Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αναγνωρίστηκε η Παλαιστίνη από τον ΟΗΕ ως κράτος-παρατηρητής

Θέση «κράτους παρατηρητή» (non-member observer state) στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, καθώς δικαιώνεται το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει από «οντότητα», «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ, κάτι που ισχύει και για το Βατικανό.

Το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό με σημαντική πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν «υπέρ» (μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα), 9 «κατά», μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς, ενώ 41 χώρες απείχαν, με το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία καθώς την Πέμπτη ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν να γιορτάσουν στους δρόμους, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την απόφαση ως «ληξιαρχική πράξη γέννησης»

Ικανοποίηση Χαμάς, αποδοκιμασία ΗΠΑ-Ισραήλ

Την ικανοποίησή της για την παλαιστινιακή «νίκη» στον ΟΗΕ, εξέφρασε η Χαμάς που κατέχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαό μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αχμέντ Γιουσούφ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη, έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον. «Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άσκησε σκληρή κριτική στον Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας ως «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα» την ομιλία του Παλαιστινίου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη.
«Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», τόνισε ο Νετανιάχου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά από την ομιλία του Μαχμούτ Αμπάς, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων. «Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: