Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Θα ψηφίζουν και οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων το νέο δντή εκπαίδευσης!

Αλλαγές στο σύστημα επιλογής των διευθυντών των σχολείων αλλά και των στελεχών της εκπαίδευσης προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης στην έναρξη της σημερινής (08/05/2015) συζήτησης στη Βουλή, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει ένας ευρύτερος διάλογος, στον οποίο θα μπορέσουν να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές επιθυμούν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του youpress.gr στην επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης πέρα από τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, θα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου και οι προϊσταμένες των νηπιαγωγείων σε ποσοστό 30% κατά σειρά αρχαιότητας.

Τα κριτήρια

Βασικά κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτελούν:

  • Η επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία
  • Η υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου
  • Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο, όπως προκύπτει από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, καθώς και η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου.

Ιδιαίτερα όσον αφορά σε αυτό το τελευταίο κριτήριο, ειδικά για τους υποψήφιους διευθυντές σχολικών μονάδων αποτιμάται με τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας που ο υποψήφιος θα επιλέξει. Στη μυστική ψηφοφορία δεν συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος.

Μέσω της μυστικής ψηφοφορίας εκτιμώνται στοιχεία της προσωπικότητας όπως το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά καθώς και οι ικανότητες του υποψηφίου.

Η συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας θα προσμετράται κατά 30% στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων, ενώ κατά 70% θα προσμετρούνται τα ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα των υποψηφίων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: