Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ελεύθερος Τύπος : Στο “τραπέζι” και απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης!

Τι ειπώθηκε στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒ με ομιλητή τον Γ. Στουρνάρα

Το θέμα του δημοσίου κυριάρχησε και στην κλειστή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών έθεσαν το ζήτημα στον κ. Στουρνάρα, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιο των μετακινήσεων στο δημόσιο τομέα, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης σημαντικού αριθμού υπαλλήλων μέσω και απολύσεων.

Μάλιστα η Τρόικα κατά καιρούς αξιώνει μειώσεις προσωπικού και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας, θεωρώντας ότι οι 160.000 εκπαιδευτικοί είναι πολλοί και ο αριθμός τους θα πρέπει  να περιορισθεί με βάση την αξιολόγησή τους. “Το ΔΝΤ επιμένει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχουν φύγει μερικές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων” φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα χειρίζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Στουρνάρα στο ζήτημα των εκπαιδευτικών, τονίζοντας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ότι “θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να είναι δάσκαλοι ή καθηγητές”. Ο υπουργός ουσιαστικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και των χιλιάδων δασκάλων ή εκπαιδευτικών που έχουν αποσπαστεί σε υπουργεία.

Αρνήσεις

Η Τρόικα και στο παρελθόν έχει ζητήσει τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, αλλά οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, έχουν αποκρούσει τις πιέσεις προτάσσοντας τον περιορισμό των κονδυλίων για προσλήψεις αναπληρωτών.

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Στουρνάρρας αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τονίζοντας ότι εξετάζεται η κατά περίπτωση παράταση των προθεσμιών για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ενώ σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων θα μειωθεί μόνο εάν περιορισθούν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3/3/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: