Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Δάσκαλε χαιρέτα τον μισθό που χάνεις

Μεγάλες περικοπές στον μισθό τους έχουν δεχτεί οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία οκτώ χρόνια και αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν οι χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι επί δεκαετίες, οι συγκεκριμένες περικοπές έχουν οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε τραγική κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του δικτύου «Ευρυδίκη», οι μικτές ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εκπαιδευτικών, βρίσκονται στο μισό περίπου των μισθών των εκπαιδευτικών των χωρών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας μόνον τους μισθούς των εκπαιδευτικών της Εσθονίας, Σλοβακίας, Λεττονίας, Λιθουανίας.

Oι περικοπές στην Παιδεία από το 2010 φτάνουν ήδη τα 2,26 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια από αυτά να προέρχονται από τους μισθούς των εκπαιδευτικών. 
Στον παρακάτω πίνακα που επεξεργάστηκε ο καθηγητής αγγλικής Γλώσσας Αιρετός ΑΠΥΣΔΕ Πελοποννήσου, Πάνος Ντούλας, φαίνεται η κατακόρυφη μείωση του μικτού ετήσιου Μισθού Εκπαιδευτικού ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας 2009 -2017.

Πίνακας

Αποψίλωση προσωπικού, μόνιμοι διορισμοί και υποσχέσεις

Η νέα μείωση των πιστώσεων το 2017 για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, αναδεικνύει πρώτα και κύρια το γεγονός ότι οι απανωτές διακηρύξεις για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν «χάρτινες» και παραπλανητικές. Θυμίζουμε ότι από τα μέσα του 2014 μέχρι και πρόσφατα, όλοι οι Υπουργοί Παιδείας (Ανδρέας Λοβέρδος, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Φίλης) μοίρασαν «υποσχετικές» για 20 – 25.000 μόνιμους διορισμούς, προσπαθώντας να αποσπάσουν τη συναίνεση της κοινής γνώμης και του εκπαιδευτικού κόσμου που έβλεπε ότι η σχολική εκπαίδευση κάθε χρόνο έχανε ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού και ουσιαστικά αποψιλωνόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: