Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το Εργατικό Κίνημα των Βυρσοδεψεργατών της Σάμου

DSC_0984Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο χώρο του Μουσείου Βυρσοδεψίας, με την συμμετοχή πλήθος κόσμου και την παρουσία παλιών βυρσοδεψεργατών και μελών των τελευταίων Διοικητικών Συμβουλίων του σωματείου Βυρσοδεψεργατών Καρλοβάσου, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για το Εργατικό Κίνημα των Βυρσοδεψεργατών της Σάμου και η δράση του σωματείου τους που είχε ιστορία σχεδόν 100 χρόνων (1899-1996).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μια σειράς δράσεων για τον γιορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η εργασία της βυρσοδεψίας και οι σκληρές συνθήκες δουλειάς των εργατών, η δράση του σωματείου, μέσα από το ίδιο του το αρχείο και αναδείχθηκαν πτυχές της ιστορίας του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο νησί μας.

DSC_111056Πρόκειται για την ζωντανή ιστορία των εργαζομένων και του λαού του τόπου μας. Η ιστορία τόσο του Ε.Κ.Σ. όσο και του συγκεκριμένου σωματείου διδάσκει ότι όσο αρνητικοί και αν είναι οι συσχετισμοί δύναμης για το λαό, στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, μπορούν ν’ ανατραπούν, μέσα από την οργάνωση και τη μαχητική δράση των εργαζομένων, όταν το κίνημα έχει προσανατολισμό υπέρ των εργαζομένων και του λαού. Σε γραμμή διεκδίκησης για τα συμφέροντα της τάξης μας. Ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν με την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική τους.

DSC_0983Κόντρα στην ηττοπάθεια, την μοιρολατρία, την αποχή από τον αγώνα και την ανάθεση, η εκδήλωση βοήθησε στο να βγουν πολλαπλά συμπεράσματα και διδάγματα. Η ιστορία διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος με αγώνες, θυσίες και αίμα, που σήμερα ισοπεδώνονται με νόμους, μέτρα και μνημόνια που παίρνει τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και όλες οι προηγούμενες, οι οποίες είναι σε πλήρη στοίχιση με τα μονοπώλια και την Ε.Ε.

DSC_1060Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις :

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6:00 π.μ. στο Κέντρο Ταυτοποίησης στο Λιμάνι Μαλαγαρίου

ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ

Σάμος: 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Βαθύ

Δεν υπάρχουν σχόλια: