Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τι προβλέπει το οριστικό Σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο και τις νέες Πανελλαδικές Εξετάσεις

Το Σχέδιο Νόμου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τέλη Αυγούστου και  θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι την Παρασκευή θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπου φορείς, γονείς και μαθητές. Μέχρι χθες οριστικοποιήθηκε το κομμάτι που αφορά το Γενικό Λύκειο , ενώ για το Τεχνολογικό συνεχίζεται η επεξεργασία του από το επιτελείο της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

ΦΕΤΟΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι   ειδικά για το Γενικό Λύκειο να ξεκινήσει εφαρμογή του από φέτος, για τους μαθητές της Α Λυκείου. Δεν αφορά τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β και Γ Λυκείου.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου:

ΠΟΙΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΝ
. Για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα μετρούν ο απολυτήριος βαθμός. Για παράδειγμα ένας μαθητές είχε βαθμολογικές επιδόσεις 14στην Α Λυκείου, 16 στην Β και 15στην Γ. Λυκείου. Αυτοί οι βαθμοί θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 0,5 για την Α Λυκείου , 0,7 για τη Β Λυκείου και 0.9 για τη Γ Λυκείου.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
Θα υπάρξει κι ένας δεύτερος  συντελεστής που θα ονομάζεται διορθωτικός, οποίος θα ενεργοποιείται μόνον στην περίπτωση που ο υποψήφιος στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στις πανελλαδικές πέτυχε μεγαλύτερους βαθμούς από αυτούς που είχε στην  τρεις τάξεις του Λυκείου.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μέχρι τώρα τα μαθήματα Γενικής παιδείας που παρακολουθούσαν οι μαθητές σε σχέση με αυτά της κατεύθυνσης , ήταν στην Α Λυκείου 80% Γενικής και 20% Κατεύθυνσης , στη Β Λυκείου από 50%  και στη Γ Λυκείου η αναλογία ήταν 40% με 60%.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει:
-στην Α Λυκείου 100% μαθήματα Γενικής Παιδείας,
-στη Β Λυκείου 80% Γενικής  και 20% Επ. Πεδίου, και,
-στη Γ Λυκείου αντίστροφα 20% Γενικής παιδείας και 80% Επιστημονικού πεδίου.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα , Τα Επιστημονικά Πεδία θα είναι τα εξής τέσσερα , με τα αντίστοιχα μαθήματα:
1ΟΝ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ : ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά
2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΡΙΟ: ΘΕΤΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΡΙΟ:ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΡΙΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:    Νέα, Μαθηματικά, Οικονομία ή Ιστορία και Οργάνωση Διοίκησης Πολιτείας.
Ο ι κατευθύνσεις πλέον θα ονομάζονται ΠΕΔΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια, εφόσον θεωρούν ότι ένα μάθημα για μια σχολή έχει ιδιαίτερη σημασία να ορίζεται ειδικός συντελεστής.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Δημιουργείται Τράπεζα θεμάτων, από την οποία ο καθηγητής στις ενδοσχολικές εξετάσεις  θα αντλεί υποχρεωτικά το 50 % των θεμάτων που θα βάζει στους μαθητές  να   διαγωνιστούν. Τα υπόλοιπα θέματα θα τα δημιουργεί ο ίδιος ο καθηγητής όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Ετσι  θεσμοθετώντας την Τράπεζα Θεμάτων ο καθηγητές θα είναι υποχρεωμένος να διδάξει στους μαθητές όλη τη διδακτά ύλη που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και μέρος αυτής , όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα.. Η Τράπεζα θα περιλαμβάνει θέματα από  ολόκληρη την ορισθείσα διδακτέα ύλη.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΣ ΕΕΞΤΑΣΕΩΝ
Τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργεί Κρατικός Οργανισμός Εξετάσεων .

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: