Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Aπεργία στα Κέντρα Πρόληψης στις 24 Ιουλίου 2014

Από υποσχέσεις πολλές, αλλά από πράξεις τίποτα και τα κέντρα πρόληψης είναι αντιμέτωπα ακόμα και με κατασχέσεις.

Σε άλλες εποχές, οι καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, θα δημιουργούσαν μεγάλη αίσθηση. Στις μέρες μας δυστυχώς αποτελούν μια πραγματικότητα που είναι πανομοιότυπη από χώρο σε χώρο, με εργαζόμενους και χρήστες να δοκιμάζονται από τις συνέπειες των μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής: "Για μια ακόμη φορά οι δομές των Κέντρων Πρόληψης, οι εξυπηρετούμενοι/ες, καθώς και οι 400 περίπου εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά, βιώνουν έντονα την ανασφάλεια της επόμενης μέρας για την επιβίωση τους, καθώς βρίσκονται στον αέρα μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την περαιτέρω λειτουργία των Υπηρεσιών μας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είναι διαρκές και τα θεσμικά ελλείμματα των Κέντρων ταλανίζουν μια δεκαετία τις δομές μας.

Παρά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, έστω και με 5μηνη καθυστέρηση, μια σειρά προβλημάτων εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα να διογκώνονται καθημερινά: Τρεις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δεν έχει γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση που να δίνει λύση σε θέματα εργασιακά και μισθολογικά που προκύπτουν από το «ανολοκλήρωτο θεσμικό καθεστώς» των Κέντρων Πρόληψης (σύμφωνα με παλαιότερα έγγραφα του ΟΚΑΝΑ), παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσα στη Βουλή για δίκαιη και λειτουργική λύση των ζητημάτων".

Και απλήρωτοι...

Συνεχίζοντας το σωματείο, τονίζει πως: "Από την άλλη, ενέργειες που φαίνονται να ξεκινούν από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δυσχεραίνουν την κατάσταση. Προσπαθούν να ρυθμίσουν υπογείως και με καταιγιστικό τρόπο σε βάρος των εργαζομένων, ζητήματα που οφείλονται στο «θεσμικό κενό» των Κέντρων Πρόληψης (πάλι σύμφωνα με παλιότερο έγγραφο του ΟΚΑΝΑ) χρησιμοποιώντας εκβιαστικά το όπλο της καθυστέρησης της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, «αν δεν συμμορφωθούν με το νόμο» .

Καθυστέρηση της χρηματοδότησης, σημαίνει αυτή την ώρα να είναι απλήρωτοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης από 1 έως 5 μήνες, σημαίνει κομμένο ρεύμα και τηλέφωνα και να κινδυνεύουν και να καταρρεύσουν διοικητικά τα περισσότερα Κέντρα από το βάρος των πολύμηνων οφειλών σε ΙΚΑ, ΦΜΥ, Ενοίκια κλπ. (Ήδη το ΙΚΑ απειλεί εγγράφως με κατάσχεση ορισμένα Κέντρα αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους).

Τα άδεια ταμεία και οφειλές προς τρίτους που πλέον είναι άμεσα απαιτητές, συσσωρεύτηκαν και από την οικονομική ασφυξία των προηγούμενων ετών λόγω των «μνημονιακών περικοπών», αλλά και από τη μη απόδοση εκ μέρους της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ όλων των ποσών προς τα Κέντρα Πρόληψης που λάμβανε αποκλειστικά γι αυτά από το Υπουργείο Υγείας, «κάνοντας εσωτερικό δανεισμό για άλλες ανάγκες του Οργανισμού», όπως ελέχθη δημοσίως. Ποσά για τα οποία το Σωματείο μας έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά από το Υπουργείο μέσα στο 2014, αλλά ακόμα δεν είδαμε τίποτα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, πολύ φοβούμαστε εν γνώσει του Υπουργείου Υγείας, εκβιάζει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να προβούν σε αναδρομική περικοπή μισθών εργαζομένων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, καμιά κουβέντα δε γίνεται για τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί στα Κέντρα από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ!".

Tέλος, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι: "Στην ουσία, μόλις λίγους μήνες από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τα δύο υπουργεία που ουσιαστικά διαχειρίζονται τα θέματα των Κέντρων Πρόληψης αναιρούν τις υπογραφές τους. Από τη μία μεριά, η συμφωνηθείσα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας δεν αποδίδεται στην ώρα της, ενώ από την άλλη, το Υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί την επιβεβλημένη εκταμίευση της πρώτης δόσης του ’14, παρά το γεγονός πως μπήκαμε ήδη στο τρίτο τρίμηνο με βάση τον προϋπολογισμό που το ίδιο Υπουργείο έχει υπογράψει να τηρεί.

Για άλλη μια φορά χρειάζεται να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για να επιβιώσουμε. Ξέρουμε καλά πως το ίδιο βιώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων, όπως επίσης γνωρίζουμε πως μόνο με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή και δομές που να υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για όλα τα παραπάνω αποφασίζουμε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 24 Ιουλίου με συγκέντρωση στις 10:30 στον ΟΚΑΝΑ, με στόχο να διακηρύξουμε προς όλους τους υπευθύνους πως δεν πάει άλλο. Είναι υποχρέωση δική μας να προσπαθούμε, ακόμη και για τα αυτονόητα".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: