Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δανία: Σε απεργία οι εκπαιδευτικοί

Λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών στην Δανία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την διεύρυνση του ωραρίου τους, περίπου 600.000 μαθητές των δημοσίων σχολείων της χώρας δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα θρανία αύριο.

Η επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας των σχολείων άρχισε την Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών, σχολική αργία στην Δανία, ενώ η απεργία των δασκάλων θα επηρεάσει τους μαθητές από την πρώτη ως την ένατη τάξη.

Οι δήμοι, οι οποίοι προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς, απαιτούν το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων να δώσει την έγκρισή του ώστε 50.000 μέλη του, δάσκαλοι και καθηγητές, να εργάζονται περισσότερες ώρες και να διδάσκουν και άλλα μαθήματα, πέραν των ειδικοτήτων τους. Επιπλέον, οι διευθυντές των σχολείων αναμένεται να ορίζουν οι ίδιοι την αναλογία των ωρών παράδοσης σε σχέση με την προετοιμασία των μαθημάτων.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών δεν ενέκρινε τις προτάσεις αυτές και έκανε λόγο για μια προσπάθεια περιστολής δαπανών και «έκπτωσης» του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων, οι οποίοι και απειλούν με λοκάουτ, θα τερματιστεί εάν η επιθεώρηση εργασίας, η οποία επιλύει εργασιακές διαφορές, εμπλακεί στο ζήτημα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κοντός

Δεν υπάρχουν σχόλια: