Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Σάμος: Στο εδώλιο γιατί απέτρεψαν ρατσιστική αιμοδοσία (ενημέρωση-φωτογραφίες)

Τρεις συνδικαλιστές, εκπρόσωποι του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σάμου, κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν αιμοδοσία τον Απρίλιο του 2013.  Πρόκειται για την προαναγγελθείσα πανελλαδικά τότε, από τη «Χρυσή Αυγή», αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες»(!)

Η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε με στόχο να διασαφηνίσει στην έδρα του Δικαστηρίου πως κανείς από τους τρεις κατηγορουμένους ή και τους συγκεντρωθέντες πολίτες, δεν παρεμπόδισε τα έξι μέλη της «Χρυσής Αυγής» Σάμου να εισέλθουν στο Τμήμα Αιμοδοσίας και να δώσουν αίμα, υπογράφοντας το αντίστοιχο έγγραφο περί ελεύθερης και απρόσκοπτης διάθεσής του όπου υπάρχει ανάγκη, βάσει των διεθνών ανθρωπιστικών όρων και των κανόνων δικαίου. Μάλιστα, όπως δήλωσε μάρτυρας υπεράσπισης η οποία εργάζεται ως επισκέπτρια υγείας, η ίδια ζήτησε από τον επικεφαλής της οργάνωσης να προχωρήσει η αιμοδοσία καθώς υπήρχε άμεση ανάγκη. «Ασθενής με ακατάσχετη αιμορραγία, η οποία είχε προβεί σε αυτοσχέδια άμβλωση, βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χειρουργείο…» δήλωσε η μάρτυρας. «Όταν έμαθαν πως ήταν υπήκοος Βουλγαρίας, έστρεψαν νώτα και έφυγαν από το νοσοκομείο. Η γυναίκα κατέληξε…» ανέφερε στην κατάθεσή της.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις και των λοιπών μαρτύρων, οι συγκέντρωση ήταν ειρηνική και δεν διαδραματίστηκαν επεισόδια απώθησης των μελών της «Χρυσής Αυγής», καθώς κανείς τους δεν αποπειράθηκε καν να εισέλθει στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Σάμου και να προσφέρει αίμα, παρότι το τμήμα λειτούργησε κανονικά και έγιναν επτά λήψεις από εθελοντές μέσα στη μέρα.

««Μας φώναζαν φασίστες…» τόνισε στην κατάθεσή του ο επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» Σάμου, Βασίλης Ζαβιτσάνος ισχυριζόμενος πως παρεμποδίστηκε λεκτικά από τους συγκεντρωμένους πολίτες  η ομάδα που ήθελε να δώσει αίμα «μόνο για Έλληνες».  

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση όταν ο συνήγορος υπεράσπισης τον ρώτησε γιατί κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ως ύβρη, όταν ο ίδιος ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος φέρεται δηλώσας σε βίντεο του 2012: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε! Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!»

Από την άλλη πλευρά, αρκετός ήταν ο κόσμος που προσήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο της Σάμου, ενώ περισσότεροι από 100 σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις, εργατικά κέντρα και εκπρόσωποι σωματείων από όλη την Ελλάδα, το Δ.Σ του Νοσοκομείου Σάμου, ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια Σάμου, εξέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας και ανακοινώσεις στήριξης και αλληλεγγύης.

Η πολύωρη ακροαματική διαδικασία, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2015, με τις καταθέσεις των μαρτύρων. Θα συνεχιστεί στις 9 το πρωί του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου, με τις απολογίες των κατηγορουμένων και την έκδοση απόφασης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: