Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: 2/χρονη Δημόσια υποχρεωτική προσχολική ΑΓΩΓΗ & Εκπ/ση ή κυνηγοί των VOUCHER;

“Δηλώνοντας ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί, πολλοί ιδιοκτήτες για να δεχτούν τα παιδιά βολιδοσκοπούν αν οι γονείς μπορούν να πληρώσουν έξτρα χρήματα, πέρα από το voucher του ΕΣΠΑ

Σε ένα ιδιότυπο face control στα νήπια προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έξτρα, πέρα από το κονδύλι που απολαμβάνουν από το oucher του ΕΣΠΑ, επιδίδονται ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών ανά τη χώρα. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών, αλλά και το παράθυρο που άνοιξε από πέρσι, όταν καταργήθηκε η δεσμευτική τοποθέτηση των νηπίων σε σταθμούς από το ίδιο το πρόγραμμα, ιδιοκτήτες σταθμών «συμπληρώνουν» το ποσό που εισπράττουν ανά παιδί εκβιάζοντας ουσιαστικά τους γονείς και αποσπώντας τους ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα.” (Δημοσιεύματα από sites, καταγγελία από ΓΕΣΕΕ)


Πριν από δύο μήνες το Συντονιστικό Νηπιαγωγών είχε δημόσια  επισημάνει τη κατάσταση  που πρόκειται να επέλθει και να επέρχεται κάθε χρονιά, όσο η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή/Εκπαίδευση δε νομοθετείται. Η ολοφάνερη αναδίπλωση του υπουργού Παιδείας ως προς την εξαγγελία του άρρηκτα δεμένη  με τη διπλή δυνατότητα εγγραφών των νηπίων Β ηλικίας (4-5 ετών) τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στους παιδικούς σταθμούς επιφέρει για μια ακόμη συνεχόμενη χρονιά θυματοποίηση της ηλικίας αυτής .

 Η ιδιωτικοποίηση κομματιών της εκπαίδευσης παιδιών (4-5 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς «επιλέγουν» δομές  ή τους «επιλέγουν» οι δομές αποτελεί χτύπημα προς το Δημόσιο αγαθό της παιδείας .

Μετά την ανακοίνωση από την ΕΕΤΑΑ (4/7/2017) https://www.eetaa.gr/index.php?tag=paidikoi_2017 για τους δικαιούχους των κουπονιών αποκαλύπτεται ότι 40.000 παιδιά σε πρώτη φάση είναι εκτός Δομών. Μετά τη δεύτερη φάση που θα γίνει το Σεπτέμβρη θα απορροφηθούν αλλά 9.000 παιδιά πράγμα που σημαίνει ότι 31.000 και αδιευκρίνιστος αριθμός   από αυτά που δεν δικαιούνται κουπόνια θα είναι εκτός  Δομών.(Δημόσιων και ιδιωτικών )

Πρέπει να επισημάνουμε  ότι ένας σημαντικός αριθμός γονιών (π.χ δημόσιοι υπάλληλοι) δεν πληρούν  τα κριτήρια για αξία τοποθέτησης (voucher),  άρα δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση δια μέσω ΕΣΠΑ  κι έτσι αν γίνουν δεκτά τα παιδιά τους  στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα πληρώνουν τροφεία. Σε διαφορετική εξέλιξη ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός των  ιδιωτικών  Παιδικών Σταθμών  όπου θα πληρώνουν   δίδακτρα.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση εκτός από πρωτίστως εκπαιδευτική, είναι και κοινωνική ανάγκη αφού το κράτος θα είναι υποχρεωμένο  να αναλάβει την εκπαίδευση   της  ηλικιακής ομάδα των νηπίων Β ηλικίας (4-5 ετών) στο Νηπιαγωγείο δημιουργώντας θέσεις για τα μικρότερα παιδιά.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, υιοθετώντας το αίτημα  της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονιών, να βάλει τέλος σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση νομοθετώντας άμεσα τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή /Εκπαίδευση ενταγμένη στην ενιαία 14χρονη εκπαίδευση.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και Συλλόγους (επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς) της Τ.Α. να αντιληφθούν τους  αριθμούς των  αποκλεισμένων παιδιών  και  να διαπιστώσουν πως καμιά δομή δεν κινδυνεύει από τη νομοθέτηση του πάγιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τους καλούμε να δυναμώσουν την πάλη τους για δημόσια και δωρεάν  φροντίδα και αγωγή  στα παιδιά έως  4 ετών (Παιδικοί Σταθμοί ) χωρίς να  δίνουν άλλοθι και απαλλαγή της  πολιτείας  από τις υποχρεώσεις της. 

Τους καλούμε να παλέψουν για ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όλων  των παιδιών 0-4 ετών που οι γονείς τους το επιθυμούν διεκδικώντας παράλληλα κατάργηση των τροφείων και των vοuchers.

Υποχρέωση της πολιτείας  αποτελεί επίσης η  Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στα παιδιά 4-6 ετών (Νηπιαγωγείο) ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς .
 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
· Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) 85η και 86η  Γ. Σ. Αντιπροσώπων της ΔΟΕ
  •  Δωρεάν σίτιση και ιατρική φροντίδα για όλα τα παιδιά στο Δημόσιο Σχολείο.
  •  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
  Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών.

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: