Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η εκπομπή «ROADS» με τον Πάνο Χαρίτο: Έχε το νου σου στο παιδί

Η εκπομπή «Roads» με τον Πάνο Χαρίτο πηγαίνει στα σχολεία με τα προσφυγόπουλα και προσεγγίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών εκείνων που μαζί με τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Από το Λαύριο στο Σκαραμαγκά και από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα και τη Λέσβο, ο Πάνος Χαρίτος ξεδιπλώνει τις διαφορετικές πτυχές του θέματος, συνομιλώντας με μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και εκπροσώπους των κρατικών δομών για την εκπαίδευση και το μεταναστευτικό.

Δείτε την εκπομπή εδώ

Συγχαρητήρια σε roads και Πάνο Χαρίτο!

Την ΕΡΤ, και προσωπικά την διοίκηση, την έχουμε επικρίνει για δεκάδες αστοχίες, επιλογές και ανικανότητα. Αυτό δεν αναιρεί την ουσία της κριτικής. Υπάρχουν όμως πρόσωπα στο ραδιομέγαρο που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Πάνος Χαρίτος με την εκπομπή Roads που παρακολουθήσαμε χθες, κάνοντας ζάπινγκ από το πρώτο κρατικό κανάλι. Τον ίδιο τον είχαμε κριτικάρει αρνητικά για την παρουσίαση του δελτίου και φάνηκε στην πορεία ότι είχαμε δίκιο. Στο ρεπορτάζ όμως είναι ικανότατος όπως και στο Roads!

Η εκπομπή για τα «προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία» ήταν κάτι διαφορετικό από τις άλλες.

Ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που το χειρίστηκε με μαεστρία. Ό ίδιος, γνώστης του πολεμικού και προσφυγικού προβλήματος, από την εποχή του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία το ΄90 και αργότερα για πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, έχει ζήσει το πρόβλημα στο πετσί του. Πραγματικά στον Πάνο Χαρίτο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Αν έχω κάτι να ψέξω στην εκπομπή και για όσους γνωρίζουν από τηλεόραση-προσωπικά-θα ήθελα περισσότερη εμφάνιση και αφηγήσεις των προσφυγικών οικογενειών και τα προσφυγόπουλα ή τα ίδια τα παιδιά να διηγούνται δικές ιστορίες, και λιγότερο των Ελλήνων εθελοντών και δασκάλων. Η εκπομπή αυτή θα πρέπει να μεταδοθεί ξανά από την ΕΡΤ και να γίνει μάθημα και στα σχολεία για να πάψει ο παιδικός «ρατσισμός» στα σχολεία και τις παιδικές ψυχές.

Η εκπομπή είχε και ένα άλλο είδος δημοσιογραφικής γραφής στην παρουσίαση και αφήγηση, που την έκανε ακόμη πιο ελκυστική. Η ομάδα του ρεπορτάζ, αντί να περιφέρεται στα σχολεία και τους προσφυγικούς χώρους για να περιγράφει γεγονότα, άφηνε τους πρωταγωνιστές να αφηγούνται με το δικό τους τρόπο τα δικά τους βιώματα. Όπως θα παρατήρησαν όσοι τηλεθεατές είδαν την εκπομπή, ακόμη και οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις γινόντουσαν εκτός δημοσιογραφικού κάδρου με μόνο το πρόσωπο του πρωταγωνιστή.

Έχοντας γνώση του προσφυγικού προβλήματος από τη συνεργασία μου με διεθνή δίκτυα για το προσφυγικό πρόβλημα, και το ενδιαφέρον των ξένων για το θέμα, θα ήθελα να πω για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια στον Πάνο Χαρίτο.

Μάλιστα τον ενδιαφέρον των ξένων είναι τόσο μεγάλο, που εντός του Μαρτίου Μεταπτυχιακοί φοιτητές δημοσιογραφικής σχολής κορυφαίου Αμερικανικού Πανεπιστημίου έρχονται στην Αθήνα μαζί με καθηγητές για να κάνουν τη μεταπτυχιακή τους εργασία πάνω στο θέμα αυτό.
Θα επισκεφθούν διάφορες προσφυγικές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε καταρτήσει, αφού μας έκαναν την τιμή να συμμετέχουμε σε αυτή την παραγωγή και μας εμπιστεύθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: