Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130 ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ - 4 ΣΧΟΛΕΙΑ και 5 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Την Παρασκευή, 11 Σεπτέμβρη συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην προγραμματισμένη συνάντηση για το Ειδικό Σχολείο Σάμου που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., συζητήθηκαν τα θέματα Η/Δ και λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΟΥΣ: Έγινε αντικατάσταση του ταμία του Συλλόγου μας, θέση την οποία κατείχε ο συνάδελφος αναπληρωτής Γιάννης Τζεδάκης, που δεν ανήκει πλέον στο Σύλλογό μας, ενώ τα καθήκοντα του ταμείου ανέλαβε η συναδέλφισσα Μαρία Ψυκάκου.

2. ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Πολύ έντονος ήταν ο προβληματισμός όλων των μελών για τις αδιανόητες συνθήκες λειτουργίας που για άλλη μια φορά βρίσκουν τα σχολεία μας στην έναρξη της νέας χρονιάς, με 4 σχολεία και 5 νηπιαγωγεία κλειστά στη Σάμο (Δ.Σ. Πύργου, Πλατάνου, Κουμεΐκων, Καλλιθέας και Νηπιαγωγεία Βουρλιωτών, Πύργου, Κουμεΐκων, Υδρούσας και Μαραθοκάμπου) και πάνω από 130 κενά συνολικά σε δασκάλους και ειδικότητες. Η κατάσταση δείχνει να είναι πραγματικά αδιέξοδη, αφού φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα δε θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί και το γεγονός των αλλεπάλληλων ενστάσεων από εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ που έχουν προσφύγει νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι αυτονόητο ότι κανένα από αυτά τα προβλήματα δε θα υπήρχε και δε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και μάλιστα δεινότερα, αν είχε ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ… Η συνεχόμενη όμως πολιτική της ομηρίας των εκπαιδευτικών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας γιγαντώνει τα προβλήματα στην εκπαίδευση, βάζει στην άκρη ουσιαστικά ζητήματα παιδείας και ταλαιπωρεί άδικα εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές καταστρατηγώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της μόρφωσης και της εργασίας.

3. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Η’ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Εύλογα τίθεται το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη στιγμή που μόνο ένα μικρό ποσοστό εκπαιδευτικών βρίσκεται στις σχολικές μονάδες. Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι η απόφαση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η κάθε σχολική μονάδα ανήκει αποκλειστικά στο Σύλλογο Διδασκόντων που θα κρίνει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την κατάσταση και όχι στο διευθυντή-ντρια του σχολείου.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως είναι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο με τη δημιουργία τμημάτων, όσο και με τις συμπτύξεις τμημάτων ή τάξεων και να αποφύγουμε να ξεπεράσουμε το ανώτατο όριο των 25 μαθητών (Υ.Α. αριθμ. Φ.3/898/97652/Γ1 για τον αριθμό μαθητών ανά Τάξη ή Τμήμα Τάξης στο Δημοτικό Σχολείο και την Υ.Α. αριθμ. Φ.3/898/97657/Γ1 για τον αριθμό νηπίων ανά Τμήμα στα Νηπιαγωγεία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1507 τεύχος β’ 13 Οκτωβρίου 2006, που ορίζει ότι ο αριθμός των μαθητών είναι 25 και όχι 25 +10%)

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιχειρώντας να πιέσει στην κατεύθυνση της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά Τμήμα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με την Κ.Υ.Α. αριθμ. Φ.12/622/129803/Γ1 , ΦΕΚ 2451 τεύχος β’ 1 Οκτωβρίου 2013 τροποποίησε τις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις ορίζοντας ότι μπορεί να γίνει αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά 10% σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» κατόπιν απόφασης του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κάλεσε και καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης (οι οποίοι σε συντριπτική πλειοψηφία έχουν κρατήσει την ορθή παιδαγωγικά στάση) να μην ερμηνεύουν αυθαίρετα περιπτώσεις ως «εξαιρετικές» και να μην προχωρούν σε αύξηση των μαθητών στα τμήματα.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να αρνούνται τη δημιουργία τμημάτων άνω των 25 μαθητών και καλύπτει συνδικαλιστικά την άρνησή τους να αναλάβουν τμήμα άνω των 25 μαθητών.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 1:20 στα δημοτικά και 1:15 στα νηπιαγωγεία.

Επίσης επισημαίνουμε ότι οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να αναδεικνύουν τις πρόσθετες μαθησιακές ανάγκες όπου υπάρχουν και να διαμορφώσουν τον αριθμό των τμημάτων με μικρότερο από 25 μαθητές σε περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μαθητών, είτε μαθητών με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και μεγάλες μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιώντας τις σχετικές εγκυκλίους που το προβλέπουν και να διεκδικούν επιπλέον εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το Ν.4186/2013 (άρθρο 28 παρ. 15) περί φοίτησης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία ο αριθμός των μαθητών μειώνεται κατά τρεις για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.» (απόσπασμα από την επικαιροποιημένη απόφαση της ΔΟΕ για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών, που θα τη βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.doe.gr/015/100915.pdf)

4. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Τέλος, καλούμε να μη γίνονται αποδεκτές οι προφορικές εντολές μετακίνησης εκπαιδευτικών, που ουσιαστικά τους αφήνουν ακάλυπτους, αν -ο μη γένοιτο- συμβεί κάτι στη νέα τους θέση (παρά μόνο εγγράφως).

5. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για το ολοήμερο σχολείο και τη σχολική βία: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αφορμή τα ερωτηματολόγια που καλούνται να συμπληρώσουν εκπαιδευτικοί και γονείς σε σχέση τόσο με το ολοήμερο σχολείο όσο και τη σχολική βία (και τα δυο από ιδιωτική εταιρεία), καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αρνηθούν να συμπληρώσουν τα παραπάνω ερωτηματολόγια.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ακολούθησε η συνάντηση για το μείζον θέμα του Ειδικού Σχολείου Σάμου, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί από πέρυσι για λόγους ακαταλληλότητας του κτιρίου. Ήδη από το τέλος της περσινής χρονιάς και μετά από κινητοποιήσεις που είχαν γίνει από το Σύλλογο Γονέων του Ειδικού Σχολείου, σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας και άλλους τοπικούς φορείς, ο Δήμαρχος Σάμου είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε λύση στο πρόβλημα της στέγασης του Ειδικού μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό δυστυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι γονείς των μαθητών να αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους και για το πότε και πώς θα δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Να αναφέρουμε σύντομα ότι το κτίριο που στεγαζόταν μέχρι πέρυσι το Ειδικό σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Σάμου, έχει κριθεί ακατάλληλο με ένα πόρισμα-«φωτιά» της Υγειονομικής Υπηρεσίας, εξ ου και έγινε η αναστολή λειτουργίας του και τα παιδιά είχαν στεγαστεί προσωρινά στο 1ο Δ.Σ. Σάμου και στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς.

Εκτός αυτού όμως είναι σημαντικό να τονιστεί και ο παράγοντας της απόστασης του συγκεκριμένου κτιρίου από την πόλη, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης και είναι εντελώς αντίθετο με την παιδαγωγικά ορθή πρακτική της ένταξης των παιδιών αυτών στην κοινωνία. Είναι απόλυτη ανάγκη οι δομές της Ειδικής Αγωγής να βρίσκονται σε χώρους, από όπου τα παιδιά θα μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία της καθημερινής ζωής (π.χ. καταστήματα, υπηρεσίες κ.τ.λ.) και όχι φυσικά να ζουν σε συνθήκες ιδρυματοποίησης, μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου, γονείς από άλλους Συλλόγους, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, μέλη της ΕΛΜΕ, του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργαζόμενοι στο Ειδικό Σχολείο. Όλοι ζητάμε να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία γονέων και μαθητών και να δοθεί μια σωστή και δίκαιη λύση στο πρόβλημα που να εξασφαλίζει συνολικά τις μορφωτικές και γενικότερα εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Με αυτό το στόχο αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Σάμου τη Δευτέρα, 14/9, και ώρα 13.30, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο χρόνιο αυτό ζήτημα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας, απουσία του Δημάρχου, έγινε κριτική από τους φορείς για την καθυστέρηση του Δήμου, αφού είχε ολόκληρο καλοκαίρι στη διάθεσή του για να βρει κατάλληλο κτίριο που θα μπορούσε να είναι έτοιμο με την έναρξη των μαθημάτων, αλλά δεν το έκανε.

Η ενημέρωση που είχαμε από τον Αντιδήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες είναι ότι τα δύο κτίρια που είχαν προταθεί εναλλακτικά από το Δήμο, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές του Ειδικού Σχολείου και έτσι αποφασίστηκε να διατεθεί από τη ΣΑΤΑ σχολείων το ποσόν των 20.000 ευρώ για να αποκατασταθούν κάποιες ζημιές στο υπάρχον κτίριο και να βαφτεί το σχολείο, ώστε, έως την Παρασκευή, να είναι έτοιμο να δεχθεί τους μαθητές.

Παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε

(θα τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι),

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΡΕΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος                                                  Η γραμματέας

Αντώνης Κακαγιάννης                                         Μαρία Δάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: