Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Τετραπλό “σοκ” για τους φορολογούμενους στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Στη λογική του “όλα σε ένα” θα κινηθούν από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις και ως εκ τούτου και οι πληρωμές που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους.

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που πλέον θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονική μορφή, μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα “κλείσει” στις 30 Ιουνίου.

Μέχρι τότε όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους, στα εκκαθαριστικά των οποίων όμως θα ενσωματώνονται τελικώς, όχι μόνον ο εκάστοτε φόρος εισοδήματος που θα αναλογεί αλλά επιπρόσθετα η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελείας! Δηλαδή θα προκύψει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε χιλιάδες πολίτες, ιδίως εάν αυτοί δεν προσέξουν και δεν υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά που ενδεχομένως καλύπτουν δαπάνες και εισοδήματα.

Επίσης από φέτος οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να δηλωθούν ακόμη και αν το 2013 ήταν μόλις ένα (1) ευρώ. Με δυο λόγια παύει να ισχύει το αφορολόγητο τόκων έως 250 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Οι προθεσμίες υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά δεν πρόκειται να πάρουν παράταση, ενώ η μόνη περίπτωση χειρόγραφης υποβολής θα αφορά σε δηλώσεις των αποβιωσάντων.

Οι συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση τριάντα ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων.

Όσον αφορά τώρα στο… μετά, δηλαδή στην ειδοποίηση πληρωμής, σε αυτή θα περιλαμβάνεται η λεγόμενη ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) για όσους φορολογούμενους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση, ποσό για καταβολή. Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, δηλαδή την ταυτότητα οφειλής για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις. Με αυτή την εκτύπωση θα μπορούν να καταβάλλουν στις τράπεζες την εκάστοτε δόση.

Τέλος, από φέτος θα ισχύσει για όλους η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε τρεις δόσεις, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου. Εάν ο φόρος που αναλογεί καταβληθεί εφάπαξ, τότε οι υπόχρεοι δικαιούνται έκπτωσης 1,5% επί του συνολικού ποσού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: