Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η φώκια της Σάμου απολαμβάνει τον ήλιο σε ξαπλώστρα (video)

Η φώκια της Σάμου απολαμβάνει τον ήλιο σε ξαπλώστρα. Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους λουόμενους σε παραλία της βορειοανατολικής Σάμου, καθώς η μικρή φώκια που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται σε διάφορες περιοχές του νησιού εθεάθη για πρώτη φορά ξαπλωμένη σε… σεζλόνγκ.

Τα στιγμιότυπα, που συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός του naftemporiki.gr δείχνουν τη φώκια «Αργυρώ», που έχει γίνει η μασκότ του νησιού, να απολαμβάνει τη σαμιώτικη φιλοξενία πάνω σε μία ξαπλώστρα, σκορπίζοντας έτσι χαμόγελα στους κατοίκους και τους τουρίστες.

Δηλώσεις Θ. Τσιμπίδη

Στο σημείο έχουν μεταβεί και επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που παρακολουθούν τους τελευταίους  μήνες τις επισκέψεις της μικρής μεσογειακής φώκιας στις παραλίες της Σάμου.

Φώκια στην ξαπλώστρα στη Σάμο. Όπως δήλωσε στο naftemporiki.gr η διευθύντρια έρευνας της οργάνωσης Αναστασία Μήλιου, η σημερινή αναπάντεχη εμφάνιση της φώκιας είναι κάτι που καταγράφεται ίσως για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η ίδια μάλιστα δεν έκρυψε την έκπληξή της για το γεγονός ότι η φώκια επιλέγει πολυσύχναστες παραλίες.

«Το συγκεκριμένο ζώο παρουσιάζει μία πολύ ιδιαίτερη συμπεριφορά, μία εξοικείωση με τους ανθρώπους», ανέφερε σημειώνοντας πάντως ότι ανήκει σε ένα από τα πλέον απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο.

Δηλώσεις Αν. Μήλιου για τη φώκια της Σάμου

Η φώκια της Σάμου απολαμβάνει τον ήλιο σε ξαπλώστρα. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή συνύπαρξη αυτής της ξεχωριστής μεσογειακής φώκιας με τους ανθρώπους που με μεγάλη έκπληξη τη συναντούν μπροστά τους (...) Αυτό που οφείλουμε είναι να το αφήσουμε να συμπεριφέρεται όπως νομίζει, με ασφάλεια, μέχρις ότου μεγαλώσει και επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον», πρόσθεσε η κ. Μήλιου.

Αλλά και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης, σημείωσε με τη σειρά του ότι από τον Μάρτιο που το «Αρχιπέλαγος» παρακολουθεί τη φώκια, το σημερινό περιστατικό ηταν το πλέον πρωτόγνωρο. «Είναι ένας πρέσβης της άγριας ζωής, που αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση του ανάμεσά μας», δήλωσε, θυμίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα «πάρα πολύ σπάνιο είδος» και αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

ΝΑΝΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - naftemporiki.gr

 

Η φώκια της Σάμου απολαμβάνει τον ήλιο σε ξαπλώστρα.

Φώκια στην ξαπλώστρα στη Σάμο.

Η φώκια της Σάμου απολαμβάνει τον ήλιο σε ξαπλώστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: