Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου προς τα προεδρεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΣ για τις κινητοποιήσεις στις 12 & 13/6/2013

σωματεία εκπ[κών σάμουΑγαπητοί συνάδελφοι του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΣ,

έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχουμε διαφωνήσει σε ζητήματα οργάνωσης των κινητοποιήσεων, πολλές φορές μάλιστα και σε υψηλούς τόνους, χωρίς όμως ποτέ από τη μεριά του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου να έχει υπάρξει έγγραφη κοινοποίηση των διαφορών ή καταγγελία προς τη μεριά σας θεωρώντας -αν μη τι άλλο- ότι όλοι μας έχουμε στόχο την πάλη για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα και την απαλλαγή από τις βάρβαρες πολιτικές που βιώνουμε.

Όμως, μετά τη σωρεία επιστολών προς διάφορους παραλήπτες και των ανακοινώσεων με βαρείς χαρακτηρισμούς που μας απεστάλησαν ή μας κοινοποιήθηκαν με αφορμή τα γεγονότα της 12ης και 13ης Ιουνίου, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφραστούμε πλέον γραπτά όσον αφορά τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Σχετικά λοιπόν με τα γεγονότα αυτά, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σας ενημερώνει ως εξής:

1. Μετά την πληροφόρηση που είχαμε στις 12 Ιουνίου ότι για το απόγευμα της ίδιας μέρας οργανώνονται συγκεντρώσεις πανελλαδικά στα κτίρια της ΕΡΤ (όπου αυτά υπάρχουν), διαφορετικά οι συγκεντρώσεις ορίζονται σε πλατείες, ο Σύλλογος Δ/Ν Σάμου και η ΕΛΜΕ Σάμου αποφάσισαν από κοινού το κάλεσμα στην Πλατεία Πυθαγόρα. Από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου κοινοποιήθηκε μάλιστα σε όλα τα σχολεία μας, όχι μόνο το κάλεσμα του Συλλόγου μας και της ΕΛΜΕ αλλά και η ανακοίνωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, που μέχρι εκείνη την ώρα (12.04) δεν περιελάμβανε κάποιο κάλεσμα.

2. Την ίδια ώρα μάς ανακοινώθηκε από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία ότι είχε προκηρυχθεί 24ωρη Γενική Απεργία για την επόμενη μέρα. Αποστείλαμε λοιπόν τάχιστα και δεύτερη ανακοίνωση (με κοινοποίηση και του κειμένου της ΔΟΕ) που καλούσε όλον τον κόσμο σε καθολική συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 μ.μ. στο ίδιο μέρος (πλατεία Πυθαγόρα), με υπενθύμιση και πάλι του απογευματινού συλλαλητηρίου.

3. Πολύ αργότερα, στις 14.15, πήραμε ανακοίνωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ(ως ανακοινοποίηση στο ορθό), που περιελάμβανε δύο καλέσματα: στις 12-06-13 συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό κέντρο και πορεία, στις 13-06-13 για τη Σάμο συγκέντρωση 10 π.μ. στο Εργατικό κέντρο και για την Ικαρία συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο»…

4. Από το απόγευμα της ίδιας μέρας αλλά και την επόμενη (που όπως καταλαβαίνετε βρισκόμασταν μακριά από ηλεκτρονικά μέσα) δεν γνωρίζαμε κάποιο άλλο κάλεσμα σωματείου ή φορέα ή κόμματος για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Θεωρούμε λοιπόν τουλάχιστον ανεπίτρεπτο πολιτικά και συνδικαλιστικά να παρουσιάζεται η κινητοποίηση του Συλλόγου Δασκάλων και της ΕΛΜΕ ως συμμετοχή σε κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιου άλλου κομματικού φορέα αναφέρετε στις ανακοινώσεις σας.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος στον οποίο δόθηκε ο λόγος ήταν ο απολυμένος δημοσιογράφος της ΕΡΑ Αιγαίου, κος Χάρης Ζαβουδάκης και ακολούθησε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΟΥ Σάμου (που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη μεταφορά της ΔΟΥ στον Πειραιά), κα Κεχαγιά. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των σωματείων μας (Σύλλογος Δασκάλων και ΕΛΜΕ) και τελευταία ακούστηκαν οι χαιρετισμοί των κομματικών αντιπροσώπων που επιθυμούσαν να μιλήσουν για το θέμα, χωρίς -αλίμονο- ποτέ να εκληφθεί αυτό ως κομματική συγκέντρωσή τους… Πώς θα μπορούσε άλλωστε με τόσο ετερόκλητο κοινό;

Για μας ήταν και θα είναι το κάλεσμα των σωματείων μας προς όλους τους εργαζόμενους και μάλιστα το γεγονός ότι βρέθηκαν εκεί πληθώρα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλοί εκπαιδευτικοί (δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις κομματικές προτιμήσεις των παρευρισκομένων), το αποδεικνύει περίτρανα.

Για μας ήταν και θα είναι η έμπρακτη στήριξη των απολυμένων της ΕΡΤ και κάθε απολυμένου, εργαζόμενου, άνεργου, νέου ή συνταξιούχου που στενάζει κάτω από το βάρος αυτής της άδικης και αντικοινωνικής πολιτικής και αυτή η οπτική μας είναι αδιαπραγμάτευτη, οπότε δε θα θέλαμε να αποδίδονται, ως δικά μας κίνητρα, προσωπικές εντυπώσεις και ερμηνείες τρίτων.

5. Ας περάσουμε όμως στα γεγονότα της 13ης Ιουνίου. Το ζήτημα που προκάλεσε την πλέον αλγεινή εντύπωση σε πολλούς αυτόπτες μάρτυρες της πλατείας την Πέμπτη το πρωί, και οι οποίοι μας μετέφεραν το περιστατικό, ήταν η «πρωτοβουλία» να κατεβάσετε το αναρτημένο πανό της ΕΛΜΕ και να ανεβάσετε το δικό σας, κάνοντας ουσιαστικά κατάληψη στο χώρο που είχαν καλέσει τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Το γεγονός μάλιστα ότι η συμμετοχή στην απεργία από την πλευρά της ΕΛΜΕ είχε ένα επιπλέον αδιάψευστο αγωνιστικό στοιχείο, το ότι ήταν το έμπρακτο σπάσιμο της επιστράτευσης και η παρουσία τους στο δρόμο υπέρ άλλων εργαζομένων, δε φάνηκε να σας συγκινεί τόσο, ώστε να ενώσετε τη φωνή σας με τη δική τους και να σταθείτε πλάι μας, αλλά προτιμήσατε για άλλη μια φορά να μονοπωλήσετε το χώρο (στον οποίο θα ήσασταν έτσι κι αλλιώς ευπρόσδεκτοι) και κυρίως το χρόνο που αντιστοιχούσε σε όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία της ή τίμησαν με την παρουσία τους -και κυρίως με το μεροκάματό τους- τη Γενική Απεργία της 13ης Ιουνίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΣ,

γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση του Συλλόγου μας όσον αφορά τους όρους της συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων: θέλουμε κάθε σωματείο να μπορεί να έχει σ΄ αυτές λόγο και φωνή και να μην υπακούει αναγκαστικά στους όρους που βάζει μια αδιευκρίνιστης σύνθεσης και σκοπιμότητας «οργανωτική επιτροπή». Και μη μας πείτε ότι ποτέ δε στερήσατε το λόγο στο Σύλλογο Δασκάλων, γιατί έτσι θα αποδεικνύετε την άνιση μεταχείριση των υπόλοιπων σωματείων.

Θεωρούμε όμως ότι, αν επιμένετε -πιστοί στις δικές σας αρχές- να οργανώνετε τις κινητοποιήσεις σας μη λαμβάνοντας υπόψη τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, τότε το να μας κατηγορείτε για διάσπαση είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Ξέρετε, το να φεύγει κάποιος επειδή τον φιμώνουν (και μάλιστα χωρίς να προβαίνει σε καταρράκτες καταγγελιών) δεν είναι διάσπαση, είναι στάση αξιοπρέπειας.

Τέλος, επισημαίνουμε πως το γεγονός ότι σε καμία ανακοίνωσή σας δεν αναφέρεται ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου δείχνει ότι προφανώς δεν γνωρίζατε και τη δική μας συμμετοχή, πράγμα που ίσως ως στοιχείο να σας οδηγούσε σε διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων. Ελπίζουμε με αυτή μας την επιστολή να συμβάλουμε στο να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Ο δρόμος είναι εκεί έξω, εκεί θα ανταμωθούμε πάλι και το ξέρετε.

Με εκτίμηση

clip_image002Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: