Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Δύο πολιτικά και ψυχαγωγικά τεστάκια για τις εκλογές

Είστε βέβαιοι ότι το κόμμα που έχετε επιλέξει- αν έχετε επιλέξει- εκφράζει τις απόψεις σας; Εάν δεν νιώθετε απόλυτη σιγουριά ή αν θέλετε να υποβάλετε τον εαυτός σας σε τεστ τότε υπάρχουν δύο διαδικτυακές εφαρμογές που σας προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.


1. Η πρώτη εφαρμογή ονομάζεται «helpmevote». Δημιουργήθηκε
από το εργαστήριο εφαρμοσμένης πολιτικής έρευνας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ πρωτολειτούργησε στις περιφερειακές εκλογές του 2010 και επικαιροποιήθηκε για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαίου...

...Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Θεόδωρο Χατζηπαντελή, δεν είναι μια δημοσκόπηση. Με την χρήση του helpmevote ο πολίτης μπορεί να συγκρίνει τις δικές του θέσεις με τις θέσεις των κομμάτων και να διευκολυνθεί τελικά να αποφασίσει. Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε πολλές χώρες και δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να διαπιστώσει το βαθμό συμφωνίας και διαφωνίας του με όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Ο πολίτης και σε αυτή την εφαρμογή απαντά σε 30 ερωτήσεις που αποτυπώνουν τα θέματα της εκλογικής αναμέτρησης και οι απαντήσεις του συγκρίνονται με τις απαντήσεις των κομμάτων. Οι απαντήσεις των κομμάτων έχουν προκαθοριστεί μετά από μελέτη των επίσημων κειμένων τους και απαντήσεις ειδικών επιστημόνων για αυτές. Ζητήθηκε επίσης από τα κόμματα να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές ώστε να συνεκτιμηθεί η θέση τους.

Με τη συμβολή της εταιρείας tothepoint πρόκειται να διεξαχθεί μια πανελλαδική δειγματοληπτική έρευνα ώστε να συγκριθούν οι απαντήσεις όσων χρησιμοποιήσουν το helpmevote με το σύνολο των πολιτών. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τον ηλεκτρονικό σύμβουλο ψήφου ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να συγκρίνει τις θέσεις του και τις θέσεις των κομμάτων με τις θέσεις του συνόλου των πολιτών όπως αυτές θα έχουν καταγραφεί.

Το helpmevote είναι εδώ

2. Η δεύτερη εφαρμογή ονομάζεται «Choose4Greece» και αυτοπροσδιορίζεται σύμφωνα με τους δημιουργούς της ως «ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου» (voting advice application).

Το «Choose4Greece» είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας ερευνητών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα: α) e-Democracy Centre, Center for Democracy Aarau, University of Zurich, β) Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, γ) Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δ) Department of Public Administration, University of Twente, ε) Nuffield College, University of Oxford και στ) Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Χρησιμοποιώντας το «Choose4Greece», οι χρήστες (ή ψηφοφόροι) βρίσκουν 30 προτάσεις που σχετίζονται με διάφορα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, οργανωμένα σε θεματικές κατηγορίες (π.χ οικονομία, κοινωνία, Ευρώπη κτλ.). Για κάθε μία από αυτές τις προτάσεις υπάρχει μια κλίμακα στην οποία μπορούν να εκφράσουν τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους. Εφόσον συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, το πρόγραμμα παρουσιάζει το βαθμό συνάφειας του χρήστη με κάθε ένα από τα κόμματα.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε τρία γραφήματα, που αναπαριστούν πόσο κοντά βρίσκονται οι απόψεις των χρηστών με αυτές των κομμάτων σε μία σειρά από θέματα όπως η εγκληματικότητα, το περιβάλλον, η παιδεία, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις, κ.α.

Ένα άλλο γράφημα εντοπίζει αν ένας χρήστης έχει υψηλότερη συνάφεια με την «αριστερά» ή τη «δεξιά», ανάλογα με τις απαντήσεις του για τα θέματα της οικονομίας και των κοινωνικών αξιών.

Η κωδικοποίηση των θέσεων των κομμάτων βασίζεται στην αξιολόγηση των θέσεων από ειδικούς επιστήμονες (expert survey) σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ίδια τα κόμματα.

Πρόσθετες εφαρμογές στην κυρίως πλατφόρμα επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο προφίλ των αποτελεσμάτων τους και να τα συγκρίνουν με τους φίλους τους, καθώς επίσης να ανεβάσουν τα αποτελέσματα στο facebook και το twitter και να κάνουν τα δικά τους σχόλια.

Για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή «Choose4Greece» πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: