Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Χάρισε ζωή σε 5 ανθρώπους 22χρονος δότης οργάνων

Με συντονισμένες και άμεσες ενέργειες βρέθηκαν οι λήπτες, τέσσερις Έλληνες και ένας Αυστριακός, στους οποίους έγιναν ήδη οι μεταμοσχεύσεις των οργάνων του άτυχου 22χρονου δότη.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, την Πέμπτη 07 Ιανουαρίου 2016. Ο 22χρονος παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε εκφράσει στο παρελθόν στους γονείς του την επιθυμία του να γίνει δωρητής οργάνων.

Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς εισάκουσαν την επιθυμία του και  βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά τον πόνο τους, να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη Δωρεά Οργάνων .

Άμεσα ενημερώθηκε ο Ε.Ο.Μ., ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 36 ώρες.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από τη Βιέννη για την αφαίρεση των πνευμόνων, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την καρδιά, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός.

Η Δωρεά Οργάνων πρόσφερε το καλύτερο δώρο με τον ερχομό της νέας χρονιάς σε πέντε συνανθρώπους μας. Ένα 17χρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκη και μια γυναίκα 45 ετών από την Αθήνα, η οποία βρισκόταν στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης για 10 ολόκληρα χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς, ενώ το ήπαρ δόθηκε σε έναν 23χρονο από τη Θεσσαλονίκη. Η καρδιά του δότη από χθες χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα, ενώ οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή στη Βιέννη.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει επίσης, να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία του Διευθυντή, των Ιατρών και της Τοπικής Συντονίστριας της ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ κος Καραμπίνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο  ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή την σημαντική προσπάθεια και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένεια του. Το 2016, ήρθε με τις καλύτερες προοπτικές για τους μεταμοσχευθέντες ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ευχόμαστε αυτή η χρονιά να αποτελέσει ορόσημο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: