Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

84η Γ.Σ. Δ.Ο.Ε.- Ανατροπή συσχετισμών στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

84η Γ.Σ. Δ.Ο.Ε.- Ανατροπή συσχετισμών στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Η 84η Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων (συνέδριο) της ΔΟΕ, τελείωσε με την καταγραφή μιας μεγάλης αλλαγής. Η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ (σήμερα ΔΗΣΥ) –ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, πλειοψηφία ακλόνητη για δεκαετίες, άλλαξε χέρια. Η άλλοτε πανίσχυρη παράταξη της ΠΑΣΚ (σήμερα ΔΗΣΥ), με βάση τα αποτελέσματα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση πλέον, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασαν οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις. Η παράταξη της ΔΑΚΕ παραμένει πρώτη, καταγράφοντας πτώση των δυνάμεών της. Οι παρατάξεις των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που παλιότερα έφταναν αθροιστικά το 80%, τώρα συγκεντρώνουν και οι δυο μαζί 41%.

Άνοδο καταγράφουν και το ΠΑΜΕ αλλά και η ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ για πρώτη φορά, εκλέγει εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΔΟΕ η Ενωτική Εκκίνηση (αποχωρήσαντες από την ΠΑΣΚ πριν 3 χρόνια περίπου).

Συγκριτικά, τα αποτελέσματα είναι:

                                               2015                                                                              2013

Ψήφισαν:                                 605                                                                           599

Άκυρα:                                       1                                                                                     1

Έγκυρα:                                  604                                                                               598

ΔΑΚΕ:                                    151 (25%)- 3 έδρες                                     166 (27,75%)-3 έδρες

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-

ΚΙΝΗΣΕΙΣ-

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ:                  132 (21,85%) -2 έδρες                                  117 (19,56%)-2 έδρες

ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ):                      101 (16,72%)-2 έδρες                                    139 (23,24%)-3 έδρες

ΠΑΜΕ:                                   88 (14,56%)-2 έδρες                                       76 (12,7%)-2 έδρες

ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ):                      78 (12,91%)- 1 έδρα                                        65 (10,86%)- 1 έδρα

ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ:          54 (8,94%)- 1 έδρα                                          29 (4,84%)-0 έδρες

ΔΙΚΤΥΟ: 3 -

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ:             2                                                                                   -

ΠΕΙΡΑΤΕΣ:                              1                                                                                    -

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη.

Η ΔΟΕ, είναι από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) Ομοσπονδία του Δημοσίου, με περίπου 60.000 μέλη.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας, συσπειρωμένα στους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους τους έδωσαν όλη την προηγούμενη χρονιά μια σκληρή μάχη ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Αυτή η μάχη κερδήθηκε. Τον Μάιο-Ιούνιο του 2014, δόθηκε σκληρή μάχη που μπλόκαρε στην πράξη την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, παρεμπόδισε σημαντικά και απονομιμοποίησε την αξιολόγηση των στελεχών. Το Σεπτέμβρη του 2014, ο κλάδος παρέλαβε τη σκυτάλη της μάχης από το υπόλοιπο δημόσιο και με όπλο την απεργία-αποχή, συσπειρώθηκε και πέτυχε μεγάλη νίκη. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν εφαρμόστηκε ποτέ, η ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού δεν ξεκίνησε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτής της νίκης, είναι και οι διατάξεις για την (έστω μερική) κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης στο πολυνομοσχέδιο  του Υπ. Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Τους τελευταίους μήνες, μετά τις εκλογές, οι εκπαιδευτικοί και πάλι με κέντρο τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, απαιτούν από το σημερινό Υπουργείο Παιδείας τη διάσωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η πολυδιάσπαση και η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, οι μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί και η υποχρηματοδότηση έχουν γίνει αφόρητες πληγές στο σώμα της εκπαίδευσης.

anaplhrotes.jpgΧρειάζονται μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, ίδρυση οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων για να σταματήσει η ανασφάλεια και η «κινητικότητα», αύξηση των δαπανών για την παιδεία για να είναι πραγματικά δωρεάν και δημόσια.

Πρώτα απ΄ όλα χρειάζονται εκπαιδευτικοί. Στην εκπαίδευση, κάθε χρόνο δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, δηλαδή συμβασιούχοι που –όπως συνηθίζεται να λέγεται-καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Λέγονται «αναπληρωτές», ένας όρος που σημαίνει ότι προσωρινά αντικαθιστούν κάποιον που λείπει, όμως εδώ και πολύ καιρό αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, στην εκπαίδευση εργάστηκαν περίπου 25.000 αναπληρωτές και την επόμενη οι ανάγκες προβλέπονται μεγαλύτερες. Η ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της εκπαίδευσης με μαζικούς διορισμούς, δεν αφορά μόνο την ανάγκη των ίδιων των συναδέλφων να τελειώσει η εργασιακή τους περιπλάνηση και η ανασφάλεια. Είναι όρος επιβίωσης για τα σχολεία, που κάθε χρόνο ξεκινούν με πολλές χιλιάδες κενά και είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.

IMG_20150623_114348.jpgΌλες αυτές οι μάχες, εκφράστηκαν και εκπροσωπήθηκαν και στο Συνέδριο. Ήταν εκεί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής και των δυσπρόσιτων, διαμαρτυρόμενοι γιατί το Υπουργείο Παιδείας σήμερα, με μια απίστευτη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, ουσιαστικά καταργεί την προϋπηρεσία τους. Ήταν εκεί και οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (από τη δευτεροβάθμια) για να ζητήσουν δίκαιη αντιμετώπιση και ίδρυση οργανικών για όλους. Ήταν εκεί με δυναμική παρουσία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και έβαλαν με δυναμικό τρόπο το θέμα των διορισμών και των δικαιωμάτων τους. Η προοπτική του νέου μνημονίου, έδωσε τον τόνο:

«ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ-Όχι στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία – μνημόνιο. Όλοι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα λαϊκά συλλαλητήρια της Πέμπτης 25 Ιουνίου και της Κυριακής 28 Ιονίου 2015 και τις απεργίες. Να κηρυχθεί άμεσα Γενική Απεργία. Καλούμε στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια της 25ης Ιουνίου και της 28ηςΙουνίου 2015 με βάση και τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ.» ήταν η απόφαση του Συνεδρίου.

Η έκφραση όλων των αγώνων της προηγούμενης περιόδου στα αποτελέσματα του Συνεδρίου έφερε αυτή την ανατροπή.

Σήμερα η σύνθεση του ΔΣ της ΔΟΕ, θυμίζει τη σύνθεση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (εκλογές 31 Μαίου/1 Ιουνίου 2013). Στο ΕΚΑ, με 9 έδρες της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), 5 έδρες της Αυτόνομης Παρέμβασης, και 2 έδρες της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας (σε σύνολο 31) και με την ΠΑΣΚΕ διασπασμένη, φαινόταν ότι υπήρχε δυνατότητα για συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου στο ΕΚΑ. Αυτό δεν συνέβη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχήματος της ΑΤΕ-ΕΚΑ, στις 11/7/2013,

«Η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΚΑ που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο, δια των 2 εκπροσώπων της που εξέλεξε στο ΔΣ, πρότεινε τη συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου, στη βάση ενός πλαισίου-προγράμματος αγωνιστικών διεκδικήσεων και στόχων που υπηρετούν την λογική της ανάπτυξης και ισχυροποίησης ενός μετώπου αγώνα, ρήξης και ανατροπής. Απηύθυνε επανειλημμένα την πρόταση αυτή στις δυνάμεις εκείνες που αναφέρονται στον ταξικό συνδικαλισμό, στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης, στην ανάγκη ξεπεράσματος του συνδικαλισμού της υποταγής και ήττας, της γραφειοκρατίας και του συμβιβασμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Κατέθεσε προς συζήτηση ένα άμεσο αγωνιστικό πλαίσιο για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, των ανέργων, του εισοδήματος των εργαζομένων και μια λογική και πρόταση για τις αναγκαίες κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση αυτών. Η απάντηση των άλλων δυνάμεων, η καθεμία από διαφορετική σκοπιά, ήταν αρνητική. (Αποκλείονται προφανώς, από αυτή τη συζήτηση οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ που αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό).

Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), αν και πρώτη δύναμη στο ΔΣ, αρνείται κάθε συζήτηση, κάνοντας σαφές σε κάθε τόνο ότι δεν συμμετέχει σε κανένα προεδρείο.Η κριτική της ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται εν τέλει προσχηματικά για να μην υπάρξει αγωνιστικό προεδρείο, εξέλιξη πού θα βαθύνει τον εκφυλισμό και την διάλυση του ΕΚΑ και πού ίσως ανοίξει το δρόμο για δικαστικό πραξικόπημα. Η στάση «μη συμμετοχής σε κανένα προεδρείο», δεν δίνει καμία λύση και προοπτική, αποκλείει τη δυνατότητα να εκφραστούν, έστω και σε αυτό το επίπεδο, αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις, για διεκδικήσεις, για οργάνωση και συμβολή στην ανάπτυξη μαχών…».

http://taxikienotitaeka.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html#more

Αντίστοιχα, από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στις αρχές του Δεκέμβρη του 2013, προέκυψαν ανάλογες δυνατότητες. Στην 17μελή ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, με 3 εκπροσώπους του ΜΕΤΑ, 2 εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, 2 εκπροσώπους των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων και με την προοπτική στήριξης από τους 2 εκπροσώπους της Δ/Υ Ανατροπής, υπήρχε πραγματική δυνατότητα συγκρότησης Προεδρείου με αγωνιστικό πρόσημο. Οι Παρεμβάσεις –Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο, κατέθεσαν πρόταση «ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ» από τις 16/12/2013. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Σε αυτήν τη βάση προτείνουμε συγκρότηση προεδρείου που να αντιστοιχεί σε πλειοψηφία στήριξης ενός αγωνιστικού πολιτικού σχεδίου δράσης στην Εκτελεστική της ΑΔΕΔΥ. Αυτή η πρόταση παίρνει υπόψη της ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν αυτήν την πλειοψηφία στην ΕΕ και άρα μπορούν να εγγυηθούν ότι η δέσμευσή τους θα εξασφαλίζει και αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΕ και του ΓΣ τις οποίες θα στηρίζουν και θα τις προωθούν ώστε να μη μένουν κενό γράμμα.

Η δέσμευση σε ένα τέτοιο προεδρείο είναι προωθητική για τις διαδικασίες του κινήματος. Δεν πρόκειται για πρόταση που παραβλέπει τις υπαρκτές μεγάλες διαφορές, ούτε υποτιμά τα εγγενή προβλήματα ενός γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, υποταγμένου στην αστική πολιτική, όμηρου της κυβερνητικής πολιτικής και αιχμάλωτου της στενής κομματικής λογικής. Βήματα, όμως, στην κατεύθυνση της ενωτικής αγωνιστικής συμπόρευσης θα έδιναν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και θα αποτελούσαν, ταυτόχρονα, γενναία προωθητική κριτική και αυτοκριτική όλων των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της υπεράσπισης των εργαζομένων.

Δεν έχουν θέση, λοιπόν, στο Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ που προωθούν, προπαγανδίζουν και αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό – κρατικό συνδικαλισμό.».

http://adedy.gr/protasi_13122013/

Όμως, η λογική του προγραμματικού προεδρείου δεν έγινε αποδεκτή, αφού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέκλεισαν εξ αρχής κάθε συζήτηση.

Σήμερα, στο ΔΣ της ΔΟΕ, ανοίγει ξανά μια δυνατότητα. Για μια διαφορετική πορεία. Για τη συγκρότηση ενός «αγωνιστικού προεδρείου, στη βάση ενός πλαισίου-προγράμματος αγωνιστικών διεκδικήσεων και στόχων», προεδρείου «δεσμευμένου σε αγωνιστικό πρόγραμμα-πλαίσιο».

Θα υπάρξει αυτή τη φορά διαφορετική απάντηση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ; Ίδωμεν.

(Παρακάτω παραθέτουμε ένα πίνακα με τα αποτελέσματα των εκλογών ανά κάλπη, δηλαδή ανά γεωγραφική περιοχή. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κατανομή των δυνάμεων των παρατάξεων)

Δείτε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ για Δ.Σ.  Δ.Ο.Ε. Ιούνης 2015  και ΑΔΕΔΥ ΕΔΏ

Γράφτηκε από  Ζέττα Μελαμπιανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: