Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Μια οφειλόμενη απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Σάμου

Ανεξάρτητη Επικοινωνία Δασκάλων & Νηπιαγωγών ΣάμουΑπό το 2011, που για πρώτη φορά η Ανεξάρτητη Επικοινωνία αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στο Σύλλογό μας, πολλά έχουν αλλάξει στη λειτουργία και τη δυναμική του Συλλόγου, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ευρύτερων συνεργασιών είτε με άλλους Συλλόγους Εκπαιδευτικών είτε με κοινωνικούς φορείς, ώστε τα ζητήματα της Παιδείας να φτάνουν όσο το δυνατό μακρύτερα και να δίνονται οι απαραίτητες λύσεις. Θεωρούμε επιπλέον ότι έχουμε κερδίσει την εκτίμηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, με τους οποίους συνεργαζόμαστε πλέον σταθερά για όποιο πρόβλημα ανακύπτει στα σχολεία… και η προσπάθεια συνεχίζεται…

Φαίνεται όμως ότι όσο περισσότερα γίνονται, τόσο περισσότερο ενοχλούνται αυτοί που για τους δικούς τους λόγους θα ήθελαν ο Σύλλογος να παραμείνει ως είχε. Αναφερόμαστε στην τελευταία ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, που στην κατακλείδα του κειμένου της διατυπώνει μομφή για το προεδρείο του Συλλόγου σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες χρονιές (προφανώς αναφέρεται στην παράταξή μας, αφού εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ δεν υπάρχει, ενώ τα μέλη της ΔΑΚΕ συμμετέχουν ως μέλη). Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση και προβληματισμό η ολιγωρία του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Πρώτη φορά σε έναρξη σχολικής χρονιάς παρατηρούμε τόσο μεγάλη απάθεια απέναντι στα τόσο σοβαρά προβλήματα με το άνοιγμα των Σχολείων. Θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο… και καλούμε το Προεδρείο του Δ.Σ. να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του».

Κι εμείς θα συμφωνήσουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να μεταφέρουν την προεκλογική πόλωση ανάμεσα στους συναδέλφους και να δρέψουν ψήφους με όποιο κατασκευασμένο επιχείρημα τους βολεύει, βρίσκοντας τη δική μας παράταξη ως αντίπαλο. Όσον αφορά όμως την υπόλοιπη διατύπωση έχουμε να πούμε ότι η Ανεξάρτητη Επικοινωνία είχε και θα έχει πάντα την αρχή της προάσπισης των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων με όποια κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στο προσκήνιο και αυτή είναι η πάγια θέση του ακομμάτιστου συνδικαλισμού, την οποία εκφράζουμε, στηρίζουμε και διατυπώνουμε σε όλους τους τόνους.

Επειδή όμως έχουμε και αρχεία, σας παραθέτουμε τις ημερομηνίες και τα θέματα των πρώτων ανά σχολική χρονιά ανακοινώσεων από το 2011, ώστε να διαπιστώσετε και μόνοι σας αν έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός:

12/9/2011

Ανακοίνωση – καταγγελία για τις ελλείψεις βιβλίων και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων

3/10/2012

Κανείς εκπαιδευτικός να μη συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση !

9/9/2013

Κάλεσμα σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την κατάσταση στα σχολεία

15/9/2014

ΚΕΝΑ… ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΜΟΥ - Καταγγελία για τις ελλείψεις στα σχολεία

11/9/2015

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130 ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ - 4 ΣΧΟΛΕΙΑ & 5 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ (Συνεδρίαση και αποφάσεις Δ.Σ.)

Πάντα η σκέψη και η προσπάθειά μας ήταν και είναι να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος που θα ενώνει όλους τους συναδέλφους σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, χωρίς να αφήνει κανέναν μόνο στην όποια κυβερνητική επίθεση.

ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Κατάργηση του νόμου για το μισθολόγιο και την εφεδρεία στο δημόσιο. Όχι στην κατάργηση της μονιμότητας. Καμία εφεδρεία/απόλυση/ διαθεσιμότητα/αργία.

• Όχι στην κατάργηση του αμετάθετου και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις – μεταθέσεις. Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων και διορισμών σε όλη την εκπαίδευση

• Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση

• Καμία κατάργηση/συγχώνευση σχολείου. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων

• Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων. Άμεση, έγκαιρη και δωρεάν χορήγηση βιβλίων στους μαθητές. Όχι χρήματα από τις τσέπες των γονιών για πετρέλαιο, βιβλία, θέρμανση, λειτουργικά έξοδα

• Δίχρονη, υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή με υποστήριξη και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και όχι προσπάθεια υποβάθμισής σε χώρο φύλαξης.

• Θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας

• Μείωση αναλογίας νηπιαγωγού-παιδιών σε 1/15 (το ίδιο και για την Α΄ και Β΄ Τάξη)

• Επαναλειτουργία των διδασκαλείων μετεκπαίδευσης, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών

• Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης

• Στήριξη της λειτουργίας των ΚΕΔΔΥ και ουσιαστική αναβάθμιση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ίδρυση Κέντρων πρώιμης Παρέμβασης. Αναβάθμιση των υπαρχόντων ΕΕΕΕΚ και ίδρυση νέων με νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.

• Όχι στο «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων και άμεση οικονομική ενίσχυσή τους. Άμεση παροχή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους.

Κλείνοντας να πούμε ότι οι αντιπαραθέσεις έχουν νόημα όταν γίνονται πάνω σε πραγματική βάση, με πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα. Σε αυτές τις αντιπαραθέσεις είμαστε πάντα ανοιχτοί.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

για μια καλή, δυναμική, συναδελφική και αισιόδοξη νέα σχολική χρονιά!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: