Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Καιρός - καύσωνας: Σπάνιο φαινόμενο για Ιούνιο - Προσοχή! Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες!

Μέρα - μέρα η άνοδος της θερμοκρασίας - Ποιες είναι οι μέρες που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή

- Πότε κλείνει ο κύκλος του πρώτου καύσωνα

- Μπορεί να έχουμε δυο ή και τρείς καύσωνες μέσα στον Ιούλιο

- Μικροδιακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Αθήνας από το πρωί


Ο Ιούνιος φεύγει με υψηλές θερμοκρασίες κι ο Ιούλιος μπαίνει με έναν μίνι καύσωνα, καθώς την πρώτη και δεύτερη μέρα του Ιουλίου, η θερμοκρασία θα φτάσει και 43 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 1 Ιουλίου η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 42 και 43 βαθμών κελσίου, ενώ την Κυριακή 2 Ιουλίου στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

«Τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007», αναφέρει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος. Όσο για τον Ιούλιο «δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δυο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μεταμελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση επειδή καήκαμε τώρα το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο» τονίζει ο κ. Λάλος.

Όπως υπογραμμίζει το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο μεθαύριο Πέμπτη, οπότε κι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, καθώς οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο ζεστές. Πάντως, από αύριο Τετάρτη στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας περιμένουμε μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου. «Όσο πιο μακριά είναι μια περιοχή από τη θάλασσα τόσο πιο εύκολα πιάνει τους 39 βαθμούς. Την Πέμπτη ανεβαίνει η θερμοκρασία στους 40 με 41 βαθμούς, ενώ Παρασκευή και Σάββατο φτάνει τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς. Τέλος, Κυριακή στα δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37 και 39 βαθμών και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές την Τετάρτη και Πέμπτη θα καταγραφούν θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς κατά μέσο όρο, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και Σάββατο 1 Ιουλίου, 36 με 38 βαθμούς, «ενώ την Κυριακή στα δυτικά αρχίζει και πέφτει στους 33 με 35 και στα υπόλοιπα στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου».

Τη Δευτέρα κλείνει ο κύκλος του πρώτου καύσωνα, γι' αυτό το καλοκαίρι, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Λάλος. «Άρα, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Οδηγίες προς τους πολίτες από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ήδη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει υπηρεσιακά τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

1. Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία

2. Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

3 Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

4. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας

Σε ετοιμότητα κι ο δήμος Αθηναίων

Ενόψει του καύσωνα ο δήμος Αθηναίων μετατρέπει από αύριο τις λέσχες φιλίας σε καταφύγια δροσιάς. Ειδικότερα, εννέα κλιματιζόμενες αίθουσες πρόκειται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων από την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα παραμείνουν εννέα (9) κλιματιζόμενες χώροι που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946
2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044
3. Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403
4. Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, τηλ. 2107242160
5. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398
6. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877
7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334
8. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
9. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Δεν υπάρχουν σχόλια: