Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Απαιτούν σύνταξη 180 ευρώ, απελευθέρωση απολύσεων, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου

Με το «καλημέρα», οι δανειστές απαίτησαν από την κυβέρνηση κατώτατη σύνταξη – μπουρμπουάρ 180 ευρώ, ενώ αναμένεται να ζητήσουν «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων ως ανταλλάγματα για την ελάφρυνση του χρέους, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις πρώτες τους επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχυ της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ από 384, που είναι η πρόταση Κατρούγκαλου. Απαιτούν να δίδεται σε όλους έχουν από 20 έτη ασφάλισης και πάνω και ταυτόχρονα έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη, ενώ θέτουν και ζήτημα αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της. Από τα 15 έτη μέχρι τα 20 έτη ασφάλισης, απαιτούν να δίδεται ένα κλιμακωτό ποσό που θα ξεκινά ακόμα και από τα 180 ευρώ.

Εργασιακά - φορολογικό

Όσον αφορά στα εργασιακά και στο φορολογικό, το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο μνημόνιο για τη διευθέτηση του χρέους θέτει τους δικούς του σκληρούς όρους που αφορούν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (κήρυξη απεργίας, ανταπεργία εργοδοτών – lockout), περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, αξιολόγηση και μείωση του αριθμού των εποπτευόμενων από το Δημόσιο φορέων και οργανισμών (ΔΕΚΟ), κατάργηση των απαλλαγών και εκπτώσεων τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό καθεστώς κτλ.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως οι δανειστές ζητούν επίσης κατάργηση των ΚΑΠ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αντικατάστασή τους με στοχευμένες δαπάνες. Από τους ΚΑΠ, πληρώνονται οι λειτουργικές δαπάνες των δήμων, μεταξύ των οποίων και η μισθοδοσία των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΓΟΡΑ» (11-03-16)

agora-180-sintaksi


agora-ergasiaka-kap

Δεν υπάρχουν σχόλια: