Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Συλλαλητήριο ΕΛΜΕ & ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ το Σάββατο (29/4/17) 12:00 στην Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο

Το Σάββατο 29/4/2016 και  ώρα 12:00 στην Κεντρική Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου μαζί με την ΕΛΜΕ Σάμου, θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο για την ενημέρωση της κοινωνίας για το ζήτημα της αδιοριστίας στην Εκπαίδευση.

Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση ΕΛΜΕ & ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ

Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια. Κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι πολιτικές των μνημονίων παραμένουν. Και τώρα λίγο πριν τη ολοκλήρωση άλλης μιας αξιολόγησης περιμένουμε ένα νέο πακέτο μέτρων, ουσιαστικά ένα 4ο μνημόνιο. Ένα πακέτο μέτρων που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, διαλύοντας την κοινωνική ασφάλιση, καταδικάζοντας τη νεολαία στην ανεργία και την μετανάστευση.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει την πολιτική της λιτότητας και στο χώρο της εκπαίδευσης, υποβαθμίζοντάς την ποιοτικά και ποσοτικά χρόνο με το χρόνο. Η ύπαρξη κενών ακόμη και σήμερα, η κατάργηση του δασκάλου υπεύθυνου για το ολοήμερο σχολείο, η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής, η περικοπή του προγράμματος των Γυμνασίων και των μαθημάτων ειδικότητας των ΕΠΑΛ δεν είναι ένα προσωρινό μέτρο, αλλά μια συνειδητή πολιτική που συνεχίζεται και εντείνεται. Παράλληλα έχουμε εκπαιδευτικούς – λάστιχο, που μετακινούνται με τη ψυχή στο στόμα σε πολλά σχολεία, χωρίς τη δυνατότητα να χτίσουν μια ουσιαστική παιδαγωγική σχέση με τα παιδιά.

Όλα αυτά δεν είναι προσωπικές επιλογές του εκάστοτε υπουργού αλλά επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή για εξασθένιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για μια εκπαίδευση που δεν θα προετοιμάζει ώριμους δημοκρατικούς πολίτες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αλλά μισοκαταρτισμένους απασχολήσιμους που θα περιφέρονται από δουλειά σε δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα σχολείο φτηνό, που βοηθά στο να δημιουργούνται πλεονάσματα στην οικονομία, λόγω μείωσης των αντίστοιχων δαπανών.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση. Πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί και κανένας τους δεν έχει αντικατασταθεί. Το υπουργείο με επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμοι διορισμοί τα επόμενα δύο χρόνια (χωρίς να λέει πότε θα γίνουν). Και οι προσλήψεις αναπληρωτών όλο και λιγοστεύουν, αφού τα αντίστοιχα κονδύλια εξαντλούνται. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Κι αυτή η τακτική, μοιραία τα οδηγεί σε μαρασμό.

Από την άλλη οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ισότιμη αντιμετώπιση. Οι αναπληρωτές δεν είναι μια μικρή ομάδα που καλύπτουν κάποια έκτακτα κενά, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης (στην Α΄βάθμια στη Σάμο 2 στους 3 είναι αναπληρωτές) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι οι εκπαιδευτικοί που καλύπτουν τις απομακρυσμένες περιοχές και ζουν συνεχώς με την αβεβαιότητα του αν θα προσληφθούν ξανά και σε ποια περιοχή της χώρας. Αλλά και για το χρονικό διάστημα που δουλεύουν σε μια σειρά τομέων αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β΄κατηγορίας. Είναι απαράδεκτο να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με ένα μόνιμο αλλά να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Είναι απαραίτητο όλοι οι εργαζόμενοι ενωτικά κι αποφασιστικά να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Όσο συνεχίζονται οι πολιτικές των μνημονίων η παιδεία και η υγεία θα μαραζώνουν και η κοινωνία συνολικά θα φτωχοποιείται.

· Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς
· Πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε μόνιμους και αναπληρωτές
· Ανατροπή των μνημονίων και των μέτρων που τα συνοδεύουν

ΕΛΜΕ Σάμου
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Όλοι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στις 10.00 το πρωί

Δεν υπάρχουν σχόλια: