Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Το υπουργείο σβήνει από το χάρτη τις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε δηλώσεις του, προχθές στην Καλλιθέα, ο υπουργός Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι χώρος για τις ειδικότητες στην πρωτοβάθμια υπάρχει αλλά είναι πλέον περιορισμένος. Οι προκάτοχοι του, ανέφερε, παίρναν ειδικότητες με τα λεφτά του ΕΣΠΑ τα οποία σήμερα τελειώνουν. Πως έχει όμως η κατάσταση στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας:

- Αγγλικών: Με τη μείωση των ωρών διδασκαλία στα Αγγλικά χάνονται πάνω από 500 θέσεις ενώ παράλληλα έγιναν περίπου 50-60 μόνιμοι διορισμοί από τους διοριστέους του 2008. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι του χρόνου οι προσλήψεις αναπληρωτών θα κυμανθούν περί της 300.

- Πληροφορικής: Η κατάργηση του 3ωρου για τον υπέυθυνο εργαστηρίου στην δευτεροβάθμια φέρνει περίπου 300 υπεραριθμίες επιπλέον οι οποίες θα διοχετευτούν στην πρωτοβάθμια. Παράλληλα γίνανε και κάποιες προσλήψεις από τους διοριστέους του 2008. Αυτό πρακτικά σημαίνει απειροελάχιστε προσλήψεις αναπληρωτών.

- Αισθητικής Αγωγής: Τα μαθήματα αυτής της ειδικότητας υποτίθεται ότι ενισχύονται αλλά στην πραγματικότητα θα ανατεθούν στους δασκάλους για να συμπληρώσουν ωράριο. Είναι δεδομένο πλέον ότι θα υποστούν μείωση στον αριθμό των προσλήψεων χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη. Σίγουρα θα γίνουν κάποιες προσλήψεις αλλά θα είναι λιγότερες από τις άλλες χρονιές. Ειδικά σε περιοχές που οι δάσκαλοι δεν έχουν οργανικά κενά δύσκολα θα προσληφθούν ειδικότητες καθώς οι τυχών υπεράριθμοι θα καλύπτουν ωράριο με μαθήματα ειδικοτήτων,

- Φυσική Αγωγή: Μία από τα ίδια για του χρόνου, Θα επηρεαστεί και αυτή η ειδικότητα αρνητικά αλλά εκτιμάται ότι θα έχει τις λιγότερες απώλειες. Απώλειες θα έχει λόγω του ότι πλέον και επίσημα το μάθημα θα ανατίθεται και σε δασκάλους (ειδικά σε μικρά σχολεία) αλλά και λόγω του ότι τα πλεονάσματα της δευτεροβάθμιας δεν θα διατίθενται για γραμματειακή υποστήριξη αλλά θα περνάνε στην πρωτοβάθμια.

Συμπερασματικά, κλάδους που οι δάσκαλοι δε μπορούν να διδάξουν τα αντίστοιχα μαθήματα το υπουργείο φρόντισε να τους κόψει τις ώρες! Παράλληλα σε κλάδους όπου οι δάσκαλοι μπορούν να διδάξουν τα αντίστοιχα μαθήματα θα γίνει μαζική ανάθεση ωρών με σκοπό να περιοριστούν οι αναπληρωτές ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα βέβαια το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι δάσκαλοι όπου με την κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου θα χαθούν περί τις 2000 θέσεις με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: