Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σχετικά με τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, του Ντίνου Παντελίδη

Μια, χωρίς πραγματικό λόγο, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου έγινε χτες, Δευτέρα 25 του Οκτώβρη. Η συνάντηση είχε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος κατατέθηκε ένας προβληματισμός από τον πρόεδρο της ΔΟΕ όπως «…από το μισθολόγιο του 2003 είμαστε οι τελευταίοι, ..προσδοκούμε στο πλαίσιο δικαιοσύνης αυξήσεις, …αδιανόητο να υπάρχουν διαφορές 1000 € κλπ.» και το θέμα με τις επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές,

Η τοποθέτηση της υπουργού ήταν η αναμενόμενη σε τέτοιες περιστάσεις. Εξέφρασε τη συμπάθειά της για τους εκπαιδευτικούς, έδειξε να κατανοεί τις οικονομικές μας δυσκολίες, όμως ανέφερε καθαρά πως υπερασπίζεται την πολιτική του Μνημονίου «άλλο το 2006, άλλο ο Μάιος του 2010, σήμερα δε μπορούμε να βρούμε χρήματα». Γι’ αυτό, ανέφερε, θα δοθεί λύση «με σωστή αναδιάρθρωση των χρημάτων που υπάρχουν ώστε να αρθούν οι αδικίες και να υπάρξει αποκατάσταση».

Το ενδιαφέρον δε βρίσκεται στην τοποθέτηση της υπουργού που με γενικότητες και πολύ συμπάθεια διεκπεραίωσε μια χρήσιμη για το προφίλ της συνάντηση. Βρίσκεται στην απροκάλυπτη εικόνα παράδοσης στην κυβερνητική πολιτική που παρουσιάζει η ΔΟΕ, με απόλυτη ευθύνη της ΠΑΣΚ και την ακολουθητική πρακτική της ΔΑΚΕ. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ, σκόπιμα προβάλλει τη λογική του αδικημένου -στα επιδόματα- υπαλλήλου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε ευνοημένους και μη, να διασπάσει την απαραίτητη ενότητα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και να υλοποιήσει το στόχο για δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τη σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση-χειραγώγηση. 

Η πλειοψηφία της ΔΟΕ δεν αναφέρεται καθόλου στα ζητήματα της έκθεσης «Για Ένα Νέο Μισθολόγιο Πλαίσιο Διαλόγου» που κατέθεσε η κυβέρνηση για:
·        τη συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο
·        το μισθολογικό διαχωρισμό νέοι - παλιοί,
·        τη σύγκριση –και εξίσωση - του μισθού του νεοδιόριστου με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα,
·        την αύξηση των κλιμακίων για 40 χρόνια δουλειάς ως τη συνταξιοδότηση και
·        τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα (Να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων. σελ.20. «Η γνώση και η ικανότητα, όπου κι αν υπάρχει στο δημόσιο, θα αμείβεται και θα διαφοροποιεί μισθολογικά όσους την κατέχουν», σελ. 21 «… η σχέση σύνδεσης, αμοιβής και απόδοσης, σελ. 23.).
 
Για την οικονομική στήριξη και τις επιχορηγήσεις των σχολείων δήλωσε πως θα δοθεί η δεύτερη δόση 30 εκ. € και στη συνέχεια η τρίτη με 40 εκ. €. Ήταν, μάλλον, ο λόγος για τον οποίο έγινε η συνάντηση. Τα σχολεία έχουν επιχορηγηθεί ως σήμερα με το 50% της πρώτης από τις τρεις δόσεις και χρωστάνε παντού. Η υπουργός ήθελε να κάνει μια ανακοίνωση για να διορθώσει την κυβερνητική εικόνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να το ανακοινώσει με κάποια επισημότητα, η πλειοψηφία της ΔΟΕ να παρουσιάσει μια συνδικαλιστική επιτυχία μπροστά από τις εκλογές των αιρετών κι έτσι όλοι βολεύτηκαν. 

Στο δεύτερο μέρος, με την αποχώρηση της υπουργού, τέθηκαν στην υφυπουργό και το γενικό γραμματέα του υπουργείου, ερωτήματα σχετικά με την πληρωμή των αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί από το προγράμματα του ΕΣΠΑ, τις επιμορφώσεις, τις αποσπάσεις και τις αποσπάσεις στα Παιδαγωγικά τμήματα. 

Οι απαντήσεις που δόθηκαν για τους συναδέλφους αναπληρωτές είναι πως …ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να πληρωθούν όλοι στα μέσα του Νοέμβρη. Δε απαντήθηκε όμως αν αυτό αφορά όλους τους προσληφθέντες επειδή τα προγράμματα υλοποιούνται από διαφορετικό φορέα. Όσο για το αίτημα της οικονομικής αποζημίωσης τόσο των συναδέλφων που επιμορφώνονται Σαββατοκύριακα και σε χρόνο εκτός εργασιακού ωραρίου όσο και για τα μεταφορικά τους έξοδα ξεπεράστηκε με αοριστολογίες, χωρίς δέσμευση. 

Για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και τις αποσπάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα για τις πρακτικές των φοιτητών και τα εργαστήρια δεν είχαν να απαντήσουν οτιδήποτε.

 Ντίνος Παντελίδης,
εκπροσώπος των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων Π.Ε. στο ΔΣ της ΔΟΕ

Δείτε και την ανακοίνωση της ΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: