Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Τα δώρα της κυβέρνησης το 2018 για τους δημόσιους υπαλλήλους

Σαρωτικές αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους καθώς ξεκινά (ή θέλει να ελπίζει ότι θα καταφέρει να ξεκινήσει) τη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και ένας νέος κύκλος κινητικότητας με αποσπάσεις και μετατάξεις.

Σύμφωνα με  τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι αλλαγές που θα μπουν σε τροχιά εφαρμογής από τις αρχές κιόλας του χρόνου θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο Δημόσιο. Όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα που θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν εντός των επόμενων μηνών μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών και απώλεια θέσεων εργασίας.

Όπως δήλωσε προ ημερών η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη από το βήμα της Βουλής, «στα τέλη του 2018, το Δημόσιο θα έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα». Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη Γεροβασίλη, πρόκειται να ξεκινήσει μεταξύ άλλων η διαδικασία υλοποίησης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που περιλαμβάνει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, εκπαίδευση και κινητικότητα. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι και η μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο που ευελπιστεί πως θα γίνει "αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών."

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Στις αρχές του έτους αναμένεται η δεύτερη αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα που αφορά το 2017. Ο δεύτερος αυτός κύκλος έρχεται με μία σημαντική αλλαγή, αφού το 2018 η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά. Όπως όλα δείχνουν, η e-αξιολόγηση ελπίζουν να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις είχαν προκύψει κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που αφορούσε το 2016 το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έσπασε τα μούτρα του αφού είχε να αντιμετωπίσει, για μεγάλο μάλιστα διάστημα, μαζική αποχή από τη διαδικασία καθώς οι εργαζόμενοι του Δημοσίου συμμετείχαν στην απεργία - αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τον Μάρτιο του 2016.

Η καινούρια μορφή αξιολόγησης, ενδεδυμένη τα φρέσκα ρούχα της τεχνολογίας, θα είναι χειρότερη, πιο αδιαφανής, πιο διαβλητή και πιο χειραγωγήσιμη από οποιαδήποτε άλλη αφού θα μπορεί να καθορίζεται και ελέγχεται ως τις τελευταίες της λεπτομέρειες από τη διεφθαρμένη και υποταγμένη πολιτική εξουσία.

Κύκλοι, του υπουργείου Δημόσιας Ανασυγκρότησης, τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρόταση της ηλεκτρονικής αξιολόγησης δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, και φυσικά εκτιμάται ότι υλοποιείται στο πλαίσιο ενός κράτους απόλυτα υποταγμένου σε κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του στο κεφάλαιο, χωρίς καμιά αντίσταση στις επιδιώξεις ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και λάφυρου στις ορέξεις του με παράλληλη μείωση στο ελάχιστο επίπεδο, απλώς της επιβίωσης και των έκτακτων αναγκών, του κοινωνικού τομέα του .

Νέοι κύκλοι κινητικότητας

Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας που αφορά μετατάξεις και αποσπάσεις σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, ο τρίτος κύκλος βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Απριλίου.

Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας

Μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να είναι κάτι δεδομένο, ωστόσο στον δημόσιο τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, δηλαδή η περιγραφή της θέσης (job description), δεν έχει προχωρήσει. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες. Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η κατάρτιση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η κατάρτιση των περιγραμμάτων αφορά όλες τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Δημοσίου, τους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, τις ανεξάρτητες Αρχές καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση. Γενικός στόχος του σχεδίου είναι να κάνει εύκολες τις απολύσεις στο δημόσιο, αφού θα δημιουργούνται προσωποπαγείς ή περιορισμένου χαρακτήρα θέσεις, και με την κατάργηση τους, με απλές διοικητικές πράξεις, θα απολύονται οι υπάλληλοι αφού θα πληρούται η αντίστοιχη συνταγματική ρύθμιση, που το επιτρέπει όταν αυτό είναι έτσι, και το απαγορεύει όταν έχει γενικό χαρακτήρα.

Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων

Μία από τις βασικές αλλαγές που έρχεται με το νέο έτος "στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής για βελτίωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και αναβάθμιση των γνώσεών του" είναι η εκπαίδευση των στελεχών και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Το 2018 θα συνεχιστεί η συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ÉcoleNationale d' Administration - ENA). Ήδη, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΝΑ πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο πρόγραμμα επιμόρφωσης περίπου 15 στελεχών στο Παρίσι, δράση που θα συνεχιστεί και το 2018. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στόχος είναι η δημιουργία προσόντων ημετέρων, κριτήριο και μέσο για τη διοικητική τους ανέλιξη, και την παραπέρα αντεργατική θωράκιση του κρατικού μηχανισμού δημιουργώντας θέσεις στελεχών πραιτωριανών έτοιμων για όλα.

Κρίσεις στο Δημόσιο και εκλογή διοικητικών γραμματέων

Μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές προϊσταμένων στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις διευθυντών και τμηματαρχών του Δημοσίου, όπως προκύπτει από τα νέα χρονοδιαγράμματα που διαμορφώθηκαν μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να έχουν τοποθετηθεί οι γενικοί διευθυντές ενώ μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διευθυντών στις υπηρεσίες. Όσο για τους τμηματάρχες, αυτοί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού. Στο μεταξύ έχουν ήδη δημοσιευθεί οι πρώτες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί και για τις συνολικά 72 θέσεις μέσα στο 2018. Ξεκινούν μεθοδικά από επάνω, όπου ελπίζουν να έχουν ελάχιστες αντιστάσεις, για να φθάσουν μέχρι και τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο.

Ψηφιακό Δημόσιο

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση είναι το ψηφιακό Δημόσιο. Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου ανάμεσα στις δράσεις για το 2018 βρίσκεται και η γενίκευση της χρήσης της ψηφιακής υπογραφής σε όλο το Δημόσιο όπως και η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων. Για τη δεύτερη, μάλιστα, με τροπολογία των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα ξεκινήσει εντός του έτους και το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 η ηλεκτρονική διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων. Αφορά τους φορείς του Δημοσίου, τις ανεξάρτητες Αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ. Φυσικά κύρια στόχευση είναι ο ενιαίος κεντρικός έλεγχος του δημόσιου τομέα και όχι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Το γεγονός ότι μαζί με τον βασιλικό ίσως ποτιστεί και η γλάστρα δεν αναιρεί την εκτίμηση.

Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας

Αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό κόμβο που "θα συγκεντρώνει το σύνολο της πληροφορίας για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας" στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, το νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον της χώρας μας χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων «από τον πληθωρισμό των νομικών κανόνων, τη συχνή έλλειψη εσωτερικής συνοχής των νομοθετημάτων αλλά και την επί δεκαετίες συσσώρευση ανενεργών διατάξεων που δεν εφαρμόζονται χωρίς να έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά». Δεν χρειάζεται καμιά πύλη για να γίνει αυτό, δηλαδή η συγκέντρωση όλων των πληροφοριών, αλλά η ριζική τροποποίηση της νομοθετικής αντίληψης και στόχευσης. Απλώς ήταν και είναι πολιτική τους επιλογή αυτή, του νομοθετικού και κανονιστικού πληθωρισμού. Και η κωδικοποίηση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς ως προς τη φιλικότητα του νομοθετικού πλαισίου προς τον πολίτη.

Στα σκαριά τα e-ΚΕΠ

Η επέκταση των λειτουργιών των ΚΕΠ είναι μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2018. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα ενσωματώσουν νέες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες με κύριο στόχο να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, μέσα στο έτος ξεκινά και η σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό πια ΚΕΠ (e- ΚΕΠ), που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Θα φέρει αυτή η ψηφιοποίηση απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού; Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων αν θα περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προς το παρόν κωφεύει στην ανάγκη ενός επαρκούς αγωνιστικού σχεδιασμού. Όλα θα εξαρτηθούν από την κινητοποίηση των απλών δημοσίων υπαλλήλων και τις συμμαχίες που θα οικοδομήσουν με τους άλλους εργαζόμενους.

               Επιμέλεια: Α. Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: