Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Φούρνοι Κορσεών: Πιστοποίηση θανάτου από… μαία!

Χωρίς αγροτικό γιατρό έχουν μείνει εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι των Φούρνων Κορσεών και της ακριτικής Θύμαινας, με αποτέλεσμα στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα να κινδυνεύει κάθε μέρα η ζωή τους.

Σε πρόσφατο περιστατικό θανάτου 80χρονου από φυσικά αίτια, ελλείψει γιατρού, η μαία που..
υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο των Φούρνων αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να πιστοποιήσει τον θάνατό του, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ικαρίας οι οποίοι και της υποδείκνυαν ποια στοιχεία να ελέγξει!

Θα μπορούσε το συμβάν να ήταν σκηνή από ταινία γκροτέσκο, εάν δεν ήταν αληθινό γεγονός που υπογραμμίζει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι των Φούρνων, μετά τη λήξη της θητείας του αγροτικού γιατρού.

Ο δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης μιλά για τοποθέτηση δεύτερης ιατρού από τον Μάιο του 2015 στο νησί, η οποία αποδέχθηκε τη θέση, μετέβη στο νησί αλλά δεν ασκεί τα καθήκοντά της.
«Με τη λήξη της θητείας του γιατρού, δεν υπήρχε κανείς να ανοίγει το ιατρείο, να συνταγογραφεί ή να εξετάζει τους ασθενείς. Ηλικιωμένοι κάτοικοι αλλά και μικρά παιδιά χρειάστηκε συχνά να μεταβούν με το καραβάκι στο νοσοκομείο της Ικαρίας ή και της Σάμου, προκειμένου να τύχουν ιατρικής περίθαλψης» σημειώνει ο δήμαρχος, εκφράζοντας την αγανάκτηση των κατοίκων για αυτή την «εγκατάλειψή» τους από την πολιτεία, όπως τη βιώνουν.

«Η μόνη που στάθηκε στο πλευρό των Φουρνιωτών ήταν η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, η οποία ζήτησε με επιστολή της επίλυση του προβλήματος από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό» δηλώνει με θλίψη ο δήμαρχος, ο οποίος και έχει προγραμματίσει μετάβασή του στην Αθήνα και στη ΔΥΠΕ Β. Αιγαίου όπως και στο Υπουργείο Υγείας για να εκθέσει την κατάσταση και να διεκδικήσει άμεση επίλυση.

Μετά από τόσες μέρες που έμειναν οι κάτοικοι των Φούρνων χωρίς ιατρική περίθαλψη, μόλις χθες γιατρός από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου Σάμου μετέβη στο νησί και υπηρετεί προσωρινά στο αγροτικό ιατρείο, για διάστημα όμως που δεν θα ξεπερνά το δεκαήμερο. Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, επισημαίνει πως «δεν πέφτουμε στην παγίδα να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιος θα φορτωθεί τις ελλείψεις. Για τα όποια κενά στους Φούρνους δεν ευθύνεται το Νοσοκομείο Ικαρίας. Ζητάμε να αναδειχθεί το πρόβλημα και να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις, όπως η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: