Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Με βήμα ταχύ κατεδαφίζεται το δημόσιο σχολείο

Σταματημό δεν έχουν οι εργασίες κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου και κατασκευής υπεράριθμων εκπαιδευτικών που θα οδηγηθούν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας-απολύσεων. Χθες, ανακοινώθηκαν νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, ενώ λουκέτο μπαίνει σε δύο ακόμα εσπερινά γυμνάσια.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι συγχωνεύσεις 15 σχολείων, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ή ακριτικές περιοχές (π.χ. το Γυμνάσιο Άνω Θερμών με το Γυμνάσιου Εχίνου, στην Ξάνθη). Στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων μπαίνει και πάλι η Αθήνα και μάλιστα το κέντρο, αλλά και ο Πειραιάς. Την ίδια ώρα, καταργούνται 12 σχολεία, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στα Χανιά, ενώ σβήνουν από τον εκπαιδευτικό χάρτη το 6ο Εσπερινό γυμνάσιο Αθηνών και το Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, από την πλευρά της, περνά το πιο θερμό αγωνιστικά καλοκαίρι, καθώς συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο σχολείο και να μπλοκάρει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-απολύσεων. Σήμερα οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά και σε άλλες περιοχές.

 

ΑΣΚΤ: Να ανακληθεί η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Στο μεταξύ η πρυτανεία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ενώνει τη φωνή της με την κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας όλων των καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και απευθύνει ύστατη έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το πρόγραμμα μαθημάτων της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τα μέτρα αυτά, επισημαίνει ο πρύτανης της Σχολής, Γ. Χαρβαλιάς, δεν πλήττουν μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων της ΑΣΚΤ και του κλάδου, οδηγώντας μεγάλο αριθμό καθηγητών σε διαθεσιμότητα, αβέβαιο εργασιακό καθεστώς και απολύσεις, αλλά παράλληλα θίγουν πολύ περισσότερο και ακρωτηριάζουν στην πράξη το παρόν και το μέλλον της ελληνικής Παιδείας και των μαθητών.

Κάθε παρέκκλιση και περικοπή από τον στόχο μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης παρεχόμενης Παιδείας, θα αποβεί άμεσα τραυματική και εθνικά επιζήμια, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ας μην επιτρέψουμε ο Αύγουστος αυτός να είναι ένας ακόμα Αύγουστος εκπτώσεων στην Παιδεία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: