Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Εισαγγελέας κατηγορεί Στουρνάρα – Αθανασίου για απόπειρα συγκάλυψης οικονομικών σκανδάλων

Ξεπερνά κάθε φαντασία η σκληρή καταγγελία που απηύθυνε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργ. Δημόπουλος σε δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εισαγγελέας λέει στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ότι, με τις πράξεις ή τις ενέργειες που κάποιοι σύμβουλοί τους σχεδιάζουν, η εκτεταμένη και ανέλεγκτη ήδη διαφθορά στο δημόσιο τομέα θα αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο.

Έγγραφο, με βαριές καταγγελίες προς τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης τους οποίους εγκαλεί για απόπειρα συγκάλυψης της διαφθοράς και των οικονομικών σκανδάλων, καθώς και για εξυπηρέτηση αλλότριων προς το Δημόσιο συμφερόντων, απέστειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης, Αργ. Δημόπουλος.

Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 27.1.2014 και αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Αθανασίου με κοινοποίηση στον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Αφορμή για τις βαριές αυτές αιτιάσεις στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, ως ανώτατης ελεγκτικής Αρχής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη θέση της Οικονομικής Επιθεώρησης θα δημιουργηθούν 2 οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης, ήτοι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο κ. Δημόπουλος θεωρεί ότι η ενδεχόμενη κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης αποτελεί παραλογισμό που θα προκαλέσει αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας και επιδείνωση της διαφθοράς.
Ακόμη, θα πλήξει τα φορολογικά έσοδα και θα δυναμιτίσει την κοινωνική και οικονομική συνοχή, αφού τέτοιου είδους ενέργειες "εξυπηρετούν αλλότρια προς το Δημόσιο συμφέροντα".

Τα κυριότερα σημεία της επιστολής

Η Οικονομική Επιθεώρηση, ως ενιαία ανωτάτη Ελεγκτική Αρχή, εδώ και εβδομήντα περίπου χρόνια περίπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 1264 της 16/25-4-1942, ασκεί την ανώτατη εποπτεία και τον έλεγχο όλων των Οικονομικών Υπηρεσιών και κάθε άλλης δημόσιας διαχείρισης χρηματικού ή υλικού, της διαχείρισης των παντός είδους κρατικών επιχειρήσεων, της διαχείρισης όλων, ανεξαιρέτως των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των φορολογικών νόμων, του Δημοσίου Λογιστικού ή άλλων οικονομικών νόμων.

... Η κατάργηση Περιφερειακών Επιθεωρήσεων στο πρόσφατο παρελθόν, εκτιμούμε ότι ήταν άστοχη και τα αποτελέσματά της δεν θα αργήσουν να φανούν.
Ωστόσο, η επικείμενη ολική κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, ως ενιαίας Ελεγκτικής Αρχής θα έχει ως αποτέλεσμα των αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας, την επιδείνωση της διαφθοράς στις εποπτευόμενες, από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, Υπηρεσίες και εν τέλει οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τα φορολογικά έσοδα όσο και για την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης.

Αυτοί που εισηγούνται καταργήσεις θεσμών, που επί χρόνια λειτούργησαν με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης δημόσιων οργανισμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προφανώς δεν γνωρίζουν τις καταστάσεις, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν αλλότρια, προς το Δημόσιο, συμφέροντα και δυναμιτίζουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της κοινωνίας.
Εφόσον οι σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκε ένας θεσμός όπως είναι η Οικονομική Επιθεώρηση, εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα σήμερα η ανάγκη για επίτευξη των σκοπών είναι πιο επιτακτική από άλλοτε, είναι παράλογη και ως σκέψη η ενδεχόμενη κατάργησή της.
Αντιθέτως, θα πρέπει να ισχυροποιηθεί με καλύτερη οργάνωση και όσο το δυνατόν με την καταλληλότερη και πιο αντικειμενική στελέχωση, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό για αποδοτικότερη εργασία, με καλύτερα αποτελέσματα.

Σε τελική ανάλυση, η Οικονομική Επιθεώρηση δεν χρήζει κατάργησης, αλλά απαιτείται ενίσχυση του θεσμού και των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Επιθεωρητών και προτείνουμε να διατηρηθεί ο κλάδος ενιαίος και οι οικονομικοί επιθεωρητές να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, έτσι ώστε να έχουν διακριτό ρόλο από τους ελεγχόμενους και να συνεχίσουν να υπάγονται στον υπουργό Οικονομικών, ως ενιαία Ανώτατη Ελεγκτική Αρχή του υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και ευσυνειδησία και οι έλεγχοι που τους ανατίθενται θα περιβάλλονται με το κύρος που αρμόζει απέναντι στον ελεγχόμενο, ενώ τα πορίσματά τους θα αποπνέουν υπευθυνότητα και αξιοπιστία, γεγονός που βοηθά και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης στο δύσκολο έργο τους.

πηγή

 «Ελευθεροτυπία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: