Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση για τις εργασίες της 83ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε. - φωτογραφίες

Στις 22-6-2014 ξεκίνησε τις εργασίες της η 83η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συμμετέχουν συνολικά 599 σύνεδροι από όλους τους συλλόγους Π.Ε.

Ήταν εμφανές από τις προσυνεδριακές συναντήσεις των παρατάξεων το δυναμιτισμένο  κλίμα στις «μεγάλες» παρατάξεις καθώς μέλη τους, διευθυντές έχουν δημόσια και πριν την Γ.Σ. εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό από πλευράς ομοσπονδίας του ζητήματος της Αξιολόγησης.

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών προκειμένου να διαπιστωθεί η απαρτία. Απορίας άξιο αν σκεφτεί κανείς πως ο κλάδος βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» και αναμένει τις αποφάσεις της Γ.Σ. για το τι μέλλει γενέσθαι όχι από Σεπτέμβρη αλλά από τώρα. Το καλοκαίρι αναμένεται να μας κάψει και όχι επειδή θα κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Από την έναρξη και μετά η διαδικασία προχώρησε ομαλά με την εκλογή Προεδρείου , την έγκριση κανονισμού εργασιών και άλλων επιτροπών.

Ενημέρωσαν οι αιρετοί του κλάδου στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Μπράτης και Παληγιάννης και ακολούθησε η έκθεση πεπραγμένων από τον Θανάση Κικινή. Έπειτα προχωρήσαμε στον οικονομικό απολογισμό από τον Ταμία της Δ.Ο.Ε.

Η διαδικασία έπειτα κύλησε μάλλον ομαλά με τοποθετήσεις από την Ελεγκτική Επιτροπή από πλευράς ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με κριτική για τα υψηλά επιμίσθια και συνολικά το αυξημένα έξοδα της Ομοσπονδίας. Η εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ ανέγνωσε τον κατάλογο εσόδων-εξόδων όπως παραδόθηκε στους συνέδρους από την Δ.Ο.Ε. και δεν υπήρξε τοποθέτηση από εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ. Και οι τρεις παρατάξεις-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΜΕ-ΕΡΑ άσκησαν κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των εξόδων από μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όσον αφορά τις επισκέψεις τους σε ημερίδες, συνέδρια και κλήσεις τους σε συμμετοχή σε συνελεύσεις Συλλόγων. Αρνητική αίσθηση και εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Ν. Φασφαλή όπου χαρακτήρισε τη συζήτηση για τα οικονομικά της Δ.Ο.Ε. ως πιασάρικο θέμα και το παραλλήλισε με τα Μ.Μ.Ε. που αξιοποιούν θέματα με «αίμα, σπέρμα και χρήμα»!

Συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου για δεύτερη μέρα οι εργασίες της 83ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Η διαδικασία άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση στις 10π.μ..

Μέχρι το μεσημέρι τοποθετήθηκαν οι αντιπρόσωποι ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της Δ.Ο.Ε. με αιχμή την αξιολόγηση. Και για να ακριβολογούμε όντως ασκήθηκε κριτική, όχι όμως από τους εκπροσώπους των «μεγάλων» παρατάξεων που θεωρούν και παρουσιάζουν τα της ομοσπονδίας όλα καλώς καμωμένα.

Κριτική ασκήθηκε από τους αντιπροσώπους που δεν έχουν εκλεγεί από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ. Αυτοί καταλόγισαν στην πλειοψηφία του Δ.Σ. όχι μόνο ολιγωρία αλλά και ότι και με την στάση τους  συνέβαλαν έτσι ώστε ειδικά την κρίσιμη στιγμή μετά την τρίτη εγκύκλιο να μην κλιμακωθεί και ενταθεί ένα ισχυρό ρεύμα ανυπακοής απέναντι στην αυτοαξιολόγηση.

Μετά από καταγγελίες συλλόγων για κλήσεις Δ/ντών με τον γνωστό τυπικό-άτυπο τρόπο του Υπουργείου (με τηλεφωνήματα και αποστολή μηνυμάτων και πάλι στα προσωπικά mail) ώστε να παρακολουθήσουν επιμορφώσεις για την αξιολόγηση και σεμινάρια για την σχολική βία, μετά μάλιστα και την λήξη του σχολικού έτους, το σώμα οδηγήθηκε σε ομόφωνη απόφαση καταγγελίας της συγκεκριμένης ενέργειας από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και καλεί τους συναδέλφους Δ/ντες να μην παραστούν σε αυτά.

Σύμφωνα με την ομόφωνη χθεσινή απόφαση ώρα 1:00 διεκόπησαν οι διαδικασίες προκειμένου να ψηφιστεί ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός της ομοσπονδίας.

Έκπληξη και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου να μην προχωρήσει σε κύκλο τοποθετήσεων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας αλλά «να μιλήσει όποιος θέλει»(!)

Με συνοπτικές διαδικασίες και εν μέσω αντεγκλήσεων οδηγήθηκε το σώμα δι’ ανατάσεως της χειρός να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τα οικονομικά του σωματείου.

Τότε όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έγιναν μάρτυρες της εξαιρετικής ικανότητας του Προέδρου του Προεδρείου της 83ης Γ.Σ. της Ομοσπονδίας συνάδελφου Παπαποστόλου Δημήτρη που με μία ματιά δύο δευτερολέπτων «σάρωσε» την αίθουσα, καταμέτρησε ψήφους, και έβγαλε αποτέλεσμα. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις τριών μελών του πενταμελούς Προεδρείου προχώρησε σε επικύρωση της υπερψήφισης των οικονομικών του σωματείου!

Για τη συγκεκριμένη επιλογή του Προέδρου συνάδελφοι που έλαβαν το λόγο από τις παρατάξεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ , του ΠΑΜΕ και της ΕΡΑ άσκησαν δριμεία κριτική και την χαρακτήρισαν όχι μόνο πραξικοπηματική, αλλά και ως προειλημμένη από το προεδρείο του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Στη 2η μέρα επίσης έγιναν τοποθετήσεις :

από εκπροσώπους γυμναστών που διαμαρτυρήθηκαν για τους χειρισμούς της Δ.Ο.Ε. σχετικά με την «αδικία» που υπέστησαν έναντι των μεταταγμένων συναδέλφων από την Β/θμια

και από τον νεοσυσταθέντα σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών ΠΕ 70.50 και 60.50 σχετικά με τα αιτήματά τους για την Ειδική Αγωγή (διατήρηση του πίνακα Α κατά ποσοστό 20% και ποσόστωση 40% αντίστοιχα για κάθε κατηγορία : κατόχων πτυχίων Ειδικής Αγωγής και κατόχων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών Ειδικής Αγωγής.

Μετά από ένα δίωρο διάλειμμα η διαδικασία συνεχίστηκε με την κριτική πεπραγμένων και στην πλειοψηφία των τοποθετήσεων των αντιπροσώπων κυριάρχησε η ανάγκη, αύριο που η συζήτηση αφορά την διεκδικητικό πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για την νέα σχολική χρονιά, οι εργασίες να οδηγηθούν σε συγκεκριμένη απόφαση που να εκφράζει αγωνιστικά, μαχητικά και ταξικά την βάση του κλάδου.

Οι εργασίες της 2ης μέρας έκλεισαν με την δευτερολογία του προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Την Τρίτη 24 Ιούνη 2014  συνεχίστηκαν για 3η μέρα οι διαδικασίες της 83ης ΓΣ της ΔΟΕ

Αρχικά ολοκληρώθηκε ο κύκλος ομιλητών από χθες για την κριτική πεπραγμένων και ακολούθησε  συζήτηση για το διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου.

Από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τα θέματα προς συζήτηση και απόφαση ήταν τα εξής:

Α.  Μέτρα αποτροπής της Αξιολόγησης

Β. Πειθαρχικές Διατάξεις

Γ. Οικονομικά

Δ. Συνταξιοδοτικά

Ε. Ειδική Αγωγή

ΣΤ. Πρόγραμμα Δράσης

Υπήρξαν εισηγήσεις από πλευράς Δ.Σ. για όλα τα θέματα και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Η εισήγηση από πλευράς της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) καταψηφίστηκε από το σώμα.

Ακολούθησαν σκηνές από το  θέατρο του παραλόγου. Με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρήθηκε αρχικά από τον Πρόεδρο να περάσει στην ψήφιση (υπέρ-κατά) των προτάσεων των υπόλοιπων παρατάξεων (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΜΕ-ΕΡΑ-) παρά την επιθυμία τους να επιχειρήσουν να συνθέσουν μία κοινή πρόταση. Ύστερα από διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις  ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε ως εξής: πρέπει να μπουν σε ψηφοφορία η κάθε μία χωριστά και μετά να τεθεί η κοινή πρόταση.

Με την σύμφωνη γνώμη όλων προχώρησε έτσι  η διαδικασία. Μόνο που με το πέρας αυτής και εφόσον καμία πρόταση δεν είχε υπερψηφιστεί ο Πρόεδρος υπαναχώρησε επικαλούμενος τον κανονισμό λειτουργίας της Γ.Σ. και αρνιόταν να θέσει στο σώμα οποιαδήποτε κοινή πρόταση. Μάλιστα επέμενε από μικροφώνου να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο θέμα.

Ακολούθησαν έντονες στιγμές με συναδέλφους να αναρωτιούνται αν βρισκόμαστε σε νηπιαγωγείο, με συνεχείς -έξι φορές- καταμέτρηση της πρότασης του ΠΑΜΕ, με διαβουλεύσεις του Προέδρου της Γ.Σ. με το προεδρείο του  Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την ερμηνεία του κανονισμού. Το ουσιαστικό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι ήταν εμφανές ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε να επιτρέψει καν την κατάθεση συνθετικής πρότασης, πολλώ δεν μάλλον να την θέσει σε ψηφοφορία, γιατί ήταν επίσης εμφανές ότι θα ψηφιζόταν.

Το σκηνικό όμως άλλαξε μετά από 45 λεπτά και κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από  το σώμα της Γ.Σ. να προχωρήσει η διαδικασία και να τεθεί σε ψηφοφορία η συνθετική πρόταση.

Την πρόταση ανέγνωσε στο σώμα ο Πρόεδρος και ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρατάξεων.

Αρχικά η ψηφοφορία έγινε δι’ ανατάσεως της χειρός και ενώ ήταν ολοφάνερο ότι υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος η  πρόταση που κατατέθηκε από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών με μικρές τροποποιήσεις από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και γινόταν αποδεκτή  από την ΕΡΑ και την πλειοψηφία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ, ο Πρόεδρος της 83 ης Γ.Σ. του κλάδου ζήτησε αριθμητική καταμέτρηση(!)

Στην καταμέτρηση τα αποτελέσματα ήταν :

225 ΥΠΕΡ

134 ΚΑΤΑ

23 ΛΕΥΚΑ

Πρέπει να σημειώσουμε ενημερωτικά ότι οι αντιπρόσωποι είχαν εκλεγεί πριν την περσινή Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και η πλειοψηφία αυτών είχε εκλεγεί  με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ.

Αυτοί οι συσχετισμοί ήδη ανατράπηκαν μέσα στην 83η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αφού η πρότασή τους καταψηφίστηκε και αντίθετα υπερψηφίστηκε η κοινή πρόταση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων του κλάδου.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με όχι μόνο με τη  βάση του κλάδου, αλλά ακόμα και με τους αντιπροσώπους  της Γ.Σ. της ΔΟΕ.

Η πρόταση που «πέρασε»  προβλέπει  σε γενικές γραμμές :

  • κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης.
  • μπλοκάρισμα με όρους συλλογικών αποφάσεων και κινήματος οποιασδήποτε απόπειρας εφαρμογής της αξιολόγησης.
  • έξω οι αξιολογητές από τα Συνδικάτα και τα σωματεία.
  • διαγραφή των Στελεχών Εκπαίδευσης (Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων) από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους για όσο χρονικό διάστημα κατέχουν αυτές τις θέσεις.
  • εφόσον οι Διευθυντές γίνουν αξιολογητές,  στην πράξη θα αντιστρατεύονται με τους στόχους και τις επιδιώξεις  των συλλόγων μας και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουν θέση στα σωματεία.

Ακολούθησαν οι προτάσεις για όλα τα υπόλοιπα θέματα και εκτός της πρότασης για το Πειθαρχικό Δίκαιο που ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα καμία άλλη πρόταση δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ώρα 6:15 που ξεκίνησε η συζήτηση για το Πρόγραμμα Δράσης και ενώ πρόταση από πλευράς Πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν υπήρχε αλλά είχε αποφασιστεί να διαμορφωθεί στην 83η Γ.Σ. του κλάδου  με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που έχουν προηγηθεί, και ενώ οι παρατάξεις έθεσαν τις προτάσεις τους και έγινε ψηφοφορία, δεν διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο της Γ.Σ. να υπάρχει απαιτούμενη πλειοψηφία σε καμία πρόταση.

Γεγονός είναι πάντως ότι εκείνη την ώρα μεγάλο μέρος του σώματος κυρίως από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ είχε αποχωρήσει.

Η 83η Γ.Σ. του κλάδου αποτελεί παρελθόν χωρίς καν να ακούσουμε από τον Πρόεδρο το τυπικό : «κηρύσσω την διαδικασία περαιωμένη.»

Να σημειώσουμε στα σημαντικά της 83ης Γ.Σ. κυρίως δύο γεγονότα:

Πρώτον ότι πάρθηκε απόφαση για την αξιολόγηση και το Πειθαρχικό Δίκαιο και δεύτερον ότι είναι πλέον ξεκάθαρη η ανατροπή των συσχετισμών.

Η κατάθεση της πρότασης που υπερψηφίστηκε στην 83η ΓΣ της ΔΟΕ για την αξιολόγηση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: