Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πέμπτη 01 Φλεβάρη: Όλοι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου στο Δ.Σ. Βαθέος, 6:30 μμ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠclip_image003ΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ

Τη Δευτέρα 15 Γενάρη ψηφίστηκε με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» το πολυνομοσχέδιο που κλείνει την 3η αξιολόγηση. Για την εκπαίδευση προβλέπει:

Ø Υποχρεωτικό 30ωρο: Το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη του 1566/85. Αν δεν άλλαζε όμως δεν υπήρχε λόγος να ψηφισθεί νέα διάταξη. Τι αλλάζει λοιπόν:

· Η νέα διατύπωση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο είναι σαφέστατα δυσμενέστερη της προηγούμενης διατύπωσης του ν.1566/85. Συγκεκριμένα,

προσθέτει στις μέχρι τώρα προβλεπόμενες υποχρεώσεις τα παρακάτω: προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, επίβλεψη σχολικών γευμάτων.

· Η νέα ρύθμιση μετατρέψει την παραμονή εκπαιδευτικών στο σχολείο πέραν των ωρών διδασκαλίας από εξαίρεση σε κανόνα. Με την προηγούμενη ρύθμιση του ν.1556/85 η παραμονή των εκπαιδευτικών και πέραν του διδακτικού τους ωραρίου γινόταν μόνο σε έκτακτες περιστάσεις ή κάποιες ημέρες που οι περιστάσεις το απαιτούσαν, όπως γιορτές και εκδηλώσεις, ενημέρωση γονέων κλπ. Ο νέος κατάλογος υποχρεώσεων περιλαμβάνει δραστηριότητες που υφίστανται σχεδόν σε καθημερινή βάση!

· Ο «προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου» πραγματοποιείται έτσι κι αλλιώς από το Σύλλογο Διδασκόντων στην αρχή κάθε σχολικού έτους, επομένως, εμπίπτει στην διάταξη της παρ. 2 του Κεφ. ΣΤ του άρθρου 11 του Ν 1566/1985. Η ρητή διατύπωσή του, σε συνδυασμό με την «αποτίμηση» παραπέμπει ευθέως στη δυνατότητα, οι χρονοβόρες διαδικασίες της υπό προώθηση αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας να ενταχθούν και αυτές στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών.

Ø Κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων: Στο πολυνομοσχέδιο ορίζονται τα κριτήρια συγχωνεύσεων, τα οποία, αφορούν όλες τις σχολικές μονάδες, αφού επανέρχεται η οργανικότητα με βάση τον ν.1566/85, την εποχή δηλαδή που ο αριθμός των μαθητών ήταν πολύ μεγαλύτερος στα τμήματα, δίνει μεγάλη δυνατότητα για εκτεταμένο κύμα συγχωνεύσεων και κατάργησης τμημάτων για να εξοικονομήσει πόρους και προσωπικό.

Ø Η υπουργική απόφαση ότι ούτε το 2018 θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας που ουσιαστικά κουρελιάζει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα που μέχρι τώρα εξασφάλιζαν, είναι δύο ακόμα πλήγματα για τους αδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.

Ø Η εξαγγελία για υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα 2/3 των δήμων χωρίς τη δέσμευση ότι θα αφορά αποκλειστικά τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο ανοίγει το δρόμο για την επιλογή ανάμεσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο και τα κουπόνια του ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών.

Ø Ακυρώνεται επί της ουσίας η δυνατότητα ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να κηρύξει 24ωρη απεργία αφού, για «τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας σε πρωτοβάθμιο σωματείο απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2+1) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης». Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία είναι ένα μέτρο με σαφές ταξικό πρόσημο που στοχεύει στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Ø Στο επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί νόμος :

§ για την κατάργηση της διδακτικής ώρας σίτισης,

§ για τις νέες Δομές στην εκπαίδευση,

§ για την αξιολόγηση των στελεχών και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι:

· κάθε προσπάθεια για υποχρεωτική 30ωρη παραμονή στο σχολείο, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, θα μας βρει κάθετα αντίθετους και θα ακυρωθεί στην πράξη.

· Καμία υποχρεωτική παραμονή μέχρι τις 2.00 μμ πλην καθηκόντων που έχουν ανατεθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων και άπτονται των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων, όπως γινόταν ως τώρα.

· Ο Σύλλογος Δασκάλων να καλέσει και να καλύψει τους Συλλόγους Διδασκόντων σε όλα τα σχολεία, ώστε να διαφυλάξουμε με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα στην παραπάνω κατεύθυνση.

· Αγώνας όλων των συναδέλφων για να μην γίνουν νέες συγχωνεύσεις σχολείων.

· Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων με όλες τις αναγκαίες δομές!

· Δεν συμμετέχουμε στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Απεργούμε – απέχουμε από κάθε αξιολογική διαδικασία!

· Μισθούς και συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια

· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

· Αυξήσεις των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ..!

Όλοι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου,

στο Δ.Σ. Βαθέος, Πέμπτη 01 Φλεβάρη, 6:30 μμ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ/Ν ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: