Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

"Έφυγε" ο Σαμιώτης συγγραφέας της "Ασημόπετρας"

Πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών ο Κώστας Ι. Καλατζής, Σαμιώτης γιατρός και συγγραφέας του γνωστού μυθιστορήματος "Η Ασημόπετρα".

Ο Κώστας Καλατζής γεννήθηκε το 1927 στο Warren του Ohio (Η.Π.Α). Ο πατέρας του, Σαμιώτης μετανάστης, ήταν εργάτης στο χαλυβουργείο Trombol Steel. Η μητέρα του ήταν ηθοποιός στον οικογενειακό θίασο του Αλέξανδρου Παρίση - η ξακουστότερη "Γκόλφω" και "Εσμέ η Τουρκοπούλα" της Ανατολικής Ακτής.

Ο Κώστας Καλατζής δεν έμεινε πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήρθε στην Ελλάδα νωρίς και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο στο Καρλόβασι, στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο στο Βαθύ και στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Αθήνα εξάσκησε το επάγγελμα του ιατρού, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα από το 1950.

Το μυθιστόρημά του "Η ασημόπετρα" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράν". Η συλλογή οκτώ διηγημάτων του με τίτλο "Το ταμπάκικο" τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Άλλα έργα του ήταν η "Οδοιπορία του Ιουλίου Καίσαρος", μυθιστόρημα που βραβεύτηκε Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών και "Ο φούρνος του Λεωνίδα Τσακμάκη", μία συλλογή 14 διηγημάτων.

Πηγή βιογραφικού σημειώματος: biblionet.gr

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

"Στο τέλος της χρονιάς που φεύγει, η Σάμος έχασε ακόμη ένα  από τα διακεκριμένα παιδιά της, το γιατρό και συγγραφέα Κώστα Καλατζή.

Στα έργα του ο Καλατζής διηγήθηκε πραγματικές ιστορίες του τόπου μας από τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου και οδοιπορικές αναφορές για τη Σάμο. Πιστός στη φιλοπατρία του, διατηρεί στη γραφή του το τοπικό ιδίωμα των διαλόγων μας, με τις ξεχωριστές σαμιώτικες λέξεις και αναγραφή του προφορικού λόγου".

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: