Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Καθηγήτρια τέθηκε σε αργία με βάση ανώνυμη καταγγελία και ανυπόστατο δημοσίευμα

Στις 18/9/2013, τρίτη ημέρα της απεργίας των εκπαιδευτικών, η συνάδελφός μας κ. Δήμητρα Γιατράκου φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Χαλκίδας και μέλος της απεργιακής επιτροπής του σχολείου της, εισήλθε προσεκτικά με το αυτοκίνητό της στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου για να μεταφέρει απεργιακό υλικό.

Την επόμενη μέρα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας καταγγέλλει το περιστατικό.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με βάση την ανώνυμη καταγγελία και σχετικό ανυπόστατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας διενεργεί προφορική προκαταρκτική εξέταση και έναν μήνα μετά το περιστατικό, στις 17/10/2013, επιδίδει στη συνδικαλίστρια συνάδελφο την απόφαση παραπομπής της σε Ανώτερο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Στις 15/11/2013, δυο μήνες μετά το περιστατικό και έναν μήνα μετά την υπηρεσιακή επίδοση της απόφασης παραπομπής της, η συνάδελφος ενημερώνεται από δημοσίευμα της ίδιας τοπικής εφημερίδας ότι ο υφυπουργός ΥΠΑΙΘ, κ. Συμεών Κεδίκογλου, την έχει θέσει με απόφασή του σε αργία.

Η σχετική απόφαση αναρτάται στον ιστότοπο του υφυπουργού, μετά από τρεις μέρες, στις 18/11/2013. Έως την Πέμπτη 21/11/2013 -όπως διαπίστωσε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ- ούτε η Προϊσταμένη κ. Καραμάνου, ούτε ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Παλιαλέξης, είχαν λάβει γνώση υπηρεσιακά της απόφασης αυτής.

Στην ίδια την ενδιαφερόμενη, η απόφαση την αργίας της -η οποία μάλιστα είχε αναδρομική ισχύ, από 21/10/2013- επιδόθηκε υπηρεσιακά μόλις την Παρασκευή 22/11/2013.

Για έναν ολόκληρο μήνα, η συνάδελφός μας παρουσιαζόταν κανονικά στο σχολείο της, δίδασκε, και επιτελούσε όλα τα εξωδιδακτικά της καθήκοντα, ενώ είχε τεθεί σε αργία, γεγονός που το αγνοούσε και η ίδια, και οι συνάδελφοί της, και ο Διευθυντής του σχολείου όπου υπηρετεί, και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

Το γνώριζε και το δημοσίευε ωστόσο η ίδια τοπική εφημερίδα! Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι στήνεται μεθοδικά, με εξαιρετική ταχύτητα και πέρα από κάθε υπηρεσιακή δεοντολογία ένας μηχανισμός πειθαρχικών διώξεων εκπαιδευτικών ο οποίος βασίζεται σε ανώνυμες καταγγελίες και έχει στόχο το φίμωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της συνδικαλιστικής δράσης.

Με το νέο πειθαρχικό, το τεκμήριο της αθωότητας καταργείται, η "αυτοδίκαιη" αργία επικρέμεται ως απειλή και ο καθένας από εμάς καθίσταται έρμαιο κακόβουλων και ανώνυμων καταγγελιών. Στα πλαίσια αυτού του μηχανισμού διώξεων είμαστε όλοι δυνητικά ένοχοι. Δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, αφορά στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών συνολικά. Αν δεν αντιδράσουμε συνολικά και συντεταγμένα, αν αφήσουμε τον φόβο, που σκόπιμα και μεθοδευμένα καλλιεργείται, να κυριαρχήσει, τότε κάποιοι από εμάς θα είμαστε σίγουρα τα επόμενα θύματα. Καταγγέλλουμε τη μεθοδευμένη διαδικασία παραγωγής "επιόρκων" που επιβάλλει η εφαρμογή του νέου πειθαρχικού, την καταστρατήγηση κάθε υπηρεσιακής δεοντολογίας, τη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε χώρο φόβου και υποταγής.

Στηρίζουμε τη συνάδελφό μας κ. Δήμητρα Γιατράκου απέναντι στην κακόβουλη επίθεση που δέχεται και θα παραμείνουμε όλοι στο πλευρό της μέχρι την τελική δικαίωση. Υπογράφουμε μαζικά το ψήφισμα


Αλιβέρι, 23-02-2014

Αρ. Πρωτ.: 57

Σύλλογος Εκπαιδευτικών   Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης                                                        Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης                                                                                       

Γραφεία Συλλόγου                                                                        

Ταχ.Δ/νση:Παπανικολάου 34                                                    

Τ.Κ.-Πόλη: 34500  Αλιβέρι                                                         

Πληροφορίες: Αρβανίτης Τάσος

Τηλ –Fax: 22230-23318 – 22265

Προς:- Όλα τα μέλη του                                                                                               

Συλλόγου μας

-ΕΛΜΕ Ευβοίας                                                                   

-ΜΜΕ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: