Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Σε ποιους απονεμήθηκαν τα ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας, Χημείας και Φυσικής

Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το νόμπελ λογοτεχνίαςΣτην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από την Λευκορωσία, απονεμήθηκε το φετινό νόμπελ λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι τίμησε την συγγραφέα και δημοσιογράφο, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς «για το πολυφωνικό της έργο, μνημείο για τα δεινά και το θάρρος στην εποχή μας».

Η 67χρονη Αλεξίεβιτς είναι μια πολιτικοποιημένη συγγραφέας που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της χώρας της.

Το πρώτο της βιβλίο «Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας», περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τα πιο σημαντικά της έργα είναι το βιβλίο «Τσερνόμπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος», που περιλαμβάνει μαρτυρίες για το πυρηνικό ατύχημα του 1986, τις οποίες συνέλεξε η ίδια περιπλανώμενη επί δύο χρόνια στην Απαγορευμένη Ζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της.

Είναι η 14η γυναίκα που έχει τιμηθεί με νόμπελ λογοτεχνίας, από όταν ξεκίνησε η απονομή του εν λόγω βραβείου.

Νόμπελ Χημείας σε τρεις μηχανικούς αποκατάστασης του DNAΕπίσης, ο Σουηδός Τόμας Λίντατ, ο Αμερικανός Πολ Μόντριτς και ο Τουρκο-Αμερικανός Αζίζ Σαντζάρ βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2015 για τις εργασίες τους σχετικά με τον ρόλο των κυττάρων στην αποκατάσταση βλαβών του DNA και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών στην ανάπτυξη θεραπειών για τον καρκίνο.

"Η εργασία τους πρόσφερε θεμελιώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο ένα ζωντανό κύτταρο λειτουργεί και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής ένας Ιάπωνας και ένας ΚαναδόςΤέλος, ο Ιάπωνας Τακαάκι Καγίτα και ο Καναδός Αρθουρ ΜακΝτόναλντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2015, ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύονται "για την ανακάλυψη των ταλαντώσεων των νετρίνων, που δείχνουν ότι τα νετρίνα διαθέτουν μάζα" και επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος, εξήγησε η επιτροπή.

Το νετρίνο είναι ένα αφόρτιστο και πολύ ελαφρύ σωματίδιο, του οποίου η ύπαρξη προτάθηκε από τον αυστριακό φυσικό Βόλφγκανγκ Πάουλι, ώστε να ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής και της ενέργειας στην ραδιενεργή εκπομπή ηλεκτρονίων από τον ατομικό πυρήνα, τη λεγόμενη β' διάσπαση.

Οι δύο βραβευθέντες ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα αλλάζουν μορφή, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν μάζα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, τρεις επιστήμονες, ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιουγιού Το μοιράστηκαν το Νομπέλ Ιατρικής, επειδή με τις ανακαλύψεις τους επέφεραν πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θεραπεύονται κάποιες από τις φοβερότερες ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: