Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πωλείται το κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι!

Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Είναι αληθινή είδηση. Ανάμεσα στα 28 ακίνητα που θα πουλήσει το ελληνικό δημόσιο είναι και το κτίριο που σήμερα στεγάζονται όλες οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι, Αν.Παπανδρέου 37, επιφάνειας  38,611 τ.μ. (ΦΩΤΟ).
Πρόκειται για  την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 28 ακινήτων, που επί του παρόντος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Θα έχει τη μορφή μίσθωσης εκμεταλλεύσεως του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνοντας πλήρη αποκρατικοποίηση του χαρτοφυλακίου.

Η συμφωνία μίσθωσης θα ακολουθήσει τα πρότυπα της αγοράς τόσο σε επίπεδο δομής όσο και πληρωμής. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα φέρει ευθύνη και δεν θα έχει δικαιώματα επί του χαρτοφυλακίου, πέραν όσων προκύπτουν από την πρότυπη συμφωνία μίσθωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ  ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Ηδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει από σήμερα και συλλέγει προσφορές για το κτίριο του υπουργείου Παιδείας.
Σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί την κυβέρνηση   ότι «πέραν πάσης αμφιβολίας-τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά, καθώς προτιθέμεθα να κινηθούμε νομικά για την προστασία του παρόντος του «δεύτερου σπιτιού» μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Ως εδώ με την καταλήστευση της Πατρίδας μας!»

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ.Υ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

email:syllogos@minedu.gov.gr //www.sykyp.gr Γρ. 044, τηλ. 3442057-58 fax.3442513

Ανδρέα Παπανδρέου 37 Μαρούσι Τ.Κ. 15180

Μαρούσι, 12 Μαρτίου 2013

ΑΠ: 22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΩΛΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΥ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μέσω ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Από χθεσινά (11/3/2013) δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου και κατόπιν έρευνας στη διαδικτυακή σελίδα της Ανώνυμης Εταιρείας με τον απίστευτα οξύμωρο τίτλο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) πληροφορηθήκαμε ότι από χθες έως και 19/4/2013 η εν λόγω Ανώνυμη Εταιρεία θα συλλέγει προσφορές πώλησης εικοσιοκτώ (28) ακινήτων «της», ένα εκ των οποίων, είναι και το κτήριο της ΚΥ του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, δυνάμει της υπ’ αρ. 202/21.2.2012 (ΦΕΚ 656/Β/7.3.2012) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων («Δ.Ε.Α.Α.»), και κατ’ εφαρμογήν των νόμων 4093/2012, 3986/2011 και 4038/2012.

Μελετώντας την αναλυτική προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (http://www.hradf.com/gr/real-estate/sale-leaseback), διαπιστώσαμε ότι η συμφωνία που θα προκύψει αφορά:

  1. στην πώληση των προαναφερθέντων εικοσιοκτώ κτηρίων, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο ως οιονεί ιδιοκτήτης (αφού έχουν περάσει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ των «επιτυχημένων» μανάτζερς τύπου υπόδικου Αθανασόπουλου και εσχάτως Στέλιου Σταυρίδη, που πούλησε την ΑΓΕΤ «Ηρακλής» στην Calzestruzzi το 1992 και προετοίμασε το έδαφος ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ για την πώλησή της στη γαλλικών συμφερόντων πολυεθνική Suez από τον Οκτώβρη 2012) δεν ξοδεύει ΤΩΡΑ ούτε ένα ευρώ για τη χρήση τους, και, ακολούθως,
  2. στην εκμίσθωσή τους σε αυτό (το Ελληνικό Δημόσιο) από τον αγοραστή τους αντί του ποσού των περίπου €30.000.000 ετησίως για 20-25 έτη με ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή, και,
  3. στην υποχρέωση της ελαφράς συντήρησής τους (καθαριότητα, αναλώσιμα, μικροφθορές) καθώς και των ασφαλίστρων τους!
  4. Αντιθέτως οι αγοραστές υποχρεώνονται απλώς στην ανάληψη του κόστους της «βαριάς» συντήρησης (λχ λεβητοστάσιο, σύστημα κλιματισμού) και βεβαίως στην κοπιαστική διαδικασία της είσπραξης του ενοικίου και του αβγατίσματος του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού τους!

Ένας απλός πολλαπλασιασμός των €30εκ επί 20-25 έτη αποδίδει συνολική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου €600-€750 εκατομμύρια, ποσό που, λόγω των ετήσιων τιμαριθμικών αναπροσαρμογών μπορεί να αγγίξει και τα €800 εκατομμύρια. Συνεπώς, προσδοκά κανείς ότι η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια του ποσού αυτού, για να υπάρχει λόγος να γίνεται η όλη διαδικασία.

Ωστόσο, στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. δε γίνεται πουθενά μνεία για τιμή εκκίνησης προσφορών, πράγμα που από μόνο του εγείρει υποψίες για αδιαφανείς διαδικασίες, και, σε τελική ανάλυση, θέτει τα υποθετικώς προσδοκώμενα κέρδη του Ελληνικού Δημοσίου εν αμφιβόλω.

Αίσθηση προκαλεί ότι η «Φάση 1» της αποκαλούμενης διαδικασίας «απόκτησης» (μήπως «άλωσης») απαιτεί απλώς από τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (δεν πάμε κι εμείς; Χρειαζόμαστε όμως €50 εκατομμύρια εγγυητική επιστολή!)

Αφού γίνει αυτό, και προκειμένου να συμμετάσχουν στη «Φάση 2»-«Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών», πρέπει να υπογράψουν τη σύμβαση «εμπιστευτικότητας» (ομερτά ίσως;), βάσει της οποίας θα λάβουν μία «επισκόπηση» της «Φάσης 2» (δηλαδή θα ξέρουν ποιος συμμετέχει και τι προσφέρει;)

Ένας απλός πολλαπλασιασμός του συνόλου των 270.460τμ των υπό πώληση 28 ακινήτων με μία μέση τιμή εμπορικής αξίας €2.600/τμ αποδίδει το ποσό των €700 εκατομμυρίων, συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση (20 έτη μίσθωσης) το Ελληνικό Δημόσιο κερδίζει €100 εκατομμύρια (πράγμα απλώς απίστευτο), στη δε χειρότερη (25 έτη μίσθωσης+τιμαριθμικές αναπροσαρμογές) ζημιώνει με €100 εκατομμύρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι με τη λήξη της περιόδου μίσθωσης το Ελληνικό Δημόσιο ή θα αγοράσει ένα πεπαλαιωμένο κτήριο με την υποχρέωση ριζικής αναμόρφωσής του (το πιο πιθανό) ή θα συνεχίσει να το ενοικιάζει επιβαρυνόμενο επιπλέον με ετήσια μισθώματα τα οποία υποτίθεται εξορκίζει η λογική των σοφών του δημοσιονομικής προσαρμογής και του «νοικοκυρέματος» των δημοσίων δαπανών.

Δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις προθέσεις των εγχώριων σφετεριστών και αλλοδαπών πλιατσικολόγων του πλούτου, του μόχθου, του αίματος του κάθε Έλληνα που, έως το 2009, χαιρόταν να βλέπει τη χώρα του να προκόβει και να συγκαταλέγεται στις 30 πλουσιότερες του πλανήτη.

Τους διαβεβαιώνουμε και τους προειδοποιούμε ότι-πέραν πάσης αμφιβολίας-τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά, καθώς προτιθέμεθα να κινηθούμε νομικά για την προστασία του παρόντος του «δεύτερου σπιτιού» μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Ως εδώ με την καταλήστευση της Πατρίδας μας!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Κοτζαμπασάκης                              Τόνια Μητσοτάκη

                          πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: