Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ: Εργασίες της 85ης Γ.Σ. του Κλάδου

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες της  85ης Γ.Σ. των αντιπροσώπων της Δ.Ο.Ε. και ολοκληρώθηκαν την παρασκευή 24 Ιουνίου 2016. Συμμετείχαν 600 σύνεδροι.

Την πρώτη ημέρα (22-6-16) της 85ης Γ.Σ. των αντιπροσώπων της Δ.Ο.Ε. εκλέχτηκε προσωρινό προεδρείο και αφού διαπιστώθηκε καταστατική απαρτία από τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., εκλέχτηκε το οριστικό προεδρείο.

Η Νομική Σύμβουλος της ΔΟΕ δεν αναγνώρισε 2 αντιπροσώπους από το Σύλλογο "Δελμούζου" και ζήτησε να πάρει θέση η Γ.Σ. Εγκρίθηκε τελικά η συμμετοχή του ενός συναδέλφου που επέστρεψε στον σύλλογό του, μετά από απόσπαση, ενώ  δεν εγκρίθηκε του άλλου συναδέλφου, επειδή είχε πάρει μετάθεση σε άλλο σύλλογο.

Στη συνέχεια μπήκε θέμα αναγνώρισης και του αναπληρωτή αντιπροσώπου του συλλόγου της Σαντορίνης, αν και είχε αναγνωρισθεί από τη Νομική Σύμβουλο. Ο συνάδελφος αναπληρωτής, αν και είχε εκλεγεί, ως αντιπρόσωπος στο σύλλογο Σαντορίνης πέρυσι, φέτος υπηρετούσε στο σύλλογο Ρεθύμνου. Τελικά εγκρίθηκε από το σώμα η συμμετοχή του. Πιστεύω από τη στιγμή που είχε αναγνωρισθεί από τη Νομική Σύμβουλο, ως αντιπρόσωπος, δεν έπρεπε καν να μπει θέμα στη Γενική Συνέλευση.

Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. ενημέρωσε στη συνέχεια τους αντιπροσώπους ότι ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να μετατεθούν οι συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων με θέμα τις οργανικές θέσεις των Διευθύνσεων ενόψει μεταθέσεων, επειδή κατά τις ημέρες των εργασιών της Γ.Σ. αρκετοί αιρετοί του Κλάδου (Τακτικά-Αναπληρωματικά μέλη) συμμετείχαν στο Συνέδριο ως Αντιπρόσωποι και δε θα μπορούσαν να παραστούν στις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ).

Υπήρξε δέσμευση από το υπουργείο ότι θα μετατεθούν οι συνεδριάσεις για την επόμενη εβδομάδα, όπως και έγινε, στις 27 Ιουνίου 2016. Στη Σάμο η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ έγινε στις 23 Ιουνίου 2016 με τα αναπληρωματικά μέλη. Τα οργανικά κενά μπορείτε να τα δείτε εδώ


Η 85η  Γ.Σ. είχε οριστεί από την προηγούμενη συνέλευση ως Καταστατική, αλλά δε συζητήθηκε.

Ψηφίστηκε από το σώμα ψήφισμα αλληλεγγύης στους εκπαιδευτικούς του Μεξικού που θρηνούν νεκρούς και τραυματίες στις κινητοποιήσεις τους.

Υπήρξε χαιρετισμός εκπροσώπου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

Υπήρξε ενημέρωση ότι σε Διεύθυνση της Π.Ε. ζητήθηκαν στοιχεία για τις εγγραφές στα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία ποιες από τις αιτήσεις πληρούν τα κριτήρια του νόμου και ποιες όχι. Επειδή υπήρχε το ενδεχόμενο να ζητηθούν παρόμοια στοιχεία και από άλλες Διευθύνσεις αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. να εγγραφούν όλα τα παιδιά και να υπάρξει σχετική κάλυψη της ομοσπονδίας προς τους Διευθυντές και τις Προϊσταμένες. Διαβάστε την απόφαση της ΔΟΕ εδώ.

Ακολούθησε ενημέρωση των αιρετών του ΚΥΣΠΕ όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν:
  • Πέρσι ικανοποιήθηκαν το 38% των μεταθέσεων και το 88% των αποσπάσεων. Φέτος έγιναν 4.742 αιτήσεις μεταθέσεων και 4.450 αιτήσεις αποσπάσεων. Λόγω των πολλών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στο σχολείο αναμένεται να ικανοποιηθούν ελάχιστες μεταθέσεις και αποσπάσεις.
  • Υπάρχει αδικία  στις μεταθέσεις με τις ειδικές κατηγορίες καθώς άλλοι με ποσοστό αναπηρίας 85% δεν εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία και άλλοι με ποσοστό 20% αναπηρία, λόγω άλλου προβλήματος υγείας, εμπίπτουν.
  • Οι αποσπάσεις στα γραφεία και στους φορείς να γίνονται με μόρια, όπως και οι άλλες αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
  • Φέτος υπήρξαν οι λιγότερες παραιτήσεις εκπαιδευτικών από κάθε άλλη χρονιά. 
  • Εγκρίναμε τις μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις για λόγους υγείας.
  • Δεν υπάρχει νέο για τις επιλογές των σχολικών συμβούλων που συνεχώς παίρνουν παρατάσεις.
  • Οι επιλογές των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού (11 θέσεις)  δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από τον υπουργό, ενώ δεν προβλέπεται και η παρουσία των αιρετών του κλάδου στο συμβούλιο επιλογής.
  • Μέχρι στιγμής υπάρχουν διαθέσιμες 15.000-16.000 πιστώσεις αναπληρωτών, για αυτό πήγαν σε μειώσεις ωρών και αφαιρέσεις μαθημάτων.
  • Δεν υπάρχει εξέλιξη στις μετατάξεις. Πέρυσι εγκρίθηκαν 1686 οργανικές θέσεις από μετατάξεις κοινών ειδικοτήτων που δε δόθηκαν όμως σε σχολεία. Υπάρχουν 2.198 εκπαιδευτικοί μη κοινών ειδικοτήτων που δεν έχουν οργανική θέση.
Στη συνέχεια υπήρξε εισήγηση για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. και για τα οικονομικά πεπραγμένα του Δ.Σ. Τοποθετήθηκαν τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής.

Υπήρξε τοποθέτηση εκπροσώπου ομάδας αναπληρωτών όπου διαβάστηκαν τα αιτήματα τους.

Το απόγευμα, οι εργασίες της Γ.Σ. συνεχίστηκαν με παρουσίαση των πεπραγμένων από το απερχόμενο Δ.Σ. της ΔΟΕ και κατόπιν άρχισε η κριτική των παρατάξεων και των αντιπροσώπων για τα πεπραγμένα της Δ.Ο.Ε. που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της διακοπής των εργασιών.

Η κριτική πεπραγμένων του Δ.Σ. της ομοσπονδίας συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα (23-6-16) των εργασιών από αντιπροσώπους, παρατάξεις και μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ακολούθησε η δευτερολογία του προέδρου της Δ.Ο.Ε.

Ψηφίστηκε ο απολογισμός των οικονομικών πεπραγμένων του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε., αλλά δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για την επόμενη συνδικαλιστική χρονιά.

Συνεχίστηκαν και τη δεύτερη ημέρα οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Την τρίτη ημέρα (23-6-16), οι εργασίες ξεκίνησαν με το θέμα της προσχολικής αγωγής.

Έγινε εισήγηση από μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και διαβάστηκαν οι προτάσεις των συλλόγων όπως κωδικοποιήθηκαν από την επιτροπή αποδελτίωσης. Στη συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από αντιπροσώπους και παρατάξεις. Στο τέλος ο εισηγητής έκανε αποδεκτές τις προτάσεις των αντιπροσώπων και των παρατάξεων διαμορφώνοντας την εισήγησή του ως εξής:
  • Ενιαία δημόσια δωρεάν 14χρονη εκπαίδευση με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο 
  • Όχι στο πλαφόν του ορίου 14 μαθητών ανά τμήμα για να λειτουργήσει τμήμα νηπιαγωγείου.
Τελικά η εισήγηση εγκρίθηκε από το σώμα της Γ.Σ.

Στη συνέχεια έγινε εισήγηση από μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το "Σχολείο που θέλουμε". Ακολούθησαν τοποθετήσεις  από αντιπροσώπους και παρατάξεις. Στο τέλος ο εισηγητής αποδέχτηκε μέρος των προτάσεων που εγκρίθηκαν από το σώμα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και της πανελλήνιας ένωσης συνταξιούχων για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. Δε συζητήθηκε όμως το θέμα καθώς υπήρξε σχετική πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή,  να προηγηθεί το πρόγραμμα δράσης.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης, διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς τον Σύλλογο Π.Ε. "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ" λόγω μήνυσης, που έχει υποβληθεί εναντίον και των 9 μελών του Δ.Σ., από πρώην Διευθύντρια, λόγω καταγγελίας του συλλόγου, εναντίον της. Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό από τη Γ.Σ. και μπορείτε να το δείτε εδώ

Στο πρόγραμμα δράσης τοποθετήθηκε ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη καθώς και άλλοι ομιλητές και πολλοί αναπληρωτές. Στο τέλος υποβλήθηκαν 3 προτάσεις:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΡΑ, ΔΑΚΕ.: 24ωρη απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους και στη συνέχεια Γ.Σ. της βάσης με πρόταση για τριήμερες και πενθήμερες απεργίες (Ενωτική πρόταση)

ΔΗΣΥ.: πρότεινε 24ωρες και 48ωρες

ΠΑΜΕ.: πρότεινε το δικό του πλαίσιο για συνέχιση της πάλης από την επομένη της 85ης Γ.Σ. της ΔΟΕ και από το Σεπτέμβρη Γ.Σ., για να αποφασιστούν οι αγωνιστικές απεργιακές μορφές πάλης.

Το σώμα ψήφισε την πρώτη πρόταση που περιλαμβάνει 24ωρη απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους και στη συνέχεια Γ.Σ. της βάσης με πρόταση για τριήμερες και πενθήμερες απεργίες, που μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. διαβάστηκε δήλωση ανεξαρτητοποίησης αντιπροσώπων από την πλευρά της ΕΡΑ αλλά και του εκλεγμένου μέλους στο Δ.Σ. της ΔΟΕ από τη συγκεκριμένη παράταξη.

Κακαγιάννης Αντώνης, 
Αντιπρόσωπος Συλλόγου
Δ/Ν Σάμου,
antoniskak18@gmail.com,  
6944271826 - 22730.61970/61231

Δεν υπάρχουν σχόλια: