Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Ο γεννημένος στην Ιαπωνία βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκ. σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

Η βράβευσή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό, Μπομπ Ντίλαν.

«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο Ισιγκούρο.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».

«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε ακόμη ο νομπελίστας.

Διάσημος για το βιβλίο του «Τα απομεινάρια μιας μέρας»

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών βρέθηκε με την οικογένειά του στη Βρετανία. 

Με το πρώτο του μυθιστόρημα A pale view of hills (1982) κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του An artist of the floating world (1986) βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker. 

Το 1989, με το The remains of the day («Τα απομεινάρια μιας μέρας») όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker, αλλά έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα.

«The remains of the day»

Το βιβλίο έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή έναν μπάτλερ τον οποίο υποδύθηκε μοναδικά ο Άντονι Χόπκινς, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Άιβορι, που, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποτιμά πτυχές της βρετανικής ιστορίας, όπως τις έζησε εκ του σύνεγγυς στην οικία του φιλοναζί αριστοκράτη, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών. 

Το επόμενο μυθιστόρημά του The unconsoled («Ο απαρηγόρητος») κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Το μυθιστόρημα When we were orphans («Τότε που ήμασταν ορφανοί») κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Πλέον ο Καζούο Ισιγκούρο κρατάει στα χέρια και το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


H στιγμή της ανακοίνωσης από τη Σουηδική Ακαδημία 


Αξίζει να σημειωθεί ότι:
  • Από το 1901 έχουν δοθεί 109 Νόμπελ Λογοτεχνίας.
  • Μέχρι σήμερα μόνο 14 γυναίκες έχουν τιμηθεί με το βραβείο. 
  • 4 φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει μοιραστεί σε δύο συγγραφείς.
  • Ο μεγαλύτερης ηλικίας συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Ντόρις Λέσινγκ, το 2007, στα 88 της χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: