Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Καραβάνια μεταναστών φθάνουν καθημερινά στα νησιά (video του Mega από τη Σάμο)

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των μεταναστών, που φθάνουν κατά κύματα στα νησιά του Αιγαίου και καταλήγουν στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε από τη Σάμο η Κωνσταντίνα Καζαντζή, είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ έφθασαν στο νησί 39 πρόσφυγες, άλλοι 99 στη Μυτιλήνη και 39 στο Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με τη λιμενική αρχή της Σάμου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014 έχει σημειωθεί αύξηση 140% στην εισροή μεταναστών.

Στο κέντρο υποδοχής μεταναστών του νησιού βρίσκονται πάνω από 200 μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Ένταση επικράτησε αργά το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο υποδοχής όταν κάποιοι από τους εκεί φιλοξενούμενους έβαλαν φωτιά σε έναν οικίσκο. Σχεδόν την ίδια στιγμή ένας 15χρονος Αφγανός επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του. Τελικά με την άμεση επέμβαση τόσο των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και ψυχραιμότερων μεταναστών έσβησε η φωτιά ενώ σώθηκε και ο ανήλικος.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 8 το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά, με το επιβατηγό πλοίο Bluestar 1, περίπου 80 Σύροι μετανάστες - ανάμεσα τους μητέρες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά- από την Κω και το Φαρμακονήσι.

Προορισμός των περισσότερων μεταναστών είναι η πλατεία Ομονοίας, όπου ψάχνουν για στέγη και τροφή.

Μιλώντας στο "Έθνος" ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσουν τα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

"Έφτασε λοιπόν η ώρα να ληφθούν αποφάσεις, προτού η κατάσταση καταστεί μη διαχειρίσιμη. Πρέπει να λειτουργήσουν τα Κέντρα Φιλοξενίας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου και να παραχωρηθούν υποδομές του υπουργείου Άμυνας, όπως εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών, για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων", ανέφερε.

Σε πολιτικό επίπεδο, το νέο σχεδιο για το μεταναστευτικό αποτέλεσε σημείο έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση να μιλά για για διαδικασίες-εξπρές για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ειδικά στους Σύρους πρόσφυγες πολέμου, ώστε να πηγαίνουν στην ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: