Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Καταργείται η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής-Προς διάλυση η Ειδική Αγωγή και Εκπ/ση της χώρας μας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

δυστυχώς κατά τη σημερινή επίσκεψη του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες των τελευταίων ημερών, καθώς πληροφορηθήκαμε από παράγοντες της  πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου,  πως  η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καταργείται, παρά τις-πριν από λίγο καιρό- δημόσιες διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου.

Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των δομών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α είναι έτοιμο και σε πέντε ημέρες θα ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα σχέδια αναδιάρθρωσης των δομών και των άλλων Υπουργείων και σαν ενιαίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα κατατεθεί προς ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή.         

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι το ίδιο σχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί από την τέως Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε μετά το βέτο που είχε θέσει ο αρχηγός του συγκυβερνώντος τότε κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και σημερινός Πρωθυπουργός κος Αντώνης Σαμαράς.

Όπως δε ενθυμείστε σ αυτό το σχέδιο περιλαμβάνονταν, εκτός της κατάργησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και η κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ στη συνολική αναδιάρθρωση των Περιφερειακών δομών της Εκπαίδευσης που τελικά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Αν κατατεθεί λοιπόν αυτό το σχέδιο, ως- περίπου-ήταν, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ  καταργούνται, παρά τις επίσημες διαψεύσεις όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη σημερινή κατάθεση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α που περιλαμβάνει το άρθρο 39, το οποίο, έτσι όπως πάει να εφαρμοσθεί, στην ουσία αποδυναμώνει τα Ειδικά Σχολεία,  καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα πως έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη το ολοκαύτωμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας μας.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις υποχρεώνουν το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α να καλέσει όλους τους  Περιφερειακούς Συλλόγους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, να προχωρήσουν αμέσως σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες, θα πρέπει να προσκαλέσουν και να ενημερώσουν περί  της διαφαινόμενης διάλυσης της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλο το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής, το  κατά τόπους αναπηρικό και γονεϊκό  κίνημα, τους φορείς και Βουλευτές της περιοχής τους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Χιλιάδες μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οδηγούνται στο περιθώριο και απεμπολείται το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση αν ψηφιστούν και εφαρμοσθούν αυτές οι απαράδεκτες ρυθμίσεις. Με τη συλλογική μας δράση, όλοι μας, εκπαιδευτική κοινότητα και  γονείς πρέπει να  αποτελέσουμε το ανάχωμα   αυτών των επιδιώξεων.

Θα επανέλθουμε με ότι νεώτερο.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                  Η Γ. Γραμματέας   

Βούγιας Βασίλης                           Κατσούλη Παναγιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: