Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Oι Nομάρχες θα αποφασίζουν για το κλείσιμο των σχολείων πριν τα Χριστoύγεννα


Με επιλογή του Νομάρχη θα κλείνουν τα σχολεία κατά Νομό , πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ανακοίνωσε σήμερα η υπ. Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη βόρεια, νότια Ελλάδα ή τη νησιωτική Ελλάδα, ως προς την αυξητική τάση των κρουσμάτων της γρίπης. ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάποια ενημέρωσή από το Υπουργείο Παιδείας επίσημη ή ανεπίσημη σχετικά με το εάν προτίθενται να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους επιστήμονες.



Το ένα ερώτημα είναι αυτό. Και το δεύτερο σχετικό είναι τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς που είναι στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας, κάποιοι παραπονούνται ότι δεν έχουν λάβει τη σχετική εγκύκλιο που να προσδιορίζει πότε ακριβώς κλείνουν. Δηλαδή αν υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές που υπάρχουν στα σχολεία ή όχι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες και προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία, επικαιροποιήσαμε τον κανόνα για τα σχολεία. Ο νέος αυτός κανόνας έχει αποτυπωθεί σε εγκύκλιο που συμπεριλαμβάνει και τους παιδικούς σταθμούς. Είναι στη διάθεσή σας, έχει ήδη μοιραστεί αλλά μπορεί να σας δοθεί ξανά. Και φυσικά ο στόχος μας είναι να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί.

Θα έλεγα ότι με αυτές τις αποφάσεις και μ’ αυτή την εγκύκλιο χαράζουμε έναν οδικό χάρτη προκειμένου ν’ αντιμετωπίζουμε το θέμα των σχολείων. Δηλαδή αφενός δίνουμε μεγαλύτερη δυνατότητα στη Νομαρχία να μπορεί κατά τόπους να κρίνει κι έτσι να υπάρχει μια μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας βέβαια μια συνολική εποπτεία και το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας για το τι συμβαίνει στην επικράτεια. Έχετε αυτά τα στοιχεία, τα λαμβάνετε.

Ο κανόνας είναι σαφής, λέμε ότι αν υπάρχουν πάνω από 4 κρούσματα σ’ ένα τμήμα, τότε έχουμε προληπτικό κλείσιμο για 7 ημέρες του τμήματος. Αν έχουμε πάνω από το 1/3 των τμημάτων μιας σχολικής μονάδας τότε υπάρχει δυνατότητα να κλείσει προληπτικά η σχολική μονάδα. Και αν έχουμε αυτό σ ένα νομό, που μπορεί να το έχουμε, και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα που υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και αυξητική τάση λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ότι υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη βόρεια, νότια Ελλάδα ή τη νησιωτική Ελλάδα, εκεί υπάρχει η δυνατότητα, η διακριτική ευχέρεια θα λέγαμε, με επιλογή του Νομάρχη να κλείσουν τα σχολεία.

Πάμε λοιπόν όπως βλέπετε σε μια ενδιάμεση προσέγγιση η οποία δημιουργεί δυνατότητες ανάλογα με τις εξελίξεις. Άρα υπό αυτή την έννοια σ ‘αυτή τη γραμμή συνεχίζουμε και μέχρι στιγμής. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε παρατηρήσεις να υπάρχει κατάχρηση αυτού του κανόνα. Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση, ελπίζουμε πάντα να συνεχίσει η πανδημία να έχει την πιο ήπια μορφή που βλέπουμε σήμερα, αλλά η αυξητική τάση σημειώνεται ήδη.

Κι επειδή δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πάντα σύμμαχο τον καλό καιρό, όπως είχαμε μέχρι σήμερα, οφείλουμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχουμε λίγο μπερδευτεί με τα πανδημικά κύματα, τώρα μας είπατε για το αν θα έχουμε ανοιξιάτικο ή δε θα έχουμε ανοιξιάτικο, κι επειδή βλέπω και την κα Κρεμαστινού εδώ, αν μπορούμε να την «εκμεταλλευθούμε» λίγο: Εμείς έχουμε περισσότερο πρόβλημα την άνοιξη με τις μηνιγγίτιδες, ως επιπλοκή της γρίπης. Φέτος θα μας απασχολήσει αυτό το θέμα με τις μηνιγγίτιδες, ειδικά με τα παιδιά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι είναι για τον κ. Σαρόγλου αυτή η ερώτηση..

Γ. ΣΑΡΟΓΛΟΥ: Φυσικά η γρίπη έχει πολλές εππλοκές. Η πιο βασική βέβαια που ξέρουμε όλοι και η πιο επικίνδυνη είναι η πνευμονία. Εκτός όμως απ’ αυτό έχουμε κι άλλες επιπλοκές. Μία από τις βασικότερες είναι οι επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα όχι με τη μορφή της μηνιγγίτιδας, με τη μορφή της εγκεφαλίτιδος ή της μηνιγγοεγκεφαλίτιδος.

Αυτά είναι ιδιαίτερα ηυξημένα στην Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι στην Ιαπωνία έχουν αρκετά κρούσματα και απ’ αυτόν τον Η1Ν1, αλλά έχουν και από παλαιότερα, δηλαδή λόγω γενετικών χαρακτηριστικών ειδικά η Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα η Ιαπωνία και λιγότερο η Κίνα έχουν μια περισσότερη επίπτωση όσον αφορά τις μηνιγγίτιδες και μηνιγγοεγκεφαλίτιδες. Αντίθετα στη χώρα μας δεν έχουμε κάτι πιο ηυξημένο στατιστικά πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Άρα, λοιπόν, δεν θέλω να εμπλέκουμε την μηνιδιοκοκική μηνιγγίτιδα, τη λεγόμενη από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδος, το βακτηρίδιο έτσι, την iseria miningitidis …. Η οποία προκαλεί τις μηνιγγίτιδες και για τις οποίες γίνεται ο εμβολιασμός με τις επιπλοκές της γρίπης, που μία σπάνια επιπλοκή για τη χώρα μας μπορεί να είναι και η εγκεφαλίτιδα. Όπως επίσης σπάνια επιπλοκή μπορεί να είναι όπως έχουμε πει και η μυοκαρδίτιδα ή υπερυκαρδίτιδα, όπως έγινε το κοξάκι το 2002. Αλλά αυτά είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ το συνδυάζω με το πανδημικό κύμα.

Γ. ΣΑΡΟΓΛΟΥ: Όχι μην το συσχετίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Άνοιξη πανδημικό κύμα καινούργιο.

Γ. ΣΑΡΟΓΛΟΥ: Όχι - όχι, έστω και μικρό να έρθει το ανοιξιάτικο δεν αλλάζει αυτό όσον αφορά το ποσοστό εγκεφαλιτίδων από Η1Ν1.

http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3106&Itemid=231

Δεν υπάρχουν σχόλια: