Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ξεσηκωμός στη Λέσβο - Όχι στην κατάργηση των οργανικών θέσεων δασκάλων (video)

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στα δημοτικά σχολεία της Λέσβου μετά τις διακοπές του Πάσχα είναι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αν δεν υπαναχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στην πρόθεσή του για κατάργηση οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε μια μεγάλη συγκέντρωση χθες στην πλατεία Σαπφούς, που κατέληξε σε πορεία προς το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί απέσπασαν τη δέσμευση του Σώματος να διοργανωθεί μια νέα συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες, με τον Υπουργό Παιδείας με την παρουσία βουλευτών, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι γονείς έδωσαν νέο ραντεβού για τη Λαμπροτρίτη 8 Μαΐου στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τις περεταίρω ενέργειές τους. «Αν μέχρι τις 8 Μαΐου, δεν έχουμε συγκεκριμένη δέσμευση στο αίτημα μας, τότε τα σχολεία δε θα ανοίξουν μετά το Πάσχα» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σκαλοχωρίου Μαριάνθη Δαγή.

Συνολικά, 24 Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων που συμμετείχαν στη χθεσινή συγκέντρωση συνυπέγραψαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας και με το οποίο ζητείται η συμπαράσταση του συνολικού των σχολικών κοινοτήτων του νησιού και ιδιαιτέρως της Μυτιλήνης. Εντωμεταξύ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Λεσβου, Παύλος Βογιατζή. Ζητά από τον Υπουργό να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, και κυρίως των παραμεθόριων νησιών, όπως η Λέσβος, και να διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση λειτουργίας όλων των 6θέσεων σχολείων του νησιού, όσο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία της Λέσβου

ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με θέμα την ενδεχόμενη κατάργηση 130 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στη Λέσβο.

Ο Βουλευτής επισημαίνει στην Ερώτησή του πως μετά τη σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με θέμα την οργανικότητα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, τόσο στους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών Λέσβου, όσο και στους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αλλά και τους μαθητές, πως το Υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε κατάργηση 130 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Το ενδεχόμενο αυτό, όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στους μαθητές και τις οικογένειές τους, εφόσον αρκετές σχολικές μονάδες σε κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές του νησιού, όπως είναι ενδεικτικά η Άντισσα, ο Μεσότοπος, η Άγρα και ο Παλαιόκηπος, θα υποβιβάζονταν από 6θέσιες σε 5θέσιες ή 4θέσιες με ταυτόχρονη κατάργηση της λειτουργίας τους ως ολοήμερα σχολεία. Αντίστοιχα, θα πρέπει να φροντίσουμε και για τα ακόμα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά των νησιωτικών περιοχών, όπως για παράδειγμα το Μεγαλοχώρι, στη Λέσβο, όπου η λειτουργία δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου αποτελεί  βασική προϋπόθεση για να μείνουν τα χωριά αυτά ζωντανά.

Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, και κυρίως των παραμεθόριων νησιών, όπως η Λέσβος, και να διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση λειτουργίας όλων των 6θέσεων σχολείων του νησιού, όσο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία της Λέσβου.
Ο Βουλευτής δήλωσε σχετικά πως:
«Είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία του νησιού μας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Λέσβου και να εξασφαλίσουμε ότι η λειτουργία των σχολικών μονάδων δε θα διαταραχθεί στο ελάχιστο. Κατανοώ την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε εξορθολογισμό αρκετών αντιφάσεων που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας σε σχέση με την οργανικότητα και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων, όμως στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχουν ιδιαιτερότητες που οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε, πολύ περισσότερο όταν αυτές σχετίζονται με την εκπαίδευση».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: