Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πόσες οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών χάνονται στο ΠΥΣΠΕ Σάμου

Επειδή αμφισβητήθηκε ο πίνακας με τις οργανικές θέσεις δασκάλων που χάνονται στο ΠΥΣΠΕ Σάμου από μέλη του Δ.Σ. και στελέχη της εκπ/σης σάς κοινοποιώ το έγγραφο 44506/Δ4/02-04-2013 του Υπουργείου Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης το οποίο αναφέρει ότι: «από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey), έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της. Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους».

Ειδικότερα, στους πίνακες εμφανίζεται η κάθε σχολική μονάδα με την οργανικότητα και το μαθητικό δυναμικό όπως δηλώνεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (Survey) καθώς και στήλη με το τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού..

Για όποιον διατηρεί ακόμα αμφιβολίες, τονίζουμε ότι το έγγραφο καθορίζει και τις ακόλουθες ενέργειες του Υπουργείου με τη φράση (επαναλαμβάνουμε): «Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Οι σχετικοί πίνακες του Υπουργείου που δημοσιεύτηκαν, με τις νέες οργανικότητες που προωθούνται για κάθε σχολική μονάδα, αποκάλυψαν το μέγεθος της σφαγής: μιλάμε για απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο !

Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (αυξάνονται κατά δύο οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβρη) με αντίστοιχη μείωση διορισμών μονίμων και αναπληρωτών. Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας που το Σεπτέμβριο θα μείνουν άνεργοι, αν αυτά τα μέτρα υλοποιηθούν.

οργανικότητα νηπιαγωγείων 13-4-13

Στον νέο πίνακα, έχουν υπολογισθεί οι οργανικές θέσεις των νηπιαγωγείων που χάνονται. Στη πρώτη στήλη έχουν υπολογισθεί το σύνολο μόνο των νηπίων και χάνονται 14 οργανικές, ενώ στη δεύτερη το σύνολο νηπίων και προνηπίων και χάνονται 8. Έχει υπολογισθεί ότι θα λειτουργήσουν όλα τα νηπιαγωγεία με λιγότερα από 7 νήπια.

Υπενθυμίζουμε ότι τα νηπιαγωγεία είναι μονοθέσια και διθέσια. Μονοθέσια είναι εκείνα στα οποία φοιτούν από επτά (7) έως είκοσι πέντε (25) νήπια και διθέσια εκείνα στα οποία φοιτούν από είκοσι έξι (26) έως πενήντα (50) νήπια. Ο αριθμός των νηπίων ανά Νηπιαγωγό ορίζεται στα 25 νήπια.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο της Α/θμιας ειπώθηκε μεταξύ άλλων από συνδικαλιστές και στελέχη της εκπ/σης ότι οι ελεγκτές διοίκησης επισκέπτονται τα σχολεία (ενημερώθηκαν από site) για το αν τηρούν το ωράριό τους οι εκπαιδευτικοί έως στις 14:00.

Τους ενημέρωσα ότι «το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό), σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 8 του Ν. 1566/85 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη».

Υπάρχει και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Δραγασάκη η οποία αναφέρει πως: «εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».

Επίσης για τους ελεγκτές διοίκησης, ζήτησα να εξετάσουμε το θέμα μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά, αλλιώς είναι σαν να προσπαθούμε να τρομοκρατήσουμε τους συναδέλφους, ώστε να μην αποχωρούν από τα σχολεία τους. Άλλωστε οι ίδιοι οι Δ/ντές εκπ/σης, ακόμη και η ΔΟΕ, με ανακοινώσεις τους μιλάνε για ανυπόστατες φήμες, που ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ δηλώνεται ότι είναι ακατανόητη η σκοπιμότητα της διασποράς τους. Μήπως όμως εξυπηρετεί ορισμένους δ/ντές για να τρομοκρατούν συναδέλφους και να διαταράσσουν το εργασιακό κλίμα του σχολείου;

Τέλος ζητήθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου η πρόταση της Περιφερειακής Δ/ντριας Β. αιγαίου για τις συγχωνεύσεις των σχολείων του ΠΥΣΠΕ Σάμου, αλλά δεν μας έχει ακόμη κοινοποιηθεί

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δυστυχώς η τραγική πραγματικότητα που έχει για μας η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είναι η εξής: Εκτός από τις μειώσεις των μισθών και την πλήρη περικοπή δώρων, έρχονται οι νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, η πρόσληψη ΜΟΝΟ 2.000 αναπληρωτών στην α/βάθμια και β/βάθμια, αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως και το πιο σημαντικό η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την κατανομή οργανικών θέσεων ανάλογα με το μαθητικό πληθυσμό.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, μια που υπάρχουν και ορισμένοι υπέρ της αξιολόγησης, ας παρακολουθήσουμε λίγο τις δηλώσεις και τις «αποκαλύψεις» των δημοσιογράφων που ξεκάθαρα λένε ότι η τρόικα επιθυμεί 5.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ. Τελικά 4.000 απολύσεις συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί μέσα στο 2013 και 11.000 μέσα στο 2014. Μήπως κάποιος συνεχίζει να πιστεύει σε παραμύθια περί αξιοκρατίας;

Μπροστά σε αυτό τον καταιγισμό μέτρων που μας αφορούν όλους πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή και τη δυναμική μας αντίδραση μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια τους.

Χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δε δίνεται!!!

Κακαγιάννης Αντώνης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

6944271826-2273061970-61231

Δεν υπάρχουν σχόλια: