Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ: 2 Δεκέμβρη 2013 - Τι έγινε στο σεμινάριο για την αξιολόγηση στη Μυτιλήνη

Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2013 εξετάστηκαν τα εξής θέματα:

1. Τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ-70/Δασκάλων (Παράλληλη)

2. Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών

3. Ορισμός προϊσταμένης ολιγοθέσιου Δημοτικού Σχολείου

Στο πρώτο θέμα τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ-70/Δασκάλων (Παράλληλη στήριξη) Μπουρτσουκλή Νίνα στο 1ο Δ.Σ. Σάμου και Κωνσταντίνου Ιωάννα στο Δ.Σ. Βαθέος μετά από εισήγηση της κ. Μακρή Ελένης, προϊσταμένης του ΚΕΔΔΥ. (ομόφωνα).

Ως δεύτερο θέμα ήταν η αναγνώριση προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ-70/ Δασκάλων (ομόφωνα).

Ως τρίτο θέμα ήταν η τοποθέτηση της Ναυπλιώτη Καλλιόπης, ως προϊσταμένης στο Δημοτικό Σχολείο Βουρλιωτών από 28/11/2013, επειδή η εκπαιδευτικός Γαβριηλίδου Δέσποινα–Λωρένα, τοποθετήθηκε εξ ολοκλήρου στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων με απόφαση της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκπ/σης Β. Αιγαίου. Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε στο:

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B139-%CE%9E%CE%9B%CE%95

Συμφώνησα με την τοποθέτησή της ως προϊσταμένης στο Δημοτικό Σχολείο Βουρλιωτών, αλλά διαφώνησα με την ημερομηνία τοποθέτησης, επειδή η απόφαση της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκπ/σης Β. Αιγαίου είναι από τις 22 Νοέμβρη. Η συνάδελφος που τοποθετήθηκε στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου υπηρετούσε ήδη από τον Οκτώβρη και έπαιρνε και το επίδομα της Προϊσταμένης του Δ.Σ. Βουρλιωτών.

Όσον αφορά:

  1. Το επίδομα των υπεύθυνων στα Ολοήμερα σχολεία, περιμένουν την εγκύκλιο από το Υπουργείο παιδείας και θα δοθεί αναδρομικά στους εκπαιδευτικούς. Επεσήμανα ότι υπάρχουν Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης που ήδη έχουν ορίσει τους υπευθύνους Ολοήμερων σχολείων.
  2. Τις αποσπάσεις ειδικοτήτων της Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου σε άλλα ΠΥΣΠΕ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και θα περιμένουν τους διορισμούς ειδικοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας για να αποδεσμευθούν.
  3. Τις αποσπάσεις εκπ/κών σε Περιφέρειες – Δ/νσεις, θα αποδεσμευθούν, εφόσον καλυφθούν τα λειτουργικά κενά από το Υπουργείο Παιδείας.

Πιστεύουμε ότι :

  • την ευθύνη την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας. Από τη στιγμή που αποσπά τους εκπαιδευτικούς έχει την υποχρέωση και να καλύψει τα λειτουργικά κενά. Οι αποσπάσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από τον Αύγουστο, για να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • οι εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν πρέπει να αποδέχονται τις αποδεσμεύσεις των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί σε Γραφεία των Δ/νσεων ή στις περιφέρειες με συνενώσεις τάξεων, γιατί με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζουν οι ίδιοι τα σχολεία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013 πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης τα σεμινάρια επιμόρφωσης των σχολικών συμβούλων του Β. Αιγαίου για την αξιολόγηση σε έναν χώρο που άλλαξε την τελευταία στιγμή (στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο), με άκρα μυστικότητα και συνωμοτικούς κανόνες, με φρουρά από μυστικούς αστυνομικούς, με σχολικούς συμβούλους να απέχουν ή να αποχωρούν καταγγέλλοντας τις διαδικασίες αυτές και με …«άψογο» συναδελφικό κλίμα.

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. και η ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ είχαν προκηρύξει τρίωρη στάση από 8-11 π.μ. Το σεμινάριο, ενώ είχε προγραμματισθεί για τις 9 π.μ. στο χώρο των ΠΕΚ η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Β. Αιγαίου, αιφνιδιαστικά μετέθεσε το χώρο διεξαγωγής σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιον», για να αποφύγει τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών.

Η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στο χώρο του Ξενοδοχείου και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στην αίθουσα διεξαγωγής του σεμιναρίου, όπου εκδήλωσαν με θάρρος και επιχειρήματα την αντίθεσή τους προς την αξιολόγηση γιατί πλέον είναι πια σαφές ότι η αξιολόγηση είναι ένας θεσμός που δεν έχει στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου αλλά την πειθάρχηση και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού στις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου σχολείου, το κλείσιμο σχολείων και την έξωση χιλιάδων μαθητών από την τυπική εκπαίδευση, την είσοδο των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τέλος, κάλεσαν τους συναδέλφους σχολικούς συμβούλους, να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών και όχι της πολιτικής ηγεσίας, να αρνηθούν να υπογράψουν τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. 

Διαβάστε την ανακοίνωση:

  • της Σχολικής Συμβούλου Σάμου ΠΕ-02, η οποία απείχε από το σεμινάριο της αξιολόγησης στο:

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/11/blog-post_2817.html

  • της ΕΛΜΕ Λέσβου στο :

http://www.axortagos.gr/elme-lesvou-sxetika-me-ta-seminaria-aksiologisis-tis-pde-v.html

  • της ΕΣΑΚ Λέσβου στο :

http://esakpameles.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4298.html

Πάντα στη διάθεσή σας

Κακαγιάννης Αντώνης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

6944271826-2273061970-61231

Μπαρμπάκη Μαρία

Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου

2273034144-32877

Δεν υπάρχουν σχόλια: