Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Εισαγγελική παρέμβαση για τα πρωτοφανή μαθητοδικεία

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη στο ζήτημα της ποινής της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν, σύμφωνα με καταγγελίες, στη συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.

Θυμίζουμε ότι το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας έπειτα από υπόδειξη του διευθυντή του σχολείου, επειδή είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάληψη, συμμετέχοντας στο συντονιστικό των μαθητών.

Η κατάληψη είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και την επόμενη μέρα ο διευθυντής απευθύνθηκε στην αστυνομία, καταγγέλλοντας τους τρεις συγκεκριμένους μαθητές. Η δίκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου, ενώ μαζί τους δικάστηκαν και οι γονείς των μαθητών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Το θέμα ανέδειξε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επιτιθέμενη στον διευθυντή του σχολείου. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Δέσποινα Νικολάου, τόνισε πως «όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας». Μάλιστα το σωματείο των καθηγητών του νομού σχεδιάζει τη διά παντός διαγραφή του από τις τάξεις του.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος “συνάδελφος” -και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες- χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογό του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το Δ.Σ. προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τη διαγραφή τού εν λόγω διευθυντή διά παντός από το σωματείο μας».

Θέση για το θέμα πήρε με χθεσινή ανακοίνωση και το υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου», που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου. «Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».

Το θέμα έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως την ίδια στιγμή που οι μαθητές καταδικάστηκαν επειδή παρεμπόδισαν το μάθημα, τα σχολεία φέτος λειτούργησαν με 10.000 κενά εκπαιδευτικών και καταργήθηκαν πάνω από 100 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Δέσποινα Νικολάου, τόνισε πως «όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: