Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΙ Π.Ε. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ: Κατάφωρη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών από το ΠΕΚ Μυτιλήνης


ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λήμνου, Σάμου, Χίου και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου και Ικαρίας-Φούρνων καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια του ΠΕΚ Μυτιλήνης να ορίσει τα σεμινάρια των αναπληρωτών παράλληλης στήριξης σε χρόνο που παραβιάζει κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας αναπληρωτών και αποτελεί τελικά όχι μια επιμορφωτική αλλά μια εξοντωτική και τιμωρητική διαδικασία.

Τόσο στην παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Ν. 1566/1985, όπου περιγράφεται αναλυτικά το ωράριο απασχόλησης και παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και άρα στην υπηρεσία μας, όσο και στο γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους δράση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εργάσιμες ημέρες.
Παρ’ όλα αυτά το ΠΕΚ Μυτιλήνης ανακοίνωσε πρόγραμμα υποχρεωτικών σεμιναρίων, αγνοώντας τόσο τις καταγγελίες των Συλλόγων και της ΔΟΕ, όσο και το ίδιο το νομικό πλαίσιο.
Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι οι συντάκτες του προγράμματος (αλλά και οι αναφερόμενοι ως επιμορφωτές) καλούν ουσιαστικά τους συναδέλφους να εργαστούν επί τρεις εβδομάδες χωρίς καμία διακοπή (με τα σαββατοκύριακα μάλιστα να είναι ακόμη πιο «φορτωμένα» από τις καθημερινές), πράγμα που παραπέμπει σε εργασιακές συνθήκες άλλων εποχών.
Και μας είναι επίσης δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν είναι γνωστά τα όσα ορίζει ο νόμος για το ωράριο των εκπαιδευτικών…  Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά μοναδικός στόχος είναι η στείρα απορρόφηση κονδυλίων, ακόμη και μέσα από μια εξαντλητική, αντεργατική, αντισυναδελφική και  μη σύννομη πρακτική.  Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης των συναδέλφων, ειδικά από τα νησιά Ικαρία και Φούρνους προς τη Σάμο είναι δυσανάλογο του ποσού που θα λάβουν ως προβλεπόμενη αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα ΠΕΚ.  
Καταγγέλλουμε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των σεμιναρίων ως απαράδεκτο και καλούμε το ΠΕΚ Μυτιλήνης να τηρήσει το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου. Συγκεκριμένα ΚΑΛΟΥΜΕ:
1.     το ΠΕΚ Μυτιλήνης να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του και να ορίσει εκ νέου τα σεμινάρια σε εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας με παράλληλη απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα, όπως είναι η πάγια θέση του κλάδου όσον αφορά την επιμόρφωση,
2.     την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει, ώστε να αποτραπούν και τώρα και στο μέλλον τέτοιου είδους εξοντωτικές και αντεργατικές πρακτικές από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του,
3.     τους συναδέλφους να μη συμμετάσχουν στα σεμινάρια, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο αυτού του είδους τις αντισυναδελφικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Τέλος, σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, «η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δράση, η οποία λαμβάνει χώρα εκτός του εργασιακού ωραρίου και ιδιαίτερα σε ημέρες, που δεν θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες, δεν εντάσσεται εντός των υπηρεσιακών καθηκόντων των εκπαιδευτικών και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική γι’ αυτούς», ενώ η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία παρέχει πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους που δεν θα παραστούν στα σεμινάρια, ενώ εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει καμία μισθολογική επίπτωση.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: