Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

clip_image002ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΟΝΤΑ, ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

στα χρόνια που η «Ανεξάρτητη Επικοινωνία» έχει την πλειοψηφία στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, πολλά έχουν αλλάξει στη δράση και στη λειτουργία του. Ήρθαμε πολλές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Διοίκηση όσον αφορά ζητήματα τοποθετήσεων, διορισμών, ειδικής αγωγής αλλά και πειθαρχικών θεμάτων.

Είμαστε η μόνη παράταξη που υπερασπίζεται έμπρακτα τη διαφάνεια στις διαδικασίες και δεν δημιουργεί «πελάτες» και «ευνοούμενους». Είναι ξεκάθαρη η βάση στην οποία κινούμαστε: υπερασπιζόμαστε κάθε συνάδελφο αλλά ΟΧΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ! Θέλουμε ένα σύστημα που να μη χρειάζεται «να ξέρεις κάποιον» για να πας εκεί που σου αξίζει, αλλά να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες, σε ανθρωπιά και συναδελφικότητα.

Είμαστε οι μόνοι που πιστέψαμε στην αξία των συντονισμένων συλλογικών ενεργειών και -από κοινού με άλλους συλλόγους- αποτρέψαμε τη μείωση των οργανικών θέσεων στην περιφέρεια Β. Αιγαίου (καμία μείωση για τη Σάμο), αποτρέψαμε την αξιολόγηση και τις διαδικασίες της και βάλαμε έτσι το Σύλλογο Σάμου στην πλευρά της αντίστασης και της νίκης και όχι της παράλυσης και της υποταγής.

Η κάθε Διοίκηση και οι άνθρωποι που την εξυπηρετούν για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να διασπάσουν αυτό το κλίμα. Γιατί; Μα φυσικά γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία η εξουσία τους δε θα είχε κοινωνική αξία, αλλά θα ήταν μια θέση όπως όλες οι άλλες… Είναι παιχνίδι εξουσίας λοιπόν και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Παιχνίδια εξουσίας που χωρίζουν τους ανθρώπους σε «ελίτ» και «πληβείους». Αυτές οι νοοτροπίες όμως πληγώνουν την ενότητα στον κλάδο και την κοινωνία και δεν αρμόζουν σε κανέναν μας. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υπηρετούν και να αναπτύσσουν ιδέες δικαιοσύνης και δημοκρατίας μέσα και έξω από τα σχολεία και να παλεύουν γι΄ αυτές και όχι να γίνονται έρμαια σκοπιμοτήτων.

Η «Ανεξάρτητη Επικοινωνία» ήταν και είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα, ένα σχήμα ενεργών, μάχιμων και συνδικαλιστικά χειραφετημένων εκπαιδευτικών, χωρίς κομματικές αναφορές, χωρίς ιεραρχία και προσωπικές στρατηγικές. Έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια τώρα για να αντιμετωπίσουμε το πελατειακό κράτος ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, όπως αυτό διαμορφώθηκε τα χρόνια των κυβερνήσεών τους, με δικά τους στελέχη μέσα στη Διοίκηση αλλά και μέσα στο Σύλλογό μας, που επί χρόνια ήταν ένα αδρανές και αφανές όργανο.

Αυτό μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, σίγουρα δε αρέσει σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν «αυλές» και «μαγαζάκια».

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ «ΜΑΓΑΖΑΚΙ», γιατί πολύ απλά δεν εξαρτώμαστε από κανέναν! Μας ενδιαφέρει μόνο το κοινό συμφέρον και προασπίζουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, όπως πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει όλους τους συναδέλφους! Πάντα η σκέψη και η προσπάθειά μας ήταν να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος που θα ενώνει τους συναδέλφους, χωρίς να αφήνει κανέναν μόνο στην κυβερνητική ή σε όποια άλλη επίθεση. Είναι αλήθεια ότι η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα επιχειρεί να μας αφανίσει, όμως η απογοήτευση και απαισιοδοξία πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη συσπείρωση, την οργάνωση και την αντεπίθεση. Γιατί, τελικά, η μόνη ελπίδα απέναντι στην καπιταλιστική και ανθρωπιστική κρίση που βαθαίνει, βρίσκεται στην ενότητα των εργαζομένων και στους αγώνες τους.

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και μετά τις τελευταίες εκλογές, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει να προβάλλει μαχητικό και αποφασιστικό διεκδικητικό πλαίσιο:

· Μαζικοί διορισμοί εκπ/κών και κάλυψη όλων των κενών και των αναγκών του δημόσιου σχολείου με τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

· Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων.

· Ενίσχυση των δομών της Ειδικής Αγωγής, δεν υπάρχουν μαθητές δεύτερης κατηγορίας!

· Άμεση κατάργηση όλων των νόμων της αξιολόγησης και υπαγωγή όλων των εκπ/κών στο καθεστώς της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.

· Επαναλειτουργία των διδασκαλείων και αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών τους.

· Επανασχεδιασμός των αναλυτικών προγραμμάτων και αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πράξης.

· Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες! Παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία!


Σε όποια θέση κι αν βρεθήκαμε, μείναμε πιστοί και σταθεροί τις θέσεις μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και την εξασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΜΑΖΙΚΑ - ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

eklogew 15

Δεν υπάρχουν σχόλια: