούς στη Β’ Σάμου.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν μετακινούμαστε από σχολείο/ νηπιαγωγείο με προφορική εντολή Δ/ντή εκπ/σης, αλλά ζητάμε οπωσδήποτε έγγραφη εντολή, γιατί νομικά δεν κατοχυρωνόμαστε για ό,τι συμβεί και ενημερώνουμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου και της Ικαρίας και τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ.

Στο πέμπτο θέμα έγιναν οι τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ΕΣΠΑ στην Α’ Σάμου, που μπορείτε να τις δείτε στο:

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/09/8450.html

Ζήτησα από το ΠΥΣΠΕ να μπoυν ως έκτακτο θέμα τα κενά στα κλειστά νηπιαγωγεία Λέκας, Υδρούσας, Παγώνδα, Κουμεΐκων και 3ου Καρλοβάσου (προνήπια) και να δοθούν στην περιφέρεια Β. Αιγαίου και στο Υπουργείο παιδείας, αλλά ο Πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ αρνήθηκε. Για να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα, όπως γνωρίζετε, πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση.

Ζήτησα να ενημερωθώ για τα πλεονάσματα των γυμναστών που δεν δόθηκαν στο Υπουργείο με αποτέλεσμα να μην ικανοποιηθούν οι συνάδελφοι γυμναστές που ζήτησαν απόσπαση και το χειρότερο γι’ αυτούς ήταν ότι πήγαν εκπαιδευτικοί με λιγότερα μόρια στις περιοχές που επιθυμούσαν. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχαν πλεονάσματα και καλύφθηκαν με τις μετακινήσεις των Γυμναστών από την Ικαρία στην Α’ Σάμου.

Το ερώτημα όμως παραμένει: από τους δύο γυμναστές, που έχουν οργανικά τοποθετηθεί σε 6 ή 7/θέσια σχολεία δεν πλεονάζει ο ένας;

Το ΠΥΣΠΕ συνεδρίασε και την επομένη 3-10-13 με νέες ενστάσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, Ιγνατίου Μ. (ΠΕ-06) και Παπαλαζάρου Λ. (ΠΕ-11), που θα επανεξετασθούν με τις διαθέσεις των εκπ/κών από τη Β/βαθμια εκπ/ση.

Έγιναν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στη Β’ Σάμου και των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για Παράλληλη στήριξη (ενώ παραμένουν ακόμη τρία κενά), που μπορείτε να τις δείτε στα :

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/10/b-31013.html και

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/10/31013.html

Όσον αφορά τις αποσπάσεις των εκπ/κών Ειδικοτήτων που έχουν αποσπασθεί σε γραφεία-Δ/νσεις-Υπουργείο, αν δεν δοθούν διαθέσεις από τη Β/βάθμια, θα υπάρξει πρόβλημα. Γι αυτό πρέπει άμεσα να γίνουν οι διαθέσεις των εκπαιδευτικών από τη Β/βάθμια, τόσο επειδή τα σχολεία της Α/βάθμιας υπολειτουργούν, όσο και για να αποδεσμευτούν οι συνάδελφοι που έχουν αποσπασθεί. Εκτός βέβαια και αν υπάρξουν «καλοθελητές» για να εξυπηρετήσουν επιλεκτικά κάποιους συναδέλφους και να τους αποδεσμεύσουν. Τότε όμως θα πρέπει να απαντήσουν γιατί εξυπηρέτησαν τους συγκεκριμένους συναδέλφους και όχι κάποιους άλλους... Χώρια που για να γίνει αυτό σημαίνει ότι:

1. δεν έχουν ώρες σε άλλα σχολεία ή

2. δεν κάνουν μάθημα στα σχολεία που έχουν διατεθεί ή

3. έχουν σταλεί από το Δ/ντή Α/βάθμιας εκπ/σης Σάμου με δίμηνη απόσπαση.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΥΣΠΕ δεν υπάρχουν πλεονάσματα ειδικοτήτων…

Αν όμως οι γυμναστές, που μετακινήθηκαν από την Ικαρία στην Α’ Σάμου, είχαν παραμείνει στη Β’ Σάμου, τότε θα είχαν ενδεχομένως δοθεί πλεονάσματα Γυμναστών και θα είχαν φύγει αρκετοί συνάδελφοι με απόσπαση και θα κάλυπταν και τα κενά των συναδέλφων που πήραν απόσπαση στα γραφεία.

Τέλος, οι συνάδελφοι της Β' φάσης των Εκπαιδευτικών Παράλληλης στήριξης, θα τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ. Τα κενά είναι στα Δημοτικά Σχολεία Βαθέος και Κουμεΐκων.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τα ολοήμερα που δε λειτουργούν, προχώρησε - χωρίς καν οι Δ/νσεις να το περιμένουν - σε προσλήψεις αναπληρωτών ΕΣΠΑ, αδικώντας πάρα πολλούς αναπληρωτές που είδαν να ανοίγονται θέσεις σε περιοχές που τις είχαν ζητήσει ως πρώτη προτίμηση και δεν τοποθετήθηκαν…

Επιπρόσθετα, (σύμφωνα με καταγγελίες των αιρετών της Αθήνας), οι συνάδελφοι που είχαν ήδη τοποθετηθεί στα Ολοήμερα, κατάργησαν τις θέσεις τους, τους χαρακτήρισαν υπεράριθμους και τους μετακίνησαν σε άλλα σχολεία ή σε άλλες δ/νσεις (!).

Στη συνέχεια τοποθέτησαν τους αναπληρωτές δασκάλους μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή, πρώτα κατάργησαν τις θέσεις των εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα, μετά τους μετακίνησαν σε άλλες δ/νσεις(!) και κατόπιν τοποθέτησαν στη θέση τους αναπληρωτές!!!

Αυτή η διαδικασία που ξεπερνάει κάθε φαντασία δεν είναι λάθος ή ανικανότητα. Είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής του Υπουργείου που θέλει να μετατρέψει τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε προσωρινά πιλοτικά προγράμματα!

Έτσι, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που αντιστοιχούν σ΄ αυτές τις οργανικές θα βρεθούν στον «αέρα» και θα μετακινούνται σε άλλα σχολεία μέσα στα όρια του νομού ή της περιφέρειας ή ακόμα και της χώρας με απόφαση υπουργού, ενώ θα κατασκευαστούν δεξαμενές χιλιάδων συναδέλφων που σήμερα μπαίνουν στην περίφημη κινητικότητα και αύριο αυτός ο αριθμός θα είναι υποψήφιος για διαθεσιμότητα.

Από την άλλη, οι αναπληρωτές, θα βλέπουν τους ίδιους να μετατρέπονται από αναπληρωτές του κρατικού προϋπολογισμού σε αναπληρωτές ΕΣΠΑ, στη συνέχεια σε αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους ή εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ με 490 ευρώ για 6 μήνες (ήδη τέτοια προγράμματα προβλέπουν και νηπιαγωγούς και μάλιστα ο Δ/ντής Α/βάθμιας Εκπ/σης Σάμου ανακοίνωσε ότι περιμένει 4 νηπιαγωγούς μέσω ΟΑΕΔ από την Περιφέρεια για τη Σάμο)! Τι κάνει η ΔΟΕ για το συγκεκριμένο θέμα;

Αυτά μπορείτε να τα δείτε στο:

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/09/8450.html

Αυτές οι εξελίξεις εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο διάλυσης του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου και γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής αγώνας για τη στήριξη και τη λειτουργία του. Αν δεν ανατραπεί συνάδελφοι, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, που στόχο έχουν την απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου και την τελική ιδιωτικοποίησή του, τότε, πολύ σύντομα δε θα αναγνωρίζουμε το σχολείο που δουλεύουμε, τουλάχιστον όσοι από μας συνεχίσουν να δουλεύουν…

Πάντα στη διάθεσή σας

Κακαγιάννης Αντώνης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

6944271826-2273061970-61231

Μπαρμπάκη Μαρία

Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου

2273034144-32877

Δεν υπάρχουν σχόλια: