Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Διευθύντρια Νηπιαγωγείου ξεκίνησε απεργία πείνας!

Απεργία πείνας ξεκίνησε από χθες, η διευθύντρια του 33ου Νηπιαγωγείο Λάρισας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη διαμαρτυρία της, για τη διενέργεια σε βάρος της δύο Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ), από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Βασίλη Σακελλαρίου.

Καθισμένη σε ένα παγκάκι, έξω από το κτίριο του νηπιαγωγείου, όπου, όπως μας είπε θα παραμείνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, περιστοιχιζόμενη από γονείς που καταθέτουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό της, η νηπιαγωγός-διευθύντρια κ. Αρετή Ριτζιά, με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, μας κατήγγειλε όλα εκείνα για τα οποία υποστηρίζει άδικα κατηγορείται, επιρρίπτοντας ευθύνες στον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον οποίο καταγγέλλει για «παράνομους χειρισμούς της υπόθεσής της», λέγοντας ότι: «Οι κατηγορίες που μου επιρρίπτουν, με ακυρώνουν σαν άνθρωπο, σαν νηπιαγωγό, σαν μάνα... Ο λόγος αυτής μου της κίνησης, είναι καθαρά για την υπεράσπιση των αρχών μου και των πεποιθήσεών μου. Μου ζητούν να καταστρατηγήσω κανονισμούς λειτουργίας που έχουν τα νηπιαγωγεία και νόμους, ενώ αυτός που τους καταστρατηγεί, ο κ. Σακελλαρίου, είναι σήμερα στο απυρόβλητο».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, υπήρξαν δύο καταγγελίες γονέων, παιδιών του νηπιαγωγείου, προς το πρόσωπό της, εκ των οποίων στη μία κατηγορείται για ρατσιστική και αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά και στην άλλη για διανομή, ενός εγγράφου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, σε γονείς παιδιών του νηπιαγωγείου. Η κ. Ριτζιά, καταγγέλλει τον προϊστάμενο της εν λόγω Διεύθυνσης για το ότι δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις και συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «διέταξε ΕΔΕ χωρίς πρώτα να κάνει προκαταρκτική εξέταση επί των θεμάτων των καταγγελιών, όπως ορίζεται». Έγιναν και οι δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), για τις οποίες εκδόθηκε πόρισμα μόνο για την κατηγορία της «διανομής εγγράφου», το οποίο την παραπέμπει στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα, αναφέρονται για την πράξη της τα εξής: «...ενέργεια που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και επιδείνωσε την ήδη διαταραγμένη σχέση της με τους γονείς, θεμελίωσε συγκρουσιακό κλίμα στο σχολείο, ενώ η ομαλή λειτουργία του σχολείου υπέστη σοβαρή δοκιμασία».

Όπως ισχυρίζεται η κ. Ριτζιά, η οποία είναι διευθύντρια στο 33ο Νηπιαγωγείο από τον Σεπτέμβριο του 2014, «ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μου ζήτησε να καταστρατηγήσω νόμους που διέπουν τη λειτουργία σχολικών μονάδων, με έγγραφό του, πράγμα που δεν το έκανα. Ζητούσε ένα παιδί του νηπιαγωγείου μου, να μεταβαίνει μετά τις 12.30 το μεσημέρι- όταν σχολούσε από το νηπιαγωγείο – σε ένα άλλο συστεγαζόμενο ολοήμερο νηπιαγωγείο, τη στιγμή που ο νόμος αναφέρει καθαρά πως νήπιο δεν μπορεί να είναι παράλληλα εγγεγραμμένο σε ομοβάθμιες εκπαιδευτικές μονάδες. Απαιτούσε την εξαίρεσή του, κάνοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο διάκριση μεταξύ όλων των υπολοίπων παιδιών, που κάλλιστα οι γονείς τους θα μπορούσαν να ζητήσουν το ίδιο. Δεν ενέκρινα λοιπόν την αποχώρηση του νηπίου, μετά τις 12.30 μ.μ., στο ολοήμερο συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο, για τον λόγο ότι καταρχήν είναι παράνομη και κατά δεύτερο αν αυτό το παιδί πάθει κάτι, ποιος θα έχει την ευθύνη, τη στιγμή που είναι εγγεγραμμένο στο δικό μου νηπιαγωγείο και βρίσκεται αλλού;».

Όσον αφορά στις εναντίον της καταγγελίες, για αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά, υποστηρίζει: «Κάποιοι γονείς δυσανασχετούν για το γεγονός ότι κλειδώνω την εξωτερική πόρτα του αύλειου χώρου του νηπιαγωγείου, εν ώρα λειτουργίας του και δεν μπορούν να εισέλθουν. Μερικοί έχουν την απαίτηση να μπαίνουν όποτε θέλουν μέσα στο νηπιαγωγείο, να βλέπουν τα παιδιά τους... Το λουκέτο στην πόρτα είναι για την ασφάλεια των νηπίων, τα οποία μάλιστα σε κάθε διάλειμμα, όταν βρίσκονται στον αύλειο χώρο, επιτηρούνται από νηπιαγωγούς».

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσης χθες, γονείς των παιδιών του νηπιαγωγείου, μετέβησαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, όπου είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο αυτής κ. Σακελλαρίου. Εξέφρασαν την ανησυχία τους, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο θέμα στην ομαλή λειτουργία του νηπιαγωγείου, ζητώντας παράλληλα να παραμείνει στη θέση της η διευθύντρια και να μην ταραχθεί η καθημερινότητα του σχολείου, εις βάρος των παιδιών τους. Όπως μας είπαν, ο κ. Σακελλαρίου τους διαβεβαίωσε ότι η κ. Ριτζιά θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, ενώ απέφυγε να συζητήσει το θέμα των καταγγελιών που έγιναν στη νηπιαγωγό, επικαλούμενος «προσωπικά δεδομένα» και ότι αυτές δεν αφορούν τους γονείς.

Γονιός νηπίου του 33ου Νηπιαγωγείου, μιλώντας στην «Ε» είπε τα εξής: «Στηρίξαμε την κ. Ριτζιά, διότι αυτό που ζήτησε ο προϊστάμενος από την ίδια, είναι παράνομο και εκτός αυτού μαρτυρά διακρίσεις που γίνονται σε παιδιά. Από μέρους του διαπιστώσαμε μια νευρικότητα στη συνάντησή μας... Δυστυχώς στην Ελλάδα, αυτό που κυριαρχεί είναι πάντα το μέσο που έχει ο καθένας για να πετύχει τον σκοπό του και όχι η εφαρμογή των νόμων.

ΕΦ. Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: