Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου: Να ανακληθεί η απόφαση υποβάθμισης των σχολείων

Την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου παιδείας για την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων Κοντακαιϊκων, Μαραθοκάμπου , Κοκκαρίου  και Παγώνδα, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, με το οποίο καταδικάζει ταυτόχρονα την αντιεκπαιδευτική- αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τη πλειοψηφία των παιδιών στην αμάθεια και προωθεί το σχολείο της αγοράς.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση των Συλλόγων Γονέων των παραπάνω σχολείων, της Ένωσης Γονέων Σάμου και του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου που μίλησαν στη συνεδρίαση.

Τον πολιτικό χαρακτήρα και τις σκοπιμότητες της συγκεκριμένης απόφασης ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι επισήμαναν:

«Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του νέου σχολείου της ΕΕ, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στη μόρφωση των μαθητών, στο κόστος σπουδών και στις εργασιακές σχέσεις των δασκάλων και καθηγητών, θα είναι ολέθριες για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών, συνολικά για τις λαϊκές οικογένειες.

Είναι αναγκαίος άμεσα, ο οργανωμένος, σωστά μεθοδευμένος και κλιμακούμενος αγώνας γονιών , εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους, τις Λαϊκές Επιτροπές και τις επιτροπές αγώνα για να μην εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση των συγχωνεύσεων, της κατάργησης και του υποβιβασμού σχολείων».

Το δημοτικό συμβούλιο προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάκληση της υπουργικής απόφασης.

Επίσης, η βουλευτής του Νομού Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή ενημέρωσε το Δημοτικό συμβούλιο ότι, μετά από  παρέμβασή της προς το υπουργείο, το Σεπτέμβρη θα επανεξετάσει τη στάση του, όσον αφορά την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων της Σάμου, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των μαθητών των συγκεκριμένων σχολείων.

Με αφορμή την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων στο Νομό Σάμου δήλωσε:

«Το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής των Ελλήνων κράτησε «όμηρο» στην Γραμματεία την προς κατάθεση ερώτησή μου για την υποβάθμιση πέντε σχολείων του Νομού Σάμου.

Στερούμενοι οράματος για το μέλλον του τόπου και πιστή στις δεσμεύσεις της στην Τρόικα, η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο παίρνοντας απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις. Γράφοντας στα “παλαιότερα των υποδημάτων της” τη νησιωτικότητα, τις τοπικές συνθήκες, τους τοπικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και συνολικά τη νέα γενιά, αποσαρθρώνει το πιο γερό θεμέλιο της κοινωνίας, την παιδεία και υποβαθμίζει πέντε Δημοτικά Σχολεία στο Νομό Σάμο.

            Η απάντηση όλων μας θα πρέπει να είναι άμεση και συλλογική.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, τοπικοί φορείς συλλογικότητες, όλη η κοινωνία των νησιών μας πρέπει να αγωνιστούμε για να ακυρωθεί ΤΩΡΑ η απόφαση.

Αλλιώς όπως γράφει ο Γ. Ρίτσος θα είναι «παράταιρος ο λόγος ο δυνατός μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει».»

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου, τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα "Η Ομόνοια" αναφέρει μεταξύ άλλων :

"Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση αυτή (από εξαθέσιο το σχολείο να γίνει τετραθέσιο), αφού στη σημερινή εποχή είναι όσο τίποτα άλλο απαραίτητη η εκπαίδευση και η ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας, και θα έπρεπε να στηρίζονται με κάθε τρόπο τα σχολεία, ώστε να αναβαθμίζεται η εκπαίδευση σ΄ αυτά και όχι να καταργούνται ή να υποβαθμίζονται.

Όπως επίσης να έχουν το ανάλογο προσωπικό και τα λειτουργικά τους έξοδα για μια σωστή και σύγχρονη διδασκαλία.

Πιστεύουμε δε ότι η σωστή εκπαίδευση και παιδεία πρέπει να είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της πολιτείας, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες, και δικαίωμα κάθε παιδιού όπου και να βρίσκεται, στην πόλη ή το χωριό όσο  απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο και να είναι.

Στη Σάμο τώρα και τα χωριά της, που είναι πανέμορφα και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νέους και να ερημώσουν, το νηπιαγωγείο και το ολοκληρωμένο σχολείο αποτελούν ένα από τους κυριότερους λόγους για να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σ΄ αυτά.

Όσον αφορά δε το Σχολείο του Παγώνδα, στο οποίο εντάσσονται και τα παιδιά του Ηραίου, είναι ένα από τα πιο οργανωμένα σχολεία της Σάμου, λειτουργεί πολλά χρόνια σαν εξαθέσιο με όλα όσα προβλέπονται σ΄ αυτό προσφέροντας ποιοτική και σύγχρονη εκπαίδευση στα παιδιά, κρατώντας συγχρόνως και νέα ζευγάρια στον Παγώνδα και το Ηραίον.

Εδώ πρέπει να πούμε πως η απαράδεκτη κατάργηση πέρυσι του Νηπιαγωγείου Παγώνδα ταλαιπώρησε και στοίχισε πολύ στους γονείς που πήγαν υποχρεωτικά τα παιδιά τους στο Ηραίον, αλλά απέκλεισε και τρία παιδιά από την προσχολική αγωγή, κάτι που μπορεί να εμποδίσει ίσως την εγγραφή τους στο σχολείο τη νέα σχολική χρονιά. Ας ελπίσουμε όχι.

Επιπλέον η απόφαση της υποβάθμισής του, και η δυνατότητα και το δικαίωμα του γονιού του Ηραίου να διεκδικήσει ίσως μια καλύτερη παιδεία σε ένα άλλο σχολείο στα πλαίσια του διευρυμένου πια Δήμου και όχι στο υποβαθμισμένο του Παγώνδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες για τη μεταφορά του, θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα συρρίκνωσή του, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Έτσι εμείς οι γυναίκες του Συλλόγου "Ομόνοια" ζητούμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης και όχι μόνο για τον Παγώνδα, αλλά και για τα άλλα τρία σχολεία της Σάμου.

Στηρίζουμε την πρόταση, για αναστολή της απόφασης του Διευθυντή Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και της Περιφέρειας προς το Υπουργείο.

Συντονιζόμαστε και στηρίζουμε τις ενέργειες όλων των Συλλόγων γονέων, των προς υποβάθμιση Σχολείων.

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις ενέργειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Παγώνδα και Νηπιαγωγείου Ηραίου προς αυτή την κατεύθυνση".

Με τη σειρά της, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, απευθυνόμενη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου αναφέρει μεταξύ άλλων: "Σαν γυναικείος σύλλογος, με τα μάτια στραμμένα πρώτα από όλα στα παιδιά μας, με αγανάκτηση καταγγέλλουμε τις νέες καταργήσεις-συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολείων, που έρχονται και φέτος να προστεθούν στο περσινό και προπέρσινο αντίστοιχο κατάλογο.

Γνωρίζουμε το σκεπτικό τους. Υποβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες , δημιουργία 'νέου τύπου σχολείου' σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Παύει το κριτήριο να είναι η γνώση, οι ίσες ευκαιρίες των παιδιών, η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, η καλύτερη παρεχόμενη παιδεία στο μαθητή, οι ανάγκες του και της οικογένειάς του.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Κάθε υποβάθμιση, χτυπά την ποιότητα της εκπαίδευσης. Στρέφεται ενάντια στα παιδιά και στο μέλλον τους. Επειδή δεν πάει άλλο, επειδή κανένα σχολείο δεν είναι στο απυρόβλητο των σαρωτικών αλλαγών, όλοι οι γονείς, εκπαιδευτικοί, μαζικοί φορείς, λαϊκό κίνημα, Δήμος, Περιφέρεια, να ενώσουμε δυνάμεις.

Να Απαιτήσουμε: Καμία υποβάθμιση σχολείου.

Μαζική οργανωμένη αντίδραση από όλους, για να σταματήσει οποιαδήποτε συγχώνευση-κατάργηση η υποβάθμιση σχολείου.

Σταθερή πάντα απαίτησή μας, υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του μαθητή είναι η Ενιαία-Αποκλειστικά-Δημόσια-Δωρεάν-Παιδεία επιπέδου.

Η βοήθειά μας σαν σύλλογος στον αγώνα αυτό είναι δεδομένη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: