Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

Ο Δημήτρης, μόλις στα 2 του χρόνια, είχε ήδη βιώσει τους ξυλοδαρμούς της μητέρας του από τον πατέρα, αλλά και την εγκατάλειψη από τη μητέρα του η οποία τον άφηνε μόνο του στο σπίτι για ατελείωτες ώρες. Ο Δημήτρης, χωρίς καμία φροντίδα, κατέληξε να τρέφεται με φελιζόλ! Σήμερα, είναι στο Χαμόγελο του παιδιού κι έχει βρει την οικογένεια που δεν είχε ποτέ.

691 περιπτώσεις όπως αυτή του Δημήτρη και ακόμα πιο σκληρές, έφτασαν ως καταγγελίες στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 από 01/01/2012 έως και 31/10/2012, τις οποίες και προώθησε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές

Το ίδιο χρονικό διάστημα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε σε επιτόπια παρέμβαση 122 παιδιών που βρέθηκαν σε άμεσο κινδύνο, εκ των οποίων τα 66 έχρηζαν άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον!

Διεθνώς, ερευνητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια θα γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ακόμη φτάσει την ηλικία των 18, ενώ μόνο μία στις τρεις υποθέσεις θα δηλωθεί.

Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Μελέτες της Mayo Clinic (HΠΑ), του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (HΠΑ) καθώς και άλλων φορέων, ανακαλύπτουν συνεχώς ότι το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης οδηγεί σε πολλαπλές διαταραχές της υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του παιδιού, προκαλώντας έα τεράστιο βάρος για όλη τη ζωή των θυμάτων και μια ευρεία πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Μελέτη του 2010 της Mayo Clinic εντόπισε ότι το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης σχετίζεται με τάσεις αυτοκτονίας, μετατραυματικό στρες, διαταραχές άγχους, κατάθλιψης, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές στον ύπνο.

Η σεξουαλική θυματοποίηση επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγειά του για την υπόλοιπη ζωή του. Δημιουργεί κινδύνους για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, περιλαμβανομένου και του κινδύνου για θάνατο από διαβήτη, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγές διεθνή στοιχεία: Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children) – Mayo Clinic (Η.Π.Α.) - Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των Η.Π.Α. (Centers for Disease Prevention and Control- CDC)

Σε συνέχεια Δ.Τ. που εστάλη 15/11/2012, σας προωθούμε:

1. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, που αφορούν σε καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων και επιτόπιες παρεμβάσεις από 01/01/2012 έως και 31/10/2012

2. Άρθρο για την Παιδική Κακοποίηση

3. Το οδοιπορικό ενός κακοποιημένου παιδιού στην Ελλάδα

4. Την πραγματική Μαρτυρία της ενήλικης σήμερα Λ. για τον εφιάλτη που βίωσε από τον πατέρα της από τα 7 έως και τα 18 της χρόνια

5. Πραγματικές ιστορίες παιδιών που έχουν κακοποιηθεί

6. Μετά την Κακοποίηση … η ματαίωση. Επιστολή της 17χρονης σήμερα Μ., θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, για την εμπειρία της ως μάρτυρας κατηγορίας κατά την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο

Περισσότερες πληροφορίες, υλικό, στοιχεία: http://www.hamogelo.gr/48.1/Press-Kit

Δεν υπάρχουν σχόλια: