Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μνημονιακές διώξεις εκπαιδευτικών , του Χρήστου Κάτσικα

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΤην Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015 καλούνται να δικαστούν στο Πρωτοδικείο Σάμου οι 4 εκπαιδευτικοί που εντοπίστηκαν ως «πρωταίτιοι» της κινητοποίησης του Σεπτέμβρη του 2013.

Οι τρεις από αυτούς ήταν μέλη του τότε Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου (Τάκης Διαμαντίδης πρόεδρος, Νίκος Παπαβασιλείου γραμματέας, Μαρία Ξύδη, μέλος), ενώ ο τέταρτος Γιάννης Τζημπούκας (αιρετός τότε του ΠΥΣΔΕ) συμπλήρωνε το πάνελ της συνέντευξης Τύπου που είχε δοθεί στο πλαίσιο της διήμερης κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Διοίκησης της Β/θμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο.

Η κατάληψη είχε γίνει στο πλαίσιο των μαζικών πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών του κλάδου ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών, τους νέους ταξικούς φραγμούς για τη νεολαία και το κλείσιμο σχολείων που είχαν αποφασιστεί και προωθούνταν.

Ειδικότερη αφορμή και αιτία της κατάληψης ήταν ο πίνακας των «68 ολικά πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών που η Διεύθυνση διαμόρφωσε και ετοιμαζόταν να στείλει στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω...

Η δίωξη εναντίον των τεσσάρων ασκήθηκε τις αμέσως επόμενες μέρες (Σεπτέμβρης του 2013), «απαντήθηκε» με πολλές δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα και με έναν μακρύ κατάλογο μαρτύρων υπεράσπισης από τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Εμεινε στο «συρτάρι» για σχεδόν δύο χρόνια από όπου ξαναβγήκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν στάλθηκε στους 4 εκπαιδευτικούς η κλήση για τη δίκη της 1ης Οκτώβρη 2015.

Γιατί τώρα;

Εχει σημασία το ότι καλούνται να δικαστούν οι 4 εκπαιδευτικοί που αντιτάχτηκαν στην πολιτική των περικοπών και των απολύσεων (και μαζί τους ολόκληρο το σωματείο που με μαζικές γενικές συνελεύσεις είχε καθορίσει κάθε στιγμή του αγώνα), σε μια συγκυρία με δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στη Β/θμια της Σάμου και με περίπου 20 σχολεία της Α/θμιας κλειστά λόγω έλλειψης δασκάλων και νηπιαγωγών μέχρι και σήμερα.

Ηδη έχουν εκδοθεί ψηφίσματα συμπαράστασης στους 5 εκπαιδευτικούς από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, τον Εκπαιδευτικό Ομιλο – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και από πολλά εκπαιδευτικά σωματεία.

Η δίκη αυτή φέρνει στη μνήμη το μπαράζ διώξεων εκπαιδευτικών μιας προηγούμενης περιόδου, όχι πολύ μακρινής.

Από το 2012, με βάση τον μνημονιακό νόμο 4093, καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία έπειτα από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2015, λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, 21 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε αργία. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιστρέφουμε στο «μαύρο» παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: